Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ: Πόσο θα κρατήσει η σεισμική «τραμπάλα»;

Μεγάλο προβληματισμό έχουν προκαλέσει οι διαδοχικές σεισμικές δονήσεις στο Αιγαίο.

Το γεγονός ότι δεν έχουν υπάρξει δονήσεις μεγαλύτερες της πρόσφατης των 5,2 Ρίχτερ σημαίνει δύο πράγματα σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Δημήτρη Παπανικολάου.

Το πρώτο, όπως είπε στο OPEN, είναι η οριζοντιοποίηση των δονήσεων.

Το δεύτερο πάντως προβληματίζει. «Μειώθηκε η πιθανότητα να έχουμε τoν 6αρη σεισμό, αλλά αν γινόταν αυτός θα είχαμε σε λίγες μέρες εκτόνωση, τώρα θα πάμε σε εβδομάδες», σχολίασε ο ίδιος.

«Ο κύριος κίνδυνος είναι στα πρανή της Καλντέραw και όπως είναι τα σπίτια. Γιατί στα επίπεδα θεμελίωσης όπως έχουν χτιστεί στα γκρεμνά η τριβή είναι μεγάλη. Ναι κινδυνεύουν από πιθανές κατολισθήσεις. Ο υπόλοιπος χώρος μπορεί να ζήσει τη ζωή του όπως πριν, αν και θα νιώθει τους σεισμούς», σημείωσε.

Γενικότερα πάντως η Σαντορίνη συνεχίζει να πλήττεται από έντονη σεισμική δραστηριότητα, με πολυάριθμες δονήσεις να καταγράφονται καθ΄όλη την διάρκεια της νύχτας.

Σταθερή η σεισμική ακολουθία στη Σαντορίνη: Ήρεμη νύχτα στο νησί με μέχρι 4,1 Ρίχτερ

Από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα, έχουν καταγραφεί πάνω από 800 σεισμοί με μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ στην περιοχή. Παρά την έντονη σεισμική δραστηριότητα, δεν έχουν αναφερθεί σημαντικές ζημιές ή τραυματισμοί.

«Τα μεγέθη ήταν λίγο μικρότερα τις τελευταίες δύο ημέρες αλλά πάλι σήμερα είχαμε δύο ισχυρούς σεισμούς και αυτό ακριβώς δείχνει ότι δεν έχουν αλλάξει τα χαρακτηριστικά της ακολουθίας. Παραμένει μια ακολουθία που έχει αρκετούς ενδιάμεσους σεισμούς. Οι κάτοικοι τους καταλαβαίνουν, να μην περιμένουμε δραματικές εξελίξεις μέρα με τη μέρα», είπε χθες ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος.

Η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου συνεδρίασε χθες το μεσημέρι και αποφάσισε και την επόμενη εβδομάδα τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά.

Το σενάριο της σμηνοσειράς παραμένει στο τραπέζι οι επιστήμονες ωστόσο θεωρούν πως θα έχουν πιο ασφαλή δεδομένα τις επόμενες ημέρες.

Διαδοχικοί σεισμοί από 3 ως 3,8 Ρίχτερ μέσα σε λίγη ώρα

Οκτώ σεισμικές δονήσεις μεγέθους 3 ως 3,8 Ρίχτερ σημειώθηκαν μέσα σε διάστημα μισής ώρας, από τις 4:30 ως τις 5 τα ξημερώματα της Κυριακής στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Δύο εξ αυτών ήταν 3,8 Ρίχτερ, μέσα σε πέντε λεπτά, στις 4:55 και στις 5.

Στις 7,30 είχαμε ένα σεισμό 3,3 και λίγα λεπτά αργότερα έναν ακόμη 3,4 Ρίχτερ.

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Ανάφης λίγο μετά τις 3:30

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 3:35 στα 26 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ανάφης, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Ένα λεπτό νωρίτερα, στις 3:34 σημειώθηκε δόνηση 3,1 Ρίχτερ στα 25 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Οίας.

Η πρώτη δόνηση μεγέθους 3 Ρίχτερ καταγράφηκε στις 2:13 στα 21 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης.

Ακολούθησαν τρεις δονήσεις μεγέθους 3, 3,2 και 3,1 Ρίχτερ στις 2:26, 2:27 και 2:38 αντίστοιχα: η μια 16 χιλιόμετρα νότια της Αρκεσίνης, η δεύτερη 4 χιλιόμετρα βόρεια του Ακρωτηρίου Σαντορίνης και η τρίτη 21 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης.

Νωρίτερα, λίγο μετά τις 1 σημειώθηκε σεισμός 3,6 Ρίχτερ στα 19 χιλιόμετρα νότια της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος στα 9,1 χιλιόμετρα

Tags
Back to top button