Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, αναφερόμενος στην ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία, πως «ζούμε την 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης».
Ο κ. Μπακογιάννης- ο οποίος συμμετέχει στο Φόρουμ των Δημάρχων της Μεσογείου, το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα στην Φλωρεντία, σε ερώτηση της ιταλικής εφημερίδας σχετικά με την πιθανή εξέλιξη της κρίσης, απάντησε: «Θα είναι μαραθώνιος, και όχι αγώνας ταχύτητας, δεν μπορούμε να λαμβάνουμε αποφάσεις στον ρυθμό του Twitter. Θεωρώ, πάντως, ότι οι κυρώσεις θα είναι μόνον η αρχή: αν η Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και όλη η Δύση θα συνεχίσουν να ακολουθούν την οδό της συνεργασίας, τους επόμενους μήνες θα μπορέσουν να γίνουν πολλά περισσότερα. Είναι η πρόκληση που χαρακτηρίζει τον εικοστό πρώτο αιώνα».
«Εδώ και κάποιο καιρό, οι δυνάμεις του διχασμού και του αυταρχισμού προσπαθούν να επιβληθούν. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε, όμως, να αμφισβητηθούν τα ιδεώδη μας, τα ιδεώδη της δημοκρατίας και της ανθρώπινης ελευθερίας» είπε στην La Repubblica, ο δήμαρχος της Αθήνας.
Παράλληλα, στην σημερινή του ομιλία στο Φόρουμ των Δημάρχων της Μεσογείου, στην ιστορική αίθουσα «Σάλα ντει Τσινκουετσέντο» του Μεγάρου Παλάτσο Βέκιο της Φλωρεντίας, ο Κώστας Μπακογιάννης υπογράμμισε: «Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι από την βαρβαρότητα του πολέμου και φοβισμένοι από τα ίσα συμβαίνουν στην Ουκρανία. Είμαστε, όμως, και υπερήφανοι για το θάρρος που δείχνει ο ουκρανικός λαός».
Αναφερόμενος, τέλος, στην Μεσόγειο, στις πόλεις και στους λαούς της, ο κ. Μπακογιάννης είπε: «Η σημερινή πρόκληση, για τις πόλεις, είναι να διατηρήσουν την αλληλεγγύη και τον συμμετοχικό τους χαρακτήρα. Πρέπει να υπερασπισθούμε την μοναδική αλήθεια την οποία υπερασπίζονται -εδώ και χιλιετίες- οι λαοί που κατοικούν στην Μεσόγειο: το ότι συνέχισαν να είναι διαρκώς σε επαφή ο ένας με τον άλλον. Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τις παραδόσεις που αποτελούν μέρος της ταυτότητάς μας, να θυμόμαστε ότι επί χιλιετίες, οι λαοί της Μεσογείου παρέμειναν σε επαφή, παρά το ότι ανήκαν σε διαφορετικές θρησκείες και πολιτισμούς».