Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Κατάρρευση παραγωγής λόγω ευλογιάς – Εκτίναξη τιμών: Η φέτα σε ιστορικό ρεκόρ με 20 ευρώ το κιλό

Σε ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας που πλήττει την ελληνική αγορά τροφίμων, η φέτα –το εθνικό μας προϊόν– βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με ιστορικά υψηλές τιμές, οι οποίες αναμένεται να αγγίξουν ακόμη και τα 20 ευρώ το κιλό. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί μια βαθιά κρίση στον κλάδο της γαλακτοπαραγωγής και της τυροκομίας, καθώς η μείωση της παραγωγής γάλακτος και οι ασθένειες που πλήττουν τα κοπάδια οδηγούν την αγορά σε οριακό σημείο.

Η ευλογιά έχει επιφέρει τεράστιες απώλειες, με δεκάδες παραγωγούς να βλέπουν το έργο μιας ζωής να καταρρέει. «Έχασαν 40 παραγωγοί. Η ευλογιά απειλεί να καταστρέψει ολόκληρο το επάγγελμα», δηλώνει χαρακτηριστικά ο τυροκόμος κ. Αρβανίτης, περιγράφοντας μια εικόνα απόγνωσης και ανασφάλειας.

Ταυτόχρονα, η μείωση της παραγωγής πρόβειου γάλακτος έχει στρέψει μέρος των παραγωγών προς το γίδινο γάλα, το οποίο παρουσιάζει αυξημένη ζήτηση και τιμή. «Η ζήτηση αυξάνεται συνεχώς, γιατί όταν ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι κάτι λείπει, το ζητάει ακόμα περισσότερο», επισημαίνει ο τυροκόμος κ. Κλέπκος, αποτυπώνοντας το φαινόμενο της τεχνητής ανόδου λόγω έλλειψης.

Η πραγματικότητα για τα ελληνικά τυριά είναι αμείλικτη. Οι τιμές στα ράφια έχουν εκτοξευθεί, μετατρέποντας προϊόντα που άλλοτε αποτελούσαν βασικά είδη διατροφής σε είδη πολυτελείας. Ο πληθωρισμός μπορεί να έχει υποχωρήσει σε επίπεδο δεικτών, ωστόσο η ακρίβεια στα τρόφιμα και ιδιαίτερα στα τυροκομικά προϊόντα συνεχίζει να «ροκανίζει» το εισόδημα των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η φέτα αυξήθηκε από 10,9 ευρώ το κιλό το 2024 σε 12,2 ευρώ το 2025, ενώ η γραβιέρα σημείωσε άνοδο τεσσάρων ευρώ μέσα σε έναν μόλις χρόνο – από 15 ευρώ το 2024 στα 19 ευρώ το 2025. Οι αυξήσεις δεν σταματούν εκεί:

  • Γκούντα: από 7 ευρώ (2024) σε 8,5 ευρώ (2025)
  • Ένταμ: από 8 ευρώ (2024) σε 9,5 ευρώ (2025)
  • Κασέρι: από 14 ευρώ (2024) σε 19 ευρώ (2025)
  • Κεφαλογραβιέρα: από 13,5 ευρώ (2024) σε 18 ευρώ (2025)

Οι ανατιμήσεις των τελευταίων ετών φτάνουν έως και 100%, προκαλώντας ασφυξία στα ελληνικά νοικοκυριά και πλήγμα στον αγροτικό τομέα. Οι καταναλωτές, μη μπορώντας να αντεπεξέλθουν, στρέφονται πλέον σε εισαγόμενα τυριά, υποβαθμίζοντας έτσι τη θέση των ελληνικών προϊόντων στην εγχώρια αγορά.

Η κρίση αυτή δεν είναι μεμονωμένη, αλλά το αποτέλεσμα μιας αλυσίδας παραγόντων. Το αυξημένο κόστος ζωοτροφών και ενέργειας, η δημογραφική γήρανση του αγροτικού πληθυσμού, η μείωση των εθνικών επιδοτήσεων κατά 16% για το 2025, καθώς και η καθυστέρηση των κοινοτικών αποζημιώσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα που απειλεί να διαλύσει τον πρωτογενή τομέα.

Την ίδια στιγμή, οι μικροί παραγωγοί και τα οικογενειακά τυροκομεία βρίσκονται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, ενώ οι καταναλωτές βλέπουν την ελληνική φέτα –το προϊόν-σύμβολο της χώρας– να μετατρέπεται σε είδος πολυτελείας. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται κρίσιμη και απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις, τόσο σε επίπεδο ενισχύσεων όσο και ελέγχου της αγοράς, προκειμένου να αποτραπεί μια νέα «γενιά» ακρίβειας που απειλεί την κοινωνική συνοχή.

Tags
Back to top button