Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

JP Morgan: Αποσύρει προσωρινά τις long θέσεις της στα ελληνικά ομόλογα και παραμένει θετική μεσοπρόθεσμα

Το ισχυρό sell-off που έχουν υποστεί τα ελληνικά ομόλογα με αιτία και αφορμή την επιθετική "στροφή" της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οδηγεί την JP Morgan να αποσύρει, προσωρινά τουλάχιστον, τις long θέσεις που διατηρούσε εδώ και καιρό, μέχρι να ηρεμήσει η καταιγίδα και να επιστρέψει η αγορά σε πιο λογική αποτίμηση της κατάστασης.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η αμερικανική τράπεζα κάνει stop-out τις long θέσεις που είχε στα ελληνικά 10ετή ομόλογα έναντι των πορτογαλικών καθώς, όπως τονίζει, τα ελληνικά ομόλογα δέχθηκαν ένα  αρκετά απότομο sell-off την προηγουμένη εβδομάδα και ειδικά τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου. Αυτή η κίνηση, επισημαίνει, δύσκολα δικαιολογείται από τα θεμελιώδη μεγέθη και την προσφορά και πιθανότατα να οφείλεται στο ότι ορισμένες εκτιμήσεις ροών έγιναν υπερβολικές λόγω της χαμηλής ρευστότητας της αγοράς.

Πράγματι, σύμφωνα με αναλυτές, αν και όλα τα ομόλογα της ευρωζώνης δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις τις τελευταίες ημέρες και μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, οι ελληνικοί τίτλοι βίωσαν μεγαλύτερο sell-off λόγω του ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν κατέχει επενδυτική βαθμίδα και έχει υψηλό χρέος, κάτι που παίζει σημαντικό ρόλο στις στρατηγικές των χαρτοφυλακίων τα οποία και επανατιμολογούν το ρίσκο τους ενόψει της αλλαγής της πολιτικής της ΕΚΤ, προβλέποντας ταχύτερη μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης και αύξηση των επιτοκίων προς το τέλος του έτους. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που κρύβεται πίσω από τις ακραίες κινήσεις στην αγορά είναι το scarcity. Δηλαδή ότι η ελληνική αγορά είναι πολύ μικρή σε μέγεθος και έτσι, ακόμα και ελάχιστες κινήσεις μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τις τιμές των ομολόγων. Αξίζει να σημειώσουμε πως από τα 85 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται σε κυκλοφορία, μόνο τα 10 δισ. ευρώ είναι πραγματικά διαπραγματεύσιμα στην αγορά.

Πάντως, πέραν του τρέχοντος δύσκολου διαστήματος, η JP Morgan εξακολουθεί να διατηρεί εποικοδομητική στάση για τα ελληνικά ομόλογα στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, καθώς πιστεύει ότι η αγορά ήδη τιμολογεί υπερβολικές προσδοκίες σε ό,τι αφορά το tapering της ΕΚΤ στις τρέχουσες αποτιμήσεις και δεν δίνει βάση στην ισχυρή οικονομική δραστηριότητα, καθώς και το ισχυρό πολιτικό και χρηματοδοτικό τοπίο της Ελλάδας. Επίσης, όπως έχει επισημάνει και σε προηγούμενα σχετικά reports της, η JP Morgan συνεχίζει να θεωρεί πως το πρόγραμμα επανεπενδύσεων του PEPP  αποτελεί ένα πολύ αξιόπιστο εργαλείο για την υποστήριξη των ελληνικών ομολόγων μετά τον Μάρτιο του 2022.

Σύμφωνα με τον capital, σε ό,τι αφορά την πορεία των ελληνικών spreads, με την απόδοση του 10ετούς να κινείται κοντά στο 2,6% πλέον διαμορφώνονται σήμερα στις 238 μονάδες βάσης, εκτιμά πως θα κινηθούν υψηλότερα από ό,τι εκτιμούσε πριν μόλις μία εβδομάδα, και έτσι τα τοποθετεί στις 180 μ.β τον Μάρτιο, στις 170 μ.β τον Ιούνιο, στις 170 μ.β τον Σεπτέμβριο και στις 180 μ.β τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τις μακροοικονομικές της προβλέψεις, η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος θα διαμορφωθεί στο 5,2%, ο πληθωρισμός θα κινηθεί στο 1%, το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί στο 3,9% με το πρωτογενές έλλειμα στο 1,4%%. Το έλλειμμα του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών θα κινηθεί στο 4% του ΑΕΠ ενώ ο δείκτης δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ στο 197%. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις της αμερικανικής τράπεζας, η αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας φέτος θα είναι η ισχυρότερη στην ευρωζώνη, μετά την Ισπανία και την Πορτογαλία, όπου η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 5,5% και στο 5,3%.

Tags
Back to top button