
Σε γενικές γραμμές τα λαχανικά είναι προτιμότερο να καταναλώνονται ωμά, καθώς το μαγείρεμα καταστρέφει πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Εξαίρεση στον κανόνα αποτελούν τα πέντε παρακάτω λαχανικά, καθώς το μαγείρεμα επιτρέπει την αποδέσμευση θρεπτικών συστατικών τα οποία δύσκολα θα μπορούσε να απορροφήσει αλλιώς ο οργανισμός.
1. Το σπανάκι είναι πλούσιο σε φολικό οξύ (αποκαλείται επίσης φολασίνη ή βιταμίνη Β9), μιας ομάδας υδατοδιαλυτών βιταμινών του συμπλέγματος Β, σημαντικών για την ανάπτυξη των κυττάρων και την αναπαραγωγική υγεία.