Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του στομάχου: Προσοχή στα «ύπουλα» συμπτώματα

Ο καρκίνος του στομάχου είναι πιο κοινός στους άντρες και σε εκείνους που είναι άνω των 55 ετών. Είναι επίσης πιο πιθανό να εμφανιστεί σε καπνιστές, υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα, καθώς και σε όσους ακολουθούν μια χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες διατροφή και με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα, ή κόκκινο κρέας. Όσοι καταναλώνουν πολύ αλάτι μπορεί επίσης να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.


Το Κέντρο Υποστήριξης για τον Καρκίνο Macmillan, αναφέρει: «Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori), μια κοινή λοίμωξη στο στομάχι, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του στομάχου εάν δεν εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί για πολύ καιρό».

Το βρετανικό υπουργείο Υγείας (NHS) αναφέρει ότι ο καρκίνος του στομάχου έρχεται σε διάφορους τύπους, αν και πάνω από το 95% των καρκίνων που αναπτύσσονται στα κύτταρα της στομαχικής επένδυσης εντάσσονται στην κατηγορία αδενοκαρκίνωμα.

Καρκίνος του στομάχου: Συμπτώματα

Τα πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου του στομάχου είναι παρόμοια με τα συμπτώματα ορισμένων συνηθισμένων και πιο απλών στομαχικών παθήσεων.


Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν καούρα, ή δυσπεψία που είναι επίμονη. Η δυσπεψία, ή η καούρα μπορεί μερικές φορές να είναι ένα σύμπτωμα και του καρκίνου του παγκρέατος.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν το υπερβολικό ρέψιμο, την απώλεια όρεξης και το αίσθημα πληρότητας αφότου το άτομο έχει καταναλώσει μόνο μια μικρή ποσότητα τροφής.

Η απώλεια βάρους είναι επίσης ένα βασικό σύμπτωμα της πάθησης.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο και πρήξιμο στην κοιλιακή χώρα, ή και τάση προς εμετό.

Μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν δυσκολία κατάποσης και παρουσιάζουν και αίμα στα κόπρανα.

Καρκίνος του στομάχου: Έλεγχος

Η ενδοσκόπηση, επίσης γνωστή ως γαστροσκόπηση, είναι η πιο συνηθισμένη δαδικασία για τον έλεγχο αυτό. Το ενδοσκόπιο, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης για την ανίχνευση καρκίνου του εντέρου, είναι ένας λεπτός εύκαμπτος σωλήνας με μια κάμερα στο τέλος. Η διαδικασία συνήθως διαρκεί περίπου δέκα λεπτά και το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να μην έχετε φάει ή πιει τίποτα για αρκετές ώρες πριν από την εξέταση.

Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Journal of Cancer, αποκάλυψε ότι όσοι είναι υπέρβαροι στην ηλικία των 20 ετών ήταν περίπου 60-80% πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του στομάχου αργότερα σε σύγκριση όσους είχαν ένα υγιές βάρος στην ίδια ηλικία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που πήραν περισσότερα από 20 κιλά κατά την ενηλικίωση ήταν επίσης δύο φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του οισοφάγου σε σύγκριση με άτομα που είχαν μικρή αλλαγή βάρους.

«Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει πως η αύξηση του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της ζωής μας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης αυτών των δύο τύπων καρκίνου, οι οποίοι και οι δύο έχουν εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά επιβίωσης», δήλωσε η δρ. Jessica Petrick, συγγραφέας της μελέτης.

Iatropedia

Tags
Back to top button