Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Άμυνα & Ασφάλεια

Κατά της παράτασης του ορίου συνταξιοδότησης των Δικαστικών μέλη της ΕΔΕ

Δεν μπορεί να υπάρξει παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών χωρίς να προηγηθεί συνταγματική αναθεώρηση τονίζουν με αναρτήσεις τους σε δικαστικό σάιτ δύο μέλη της μειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), η Εφέτης Μαργαρίτα Στενιώτη (και  πρώην πρόεδρος της ΕΔΕ) και ο πρόεδρος Πρωτοδικών Κωνσταντίνος  Βουλγαρίδης.

    

Η άποψη της κυρίας Στενιώτη έχει μια ιδιαίτερη σημασία, καθώς διετέλεσε πρόεδρος της ΕΔΕ, όταν η τότε πρόεδρος της Ένωσης Βασιλική Θάνου προήχθη στο βαθμό της προέδρου του Αρείου Πάγου και εγκατέλειψε την θέση της  στην ΕΔΕ.

     

Η κυρία Στενιώτη αρχικά από την θέση της προέδρου της ΕΔΕ ακολούθησε την πορεία της κυρίας Θάνου στην  Ένωση, αλλά όμως στη συνέχεια διαχώρισε τη θέση της.

     

Ακολούθησαν εκλογές στην ΕΔΕ όπου αναδείχθηκε το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης και η κυρία Στενιώτη είναι στη δύναμη της  μειοψηφίας.

    

Στην ανάρτησή της, η κυρία Στενιώτη, μεταξύ των άλλων, σημειώνει ότι η πρώτη παράγραφο του άρθρου 88 του Συντάγματος που καθορίζει το όριο εξόδου των δικαστικών λειτουργών από το δικαστικό σώμα είναι «σαφής και  δεν επιδέχεται ερμηνείας, ούτε και εναρμονισμένης με το Κοινοτικό Δίκαιο ερμηνείας, μπορεί δε να τροποποιηθεί μόνο με τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, καθότι δεν περιλαμβάνεται στον σκληρό πυρήνα του Συντάγματος, δηλαδή στις μη αναθεωρητέες διατάξεις (άρθρο 110 παρ. 1 Συντάγματος)».

    

Ακόμη, η Εφέτης με έμμεσες αιχμές σημειώνει ότι «η αιφνιδίως αναληφθείσα πρωτοβουλία για αύξηση του ορίου αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών από την υπηρεσία τους δίχως της εγγυήσεις της συνταγματικής αναθεώρησης βαθαίνει την κρίση που εμφαίνεται να πλήττει το εσωτερικό της Δικαιοσύνης, έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές του Κράτους Δικαίου και δύναται να δημιουργήσει ανασφάλεια δικαίου» και προσθέτει με νόημα:

«Η εξακολούθηση ενεργειών που διχάζουν το δικαστικό  σώμα πλήττουν το κύρος του θεσμού της Δικαιοσύνης και κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους λειτουργούς της. Υποχρέωση όλων αποτελεί η διαφύλαξη του κύρους της Δικαιοσύνης και η ποιοτική αναβάθμιση της λειτουργίας αυτής».

    

Από την πλευρά του ο κ. Βουλγαρίδης με μία λακωνική ανάρτησή του «κλείνει» το θέμα της παράτασης του ορίου συνταξιοδότησης σε συνδυασμό με τα Ευρωπαϊκή νομοθετικά δρώμενα.

       

Συγκεκριμένα, το μέλος της μειοψηφίας του Δ.Σ. της ΕΔΕ κ. Βουλγαρίδης αναφέρει:

    

«Στο σύγχρονο ευρωπαϊκό δικαιοπολιτικό σύστημα πρωταρχικό σκοπό αποτελεί η επίτευξη σύγκλισης σε οργανωτικές δομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και ο πυλώνας της Δικαιοσύνης, η διεύρυνση του οποίου σε επίπεδο απονομής του δικαίου και συνεργασίας επί αστικών, εμπορικών και ποινικών υποθέσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι, πλέον, καθολική.

    

Οι μεταρρυθμίσεις της Πολιτείας προς την κατεύθυνση ενίσχυσης κάθε πτυχής της προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών, στην οποία συγκαταλέγεται και η θεμελιώδης αρχή της ισοβιότητας, άρρηκτα συνδεδεμένη με την επίσης κατοχυρωμένη στη διάταξη του άρθρου 90 παρ.1 του Συντάγματος αρχή της ευρυθμίας στις προαγωγές και μεταθέσεις των δικαστικών λειτουργών, πρέπει να περιβάλλονται πάντοτε με εγγυήσεις και εχέγγυα μακροχρόνιας, σταθερής και μη ανατρέψιμης ισχύος».

Tags
Back to top button