Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

ΚΕΕΛΠΝΟ: Αύξηση των κρουσμάτων HIV στις ηλικίες 50-64

Στην Ελλάδα είχαν καταγραφεί 17.241 κρούσματα του θανατηφόρου ιού μέχρι το τέλος Οκτωβρίου με το 82,83% να είναι άντρες.

Η ηλικιακή ομάδα κατά τη οποία γίνονται οι περισσότερες διαγνώσεις του ιού HIV στη χώρα μας, είναι αυτή των 30-39 ετών, ενώ από το 2015 παρατηρείται αυξητική τάση στο ποσοστό των νέων διαγνώσεων σε άτομα ηλικίας 50-64 ετών, όπως προκύπτει από την ανάλυση των νέων διαγνώσεων των τελευταίων 9 ετών που ανακοίνωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ εν όψει της 1ης Δεκεμβρίου, Παγκόσμιας Ημέρας για το AIDS.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία οι νέες διαγνώσεις τα τρία τελευταία έτη (2016 - 2018) είναι σε σταθερά επίπεδα (≈5 ανά 100.000 πληθυσμού).

Σύμφωνα με το σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης, από την εμφάνιση της HIV λοίμωξης στη χώρα μας, μέχρι και την 31η Οκτωβρίου του 2018, έχουν καταγραφεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ 17.241 περιστατικά HIV λοίμωξης (82,83% άνδρες). Από το σύνολο των ατόμων αυτών, 4.199 έχουν εμφανίσει AIDS και 10.177 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή θεραπεία. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται στους 2.846.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων πραγματοποιεί την επιδημιολογική επιτήρηση της HIV λοίμωξης στην Ελλάδα κυρίως μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης των περιστατικών HIV/AIDS και των θανάτων, ενώ παρεμβαίνει καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου μέσω δράσεων στο γενικό πληθυσμό και ειδικότερα στις ευάλωτες ομάδες.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει σχεδιάσει και φέτος ενημερωτική εκστρατεία με κεντρικό μήνυμα «κάνε την εξέταση για τον ιό του HIV». Η έγκαιρη διάγνωση, η μείωση του αριθμού των ατόμων που δεν γνωρίζουν την οροθετικότητά τους και η ενημέρωση του πληθυσμού για τη δυνατότητα δωρεάν και ανώνυμου ελέγχου αποτελούν τους βασικούς στόχους της φετινής καμπάνιας.

Η κεντρική εκδήλωση την 1η Δεκεμβρίου θα γίνει στην πλατεία Κεραμικού στο Γκάζι, την ίδια μέρα, από τις 10:00 έως τις 22:00, που θα λειτουργεί κινητή μονάδα με τη δυνατότητα διενέργειας Rapid test, με παροχή συμβουλών πριν και μετά το test και διανομή έντυπου υλικού. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν τρεις παραστάσεις από πολυμελή ομάδα κρουστών.

Επίσης έχει προγραμματιστεί γνωριμία με το χώρο της Πολυκλινικής (ωράριο 08:00-14:00) παρουσία διεπιστημονικής ομάδας με ένα ειδικό διαμορφωμένο stand, το οποίο θα τοποθετηθεί έξω από την Πολυκλινική, προκειμένου να «επικοινωνήσει» στον διερχόμενο πληθυσμό το μήνυμα της συγκεκριμένης ενημερωτικής εκστρατείας για τη λειτουργία του κέντρου συμβουλευτικής και δωρεάν ανώνυμου ελέγχου SIMIO PLUS .

Τέλος, θα γίνει πρόγραμμα δρόμου σε χώρους με δρώμενα μέσα στην πόλη με ομάδα-στόχο τους νέους και τους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες. Συγκεκριμένα: 24/11/2018 στο Περιστέρι, 25/11/2018 στην Αγία Ειρήνη -Πλατεία Καρύτση, 29/11/2018 στο Μεταξουργείο, 30/11/2018 στο Χαλάνδρι, 1/12/2018 σε Γκάζι-Θησείο- Πεδίο του Άρεως. Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 20:00 έως και τις 03.00.

Tags
Back to top button