Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Κυπριακό: Ραντεβού των τεχνοκρατών στο Μον Πελεράν - Εξετάζεται η απόσταση για ασφάλεια και εγγυήσεις

Ραντεβού στο Μον Πελεράν της Ελβετίας έχουν σήμερα οι τεχνικές επιτροπές των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη της Γενεύης για την Κύπρο. Ο ΟΗΕ, οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία) και οι δύο κοινότητες (Ελληνοκύπριοι - Τουρκοκύπριοι). Ο επικεφαλής της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας Ανδρέας Μαυρογιάννης με δήλωσή του και επιστολή του στον ΟΗΕ έχει καταστήσει σαφές ότι εκπροσωπεί την ελληνοκυπριακή κοινότητα και την Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος και για αυτό τον λόγο βρίσκεται στο Μον Πελεράν με την ιδιότητα του πρέσβη.

Η διαπραγμάτευση των τεχνικών επιτροπών δεν στοχεύει στη λύση προβλημάτων σε σχέση με τις εγγυήσεις και την ασφάλεια, αλλά στην προετοιμασία του εδάφους για συνέχιση της Διάσκεψης της Γενεύης σε πολιτικό επίπεδο, και αν το επιτρέψουν οι συνθήκες σε επίπεδο κορυφής ώστε να συνομολογηθεί συμφωνία. Επί του παρόντος κάτι τέτοιο φαίνεται πολύ δύσκολο, αλλά όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία «αν δεν το επιχειρήσεις δεν μπορείς να ξέεις αν είναι όντως τόσο δύσκολο».

Καταγραφή ανησυχιών

Οι τεχνικές επιτροπές κατά τις διαπραγματεύσεις στο Μον Πελεράν, θα καταγράψουν όλα τα ερωτήματα και τις ανησυχίες που προκύπτουν στους τομείς της ασφάλειας και των εγγυήσεων, σε ενδεχόμενη συμφωνία για λύση του Κυπριακού. Δεν πρόκειται να εισέλθουν σε διαπραγμάτευση για να σμικρύνουν διαφορές ή να βρουν λύσεις καθώς δεν έχουν τέτοιους όρους εντολής.

Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές θα δημιουργηθεί μία λίστα με κεφάλαια (στρατεύματα, εγγυήσεις, απειλές κλπ) και σε κάθε κεφάλαιο θα καταγράφονται οι θέσεις, τα ερωτήατα και οι ανησυχίες κάθε πλευράς. Μία τέτοια λίστα έχει δημιουργηθεί από τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε κατά τις επαφές του σε Αθήνα, Άγκυρα, Λονδίνο, Βρυξέλλες και Λευκωσία. Στο Μον Πελεράν θα εξακριβωθεί αν αυτή η λίστα διευρύνεται και τι απόσταση υπάρχει στις θέσεις των πλευρών. Αν διαπιστωθεί ότι κάποιες θέσεις είναι κοντά τότε ίσως να υπάρξει παράταση των επαφών και μετά τις 20 Ιανουαρίου. Αν όχι οι αντιπροσωπείες ίσως χρειαστεί να επιστρέψουν στις βάσεις τους για πολιτική καθοδήγηση. Όπως και αν έχουν τα πράγματα η κατάληξη θα είναι σε μια νέα πολιτική διάσκεψη ενδεχομένως στο επίπεδο αυτής που έγινε στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου (υπουργοί εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων) χωρίς όμως την παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ και του Ζ.Κ Γιούνκερ, αλλά με την παρουσία εκπροσώπων τους. Αν η πολιτική διαπραγμάτευση φτάσει σε ακτίνα συμφωνίας τότε τη σκυτάλη θα την πάρουν οι ηγέτες ώστε να καταλήξουν.

Πολύ μακριά

Επί του παρόντος οι θέσεις των δύο πλευρών (Ελλάδα - Ελληνοκύπριοι και Τουρκία - Τουρκοκύπριοι) είναι πολύ μακριά καθώς η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει πως δεν αποδέχεται στρατεύματα και συνέχιση των εγγυήσεων, ενώ η τουρκική πλευρά δηλώνει πως δεν θα υπάρξει λύση χωρίς εγγυήσεις. Η Βρετανία και οι υπόλοιποι έχουν διαμηνύσει πως είναι έτοιμοι να αποδεχθούν ότι συμφωνήσουν οι δύο πλευρές στην Κύπρο.

Πέραν των κορυφαίων θεμάτων υπάρχουν και άλλα όπως αυτό της εσωτερικής ασφάλειας που σχετίζεται με τη δράση ακραίων ομάδων στην ελληνοκυπριακή και τη τουρκοκυπριακή πλευρά. Για το θέμα αυτό η Λευκωσία έχει την άποψη ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί από την αστυνομική δύναμη που θα δημιουργηθεί. Επίσης μια άλλη σημαντική πτυχή είναι αυτή, της εφαρμογής της λύσης και έχει να κάνει με τις εδαφικές αναπροσαρμογές, την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, τις μετακινήσεις πληθυσμού, την ανάκτηση περιουσιών κλπ.

Οι αντιπροσωπείες

Η Ελλάδα βρίσκεται στο Μον Πελεράν με επταμελή αντιπροσωπεία της οποίας ηγείται ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρης Παρασκευόπουλος. Στην αντιπροσωπεία μετέχουν ακόμα οι: Χρήστος Ροζάκης, Πέτρος Λιάκουμας, Τασία Αθανασίου, Χρήστος Αβραάμ, Βαγγέλης Καλπαδάκης, και Ευθύμιος Παπασταυρίδης.

Της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας ηγείται ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης Ανδρέας Μαυρογιάννη και μετέχουν οι: Τουμάζος Τσελεπής, αντισυνταγματάρχης Νεόφυτος Παχουλίδης, `Αρης Κωνσταντινίδης, και Παντελής Παντελίδης.

Της τουρκοκυπριακής αντιπροσωπείας ηγείται ο διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί και της τουρκικής ο βοηθός υφυπουργός εξωτερικών Αχμέτ Μουχτάρ.

Tags
Back to top button