![Κεντρική Τράπεζα Ρωσίας: Αναστολή στις αγορές χρυσού για να δώσει προτεραιότητα στους ιδιώτες](https://pro-news.gr/images/posts/March 2022/kentriki-trapeza-rosias-anastoli-stis-aghores-khrisou-ghia-na-dws.webp?7fddacf873a9b8e644a6d09e3399d64b)
Η ρωσική κεντρική τράπεζα αναφέρει ότι η ζήτηση για αγορά ράβδων χρυσού αυξήθηκε λόγω της κατάργησης του ΦΠΑ στις συναλλαγές – Η κατάργηση του ΦΠΑ έγινε μετά την πτώση του ρωσικού νομίσματος, ως συνέπεια των κυρώσεων των Δυτικών
Προσωρινό στοπ στις αγορές χρυσού βάζει η ρωσική κεντρική τράπεζα, με στόχο να ικανοποιήσει την αυξανόμενη ζήτηση του πληθυσμού για το μέταλλο.
Η Τράπεζα της Ρωσίας αναστέλλει την αγορά χρυσού από τράπεζες από σήμερα 15 Μαρτίου 2022, για να δημιουργηθούν οι συνθήκες προκειμένου να υπάρξει ανταπόκριση στη ζήτηση του πληθυσμού.
«Αυτή τη στιγμή, η ζήτηση του πληθυσμού για την αγορά ράβδων χρυσού αυξήθηκε, εξαιτίας κυρίως της κατάργησης του ΦΠΑ στις συναλλαγές αυτές», επισημαίνει η κεντρική τράπεζα.
Ουκρανία: «Capital controls» από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας και στις μεταφορές στο εξωτερικό
Η Τράπεζα της Ρωσίας επανέλαβε τις αγορές χρυσού στην εσωτερική αγορά πολύτιμων μετάλλων στις 28 Φεβρουαρίου 2022, σχεδόν δύο χρόνια μετά την αναστολή των επιχειρήσεων αυτών, μετά την εισβολή ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
Η κατάργηση του ΦΠΑ στις αγορές χρυσού από ιδιώτες αποφασίσθηκε στη συνέχεια, μετά την πτώση της ισοτιμίας του ρουβλίου εξαιτίας των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τους Δυτικούς. Το μέτρο αυτό έχει στόχο να αποφευχθούν οι αγορές ξένων νομισμάτων από τον πληθυσμό, οι οποίες εξασθενούν ακόμη περισσότερο το εθνικό νόμισμα. Το ρούβλι έχει χάσει 40% της αξίας του από την αρχή της στρατιωτικής εισβολής.