Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κατάκολο: Ειδικό συνεργείο από την Αθήνα για την απομάκρυνση βράχου 40 τόνων

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση απομάκρυνσης του ογκώδους βράχου που αποκολλήθηκε μετά από κατολίσθηση στο βουνό του Κατακόλου, προκαλώντας έντονη ανησυχία σε κατοίκους και τοπικές αρχές.

Έφτασε ειδικό συνεργείο από την Αθήνα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικό συνεργείο με εμπειρία σε παρόμοιες επιχειρήσεις έφτασε από την Αθήνα και έχει αναλάβει τη διαχείριση της κατάστασης. Ο βράχος, που εκτιμάται ότι ζυγίζει περίπου 40 τόνους και έχει μέγεθος μικρού φορτηγού, αποκολλήθηκε ύστερα από τις έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, οι οποίες επιβάρυναν τα αργιλώδη εδάφη της περιοχής.

Ιδιαίτερη ανησυχία είχε προκαλέσει το γεγονός ότι ο βράχος συγκρατούνταν προσωρινά από κορμό ελιάς, γεγονός που αύξανε τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης πτώσης.

Μεγάλη ρωγμή στο βουνό 

Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν περιορίζεται μόνο στον συγκεκριμένο βράχο. Σε υψηλότερο σημείο του βουνού έχει εντοπιστεί μεγάλη ρωγμή, στοιχείο που καταδεικνύει εκτεταμένη αστάθεια στο πρανές.

Όπως επισημαίνουν άνθρωποι που γνωρίζουν την κατάσταση, η πτώση του βράχου λειτούργησε ως «καμπανάκι», καθώς αποκάλυψε ένα ευρύτερο και πιο σοβαρό γεωλογικό ζήτημα που ενδεχομένως να περνούσε απαρατήρητο.

Εκκενώθηκαν δέκα κατοικίες

Για προληπτικούς λόγους έχουν ήδη εκκενωθεί δέκα κατοικίες που βρίσκονται εντός ζώνης κινδύνου, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες δίνουν απόλυτη προτεραιότητα στην ασφάλεια των πολιτών και στην αποτροπή νέων κατολισθήσεων, ιδιαίτερα σε περίπτωση επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών.

Σε δύο φάσεις η επιχείρηση

Στο έργο συμμετέχει ομάδα εναεριτών-αλπινιστών, σε συνεργασία με τοπικούς τεχνίτες και τον Δήμο Πύργου. Η επιχείρηση εξελίσσεται σε δύο στάδια:

Πρώτη φάση: Άμεση στερέωση του βράχου για την αποτροπή ανεξέλεγκτης πτώσης.
Δεύτερη φάση: Οριστική απομάκρυνση του επικίνδυνου τμήματος, είτε με ελεγχόμενη ανατίναξη είτε με κατακερματισμό, ανάλογα με την τεχνική εκτίμηση των ειδικών.

Η διαδικασία πραγματοποιείται με αυξημένα μέτρα ασφαλείας, ενώ η ύπαρξη της μεγάλης ρωγμής κρατά τις αρχές σε διαρκή επιφυλακή.

Tags
Back to top button