Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Ελληνική Πολιτική

Κ.Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. αλλά μόνο στο Ιόνιο και μόνο προς τα δυτικά»

Την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια της αιγιαλίτιδας ζώνης (χωρικά ύδατα) στο Ιόνιο ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα στη Βουλή, αλλά μόνο προς τα δυτικά, δηλαδή μόνο στις ακτές που βρίσκονται απέναντι από την Ιταλία.

«Άμεσα με νομοσχέδιο που θα καταθέσει κυβέρνηση η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη προς δυσμάς από τα 6 στα 12 μίλια. Η Ελλάδα μεγαλώνει το έχουν πει κι άλλοι εμείς είμαστε όμως αυτοί που το κάνουν πράξη.

Προβαίνουμε έτσι σε μια θαλάσσια περιοχή συγκεκριμένα αυτή του Ιονίου και των ιονίων νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου στην άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού μας δικαιώματος σύμφωνα με το άρθρο 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας», είπε ο Κ.Μητσοτάκης.

«Το δικαίωμα αυτό η χώρα μας επιφυλάσσεται να το ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες περιοχές και το οποίο έχουν ήδη ασκήσει γείτονες μας με συμβιβασμό στο δίκαιο της θάλασσας και την αρχή της μέσης γραμμής εκεί που απόσταση των ακτών είναι μικρότερη από τα 24 μίλια.

Ο υπουργός εξωτερικών έχει ήδη ενημερώσει τους ομολόγους του Αλβανίας και Ιταλίας για αυτή μας την απόφαση και σύντομα θα επισκεφτεί και τα Τίρανα για διαπραγμάτευση συμφωνίας θαλασσίων ζωνών», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Η τμηματική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια μόνο στο Ιόνιο είναι μία σίγουρα ανούσια, πιθανόν και βλαπτική κίνηση, αφού οι Ιταλοί έτσι κι αλλιώς, βάση της συμφωνίας οριοθέτησης που υπέγραψε η κυβέρνηση, έχουν το δικαιώματα αλιείας στα 6 ναυτικά μίλια από τις ελληνικές ακτές, ενώ πλέον η Αθήνα αναγνωρίζει πως δεν δικαιούται να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο χωρίς τη συμφωνία της Τουρκίας.

Μάλιστα η κυβέρνηση δεν τόλμησε καν να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα της ύδατα στο Ιόνιο, προς τα βόρεια καθώς δεν θέλει να «ενοχλήσει» τους Αλβανούς.

Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης σε αντίθεση με την οριοθέτηση ΑΟΖ είναι μία μονομερής ενέργεια και δεν χρειάζεται τη συμφωνία κάποιου άλλου κράτους.

Άραγε γιατί δεν επεκτάθηκαν στα 12 ναυτικά μίλια και τα χωρικά ύδατα της Κρήτης, εφόσον μάλιστα πλέον υπάρχει και η συμφωνία με την Αίγυπτο; 

 

Tags
Back to top button