Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος: Αυτές είναι οι ορμόνες που ευνοούν την υποτροπή του

Νέα επιστημονική μελέτη επιχείρησε να διερευνήσει γιατί ο καρκίνος επιστρέφει μετά από μεγάλο διάστημα από τη φαινομενική του ίαση με χημειοθεραπεία ή εγχείρηση.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ορμόνες του στρες και τα ουδετερόφιλα μπορεί ενδεχομένως να ξυπνήσουν καρκινικά κύτταρα που βρίσκονται εν υπνώσει και να προκαλέσουν εκ νέου ανάπτυξη των όγκων ακόμη και μετά την αγωγή.

Επίσης, η στόχευση ορμονών του στρες με βήτα-αποκλειστές, θα μπορούσε να συμβάλλει στην πρόληψη της επανεμφάνισης των όγκων, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ο Δρ. Dmitry Gabrilovich δήλωσε ότι η επανεμφάνιση όγκων μπορεί ενδεχομένως να διευκολύνεται από το στρες. Με δεδομένο ότι το άγχος που συνδέεται με τον καρκίνο είναι σύνηθες, τα πιο αποτελεσματικά βήματα είναι η μείωση του στρες.

Ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη που απελευθερώνεται στο αίμα όταν υπάρχει στρες έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων υγείας. Ο ακριβής ρόλος τους στον καρκίνο όμως, παραμένει άγνωστος.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα σε ποντικούς και 80 ανθρώπους με καρκίνο στον πνεύμονα. Αφού εξέθεσαν τους ποντικούς σε στρεσογόνες καταστάσεις, τα επίπεδα ορμονών του στρες αυξήθηκαν οδηγώντας τα ουδετερόφιλα να απελευθερώσουν πρωτεΐνες και λιπαρά μόρια, που με τη σειρά τους οδήγησαν τα κύτταρα του όγκου στο να ξυπνήσουν και πάλι.

Ωστόσο, κύτταρα όγκου παρέμειναν εν υπνώσει σε ποντικούς με στρες που έλαβαν ένα πειραματικό βήτα-αποκλειστή.

Επιπλέον, σε δείγματα αίματος 80 ασθενών που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση για την αφαίρεση του όγκου, όσοι είχαν υψηλότερες συγκεντρώσεις πρωτεϊνών ήταν πιο πιθανό να υποστούν επανεμφάνιση του όγκου 33 μήνες μετά την εγχείρηση.

Tags
Back to top button