Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Κάνεις δίαιτα; Φάε μαύρη σοκολάτα ή μήπως όχι;

Η σοκολάτες γενικά μόνο κιλά προσθέτουν. Η μαύρη σοκολάτα όμως είναι μία εναλλακτική όταν θες να φας κάτι γλυκό αλλά κάνεις δίαιτα. Αλλά πόσο υγιεινή είναι στην πραγματικότητα;


Η μαύρη σοκολάτα περιέχει συστατικά που έχουν πολλά πλεονεκτήματα για την υγεία και μπορεί κανείς να την απολαύσει καθημερινά, χωρίς ενοχές. Παρόλα αυτά, το μέγεθος έχει σημασία, καθώς η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας μπορεί να οδηγήσει σε περιττό λίπος, ζάχαρη και θερμίδες και να ακυρωθούν έτσι όλα τα πλεονεκτήματά της.

Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε στερεό κακάο, που περιέχει συστατικά, γνωστά ως φλαβανόλες. Σε μεγάλες ποσότητες, οι φλαβανόλες στο κακάο έχουν δείξει ότι βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, βελτιώνουν την εγκεφαλική λειτουργία και πιθανώς μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη.

Η μαύρη σοκολάτα έχει την υψηλότερη συγκέντρωση σε φλαβανόλες κακάου. Η σοκολάτα γάλακτος έχει λιγότερες και η λευκή σοκολάτα δεν έχει καθόλου.

Ωστόσο, αν και η φλαβανόλες κακάου στη μαύρη σοκολάτα την καθιστούν ένα υγιεινό σνακ, της προσδίδουν μια πικρή γεύση. Οι παραγωγοί ίσως επεξεργαστούν τη σοκολάτα για να την κάνουν πιο εύγευστη, αλλά αυτό μπορεί να αφαιρέσει μερικά από τα ευεργετικά συστατικά της.


Ο Matt Hartings, καθηγητής χημείας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο εξηγεί ότι « η περιεκτικότητα σε φλαβανόλες μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες κατά την επεξεργασία, όπως η ζύμωση και το καβούρδισμα, που ενισχύουν τη γεύση και δίνουν στη σοκολάτα το χαρακτηριστικό της άρωμα.

Αν και η περιεκτικότητα σε φλαβανόλες μπορεί να διαφέρει ανάμεσα στις μάρκες μαύρης σοκολάτας, εξακολουθεί να είναι καλύτερη επιλογή από την σοκολάτα γάλακτος, η οποία συνήθως έχει και περισσότερη ζάχαρη.

Σύμφωνα με τον Hartings, είναι καλό να προτιμάμε σοκολάτες που έχουν τουλάχιστον 60% κακάο, επειδή γενικά, όσο υψηλότερο το ποσοστό, τόσο υψηλότερη και η περιεκτικότητα σε φλαβανόλες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν περιέχονται πολύ ζάχαρη και λιπαρά. Τέλος. Είναι σημαντικό να περιορίσουμε την ποσότητα μαύρης σοκολάτας που τρώμε σε 24 γραμμάρια τη μέρα, ή σε 150 θερμίδες, αν θέλουμε να διατηρήσουμε σταθερό το βάρος μας.

Tags
Back to top button