Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Κυβέρνηση: Σαφάρι ελέγχων και βροχή προστίμων για κερδοσκόπους

Σαφάρι ελέγχων στην αγορά για την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών αποφάσισε η κυβέρνηση σε διευρυμένη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που ολοκληρώθηκε με διαβεβαιώσεις ότι δεν καταγράφεται στην Ελλάδα επισιτιστικός κίνδυνος.

Με τα μέτωπα της ακρίβειας να μονοπωλούν τις ενδοκυβερνητικές συζητήσεις, ο Πρωθυπουργός έχει πάρει πάνω του ήδη από τις αρχές του μήνα το «μήνυμα» κατά των κερδοσκόπων, ζητώντας από όλους τους κυβερνητικούς μηχανισμούς πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας.

Στο πλαίσιο αυτό, δηλαδή της περαιτέρω εντατικοποίησης των ελέγχων συνοδεία υψηλών προστίμων, κινήθηκε μεγάλο μέρος των χθεσινών συζητήσεων συντονισμού με τη συμμετοχή 15 κυβερνητικών στελεχών – υπουργών και γενικών γραμματέων.

Ο Πορτοσάλτε ξαναχτυπά με νέες γελοιότητες: Ζήτησε διακοπές ρεύματος για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Επί περίπου μιάμιση ώρα οι συναρμόδιοι υπουργοί, με βασικό εισηγητή τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά, επιχείρησαν αναλυτική επισκόπηση της λειτουργίας της αγοράς, της επισιτιστικής επάρκειας της χώρας, μαζί με την παρουσίαση διεθνών δεδομένων σε ό,τι αφορά το εμπόριο αγροτικών προϊόντων αλλά και εκτιμήσεις για το πόσο επιβαρύνεται το κόστος παραγωγής στο φόντο της εξελισσόμενης γεωπολιτικής κρίσης.

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι μέχρι στιγμής υπάρχει «απόλυτη επάρκεια αγαθών» και ομαλή λειτουργία των κρίκων της εφοδιαστικής αλυσίδας, ενώ, κατά τον Γεωργαντά, συνεχίζεται η επαφή με τα συναρμόδια υπουργεία και τους παράγοντες της αγοράς προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα διαθεσιμότητας – κοινώς,  ελλείψεις προϊόντων στα ράφια.

Το στίγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο για το «μέτωπο της κυβέρνησης κατά της αισχροκέρδειας», όπως λένε συνεργάτες του, όσο και ευρύτερα για τις δυσμενείς επιπτώσεις του πολέμου και πιθανώς για τα επόμενα μέτρα – κινήσεις της κυβέρνησης (όπως τρόποι ανακούφισης του πρωτογενούς τομέα) αναμένεται να δώσει ο ίδιος, ανοίγοντας σήμερα την τηλεδιάσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Το σίγουρο είναι ότι σε πρώτη φάση (πιθανότατα την ερχόμενη Πέμπτη) θα ξεκλειδώσει η πλατφόρμα για τη δήλωση αποθεμάτων συγκεκριμένων προϊόντων, κάτι που οι επιχειρήσεις θα επικαιροποιούν τακτικά, ενδεχομένως κάθε εβδομάδα, με κυβερνητική προτεραιότητα να αποφευχθούν τεχνητές ελλείψεις.

Οπως συζητήθηκε και χθες ειδικά για το ηλιέλαιο το προληπτικό πλαφόν τέθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με στόχο να μην υπάρξει «άσκοπο στοκάρισμα».

Επίσης με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει παραγωγή σε ηλιοτρόπιο αλλά το 90% πηγαίνει για βιοκαύσιμο και όχι για μαγειρική χρήση, τα συναρμόδια υπουργεία Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης βάζουν στο τραπέζι σενάρια «βελτίωσης της κατανομής μεταξύ χρήσης βιοκαυσίμου και οικιακής χρήσης». Σε ό,τι αφορά το σκληρό σιτάρι υπάρχει πλήρης επάρκεια ενώ για τα μαλακά σιτηρά λειτουργούν εναλλακτικές πηγές (Ρουμανία, Βουλγαρία κ.λπ.), χωρίς μεγάλη εξάρτηση της Ελλάδας από Ρωσία και Ουκρανία.

Πόλεμος στην Ουκρανία- Ακρίβεια: Τον Απρίλιο οι ανατιμήσεις στα ράφια

Οι φόροι

Αν και το αρμόδιο υπουργείο στέλνει σήμα στήριξης του πρωτογενούς τομέα («αποτελεί ευαίσθητο δομικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε ο Γεωργαντάς), η κυβέρνηση δεν προκρίνει βιαστικές ανακοινώσεις, έχοντας σταθερά το βλέμμα στα δημοσιονομικά για τυχόν περαιτέρω ενισχύσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι η κυβέρνηση φέρεται να έχει ζυγίσει το ενδεχόμενο μείωσης ΦΠΑ σε συγκεκριμένα είδη (άλευρα κ.ά.) ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν θέλησε χθες να αφήσει ανοιχτό παράθυρο.

«Οποια οικονομικά μέτρα είχε να ανακοινώσει η κυβέρνηση για τη στήριξη των εισοδημάτων και τον μετριασμό ακρίβειας τα έχουμε ανακοινώσει. Σταθμίζουμε τα γεγονότα» είπε ο Γιάννης Οικονόμου, απορρίπτοντας επιπλέον τυχόν επανεξέταση της στάσης της κυβέρνησης για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα.

 

Tags
Back to top button