Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

James Webb: Αποκαλύπτει για πρώτη φορά τους κενταύρους του ηλιακού μας συστήματος

Κένταυροι ονομάζονται τα ασταθή, κατά την τροχιά τους, ουράνια σώματα, ενώ κατά τον γενικό ορισμό κένταυροι είναι τα ουράνια σώματα τα οποία περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο, με τροχιές μεταξύ του Δία και του Ποσειδώνα. Πήραν το όνομά τους από τους κενταύρους της ελληνικής μυθολογίας γιατί συμπεριφέρονται σαν να είναι κατά το ήμισυ αστεροειδείς και κατά το άλλο μισό κομήτες. Οι τροχιές τους είναι ασταθείς εξαιτίας των εξωτερικών πλανητών και γι’ αυτό πιστεύεται ότι προέρχονται από την Ζώνη του Κάιπερ και ότι μοιάζουν με τους κομήτες.

Τι παθαίνει το ανθρώπινο σώμα μετά από έναν χρόνο στο διάστημα;

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb έστρεψε τα πανίσχυρα και υψηλής ευαισθησίας όργανα του στον κένταυρο 29P/Schwassmann-Wachmann 1 καταγράφοντας για πρώτη φορά με τόσες λεπτομέρειες στοιχεία για αυτά τα διαστημικά σώματα. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature» η ερευνητική ομάδα που επεξεργάστηκε τα δεδομένα αναφέρει ότι ο 29P είναι ένα από τα πιο ενεργά γεωλογικά αντικείμενα στο ηλιακό μας σύστημα. Το James Webb αποκάλυψε ότι ο 29P κάθε έξι με οκτώ εβδομάδες απελευθερώνει ύλη στο Διάστημα.

Το James Webb εντόπισε έναν πίδακα μονοξειδίου του άνθρακα και πίδακες αερίου διοξειδίου του άνθρακα, που δίνουν νέες ενδείξεις για τη φύση του πυρήνα του Κενταύρου. Δεν εντοπίστηκε καμία ένδειξη υδρατμών στο περιβάλλον του 29P κάτι που θα μπορούσε να σχετίζεται με τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που υπάρχουν σε αυτό το διαστημικό σώμα.

Το μοντέλο

Με βάση τα δεδομένα που συγκέντρωσε το James Webb, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα τρισδιάστατο μοντέλο των πιδάκων για να κατανοήσουν τον προσανατολισμό και την προέλευσή τους. Διαπίστωσαν ότι οι πίδακες εκπέμπονται από διαφορετικές περιοχές στον πυρήνα του Κένταυρου παρόλο που το James Webb δεν κατάφερε να συλλέξει πιο λεπτομερή στοιχεία για τον πυρήνα.

«Οι Κένταυροι μπορούν να θεωρηθούν ως μερικά από τα υπολείμματα του σχηματισμού του πλανητικού μας συστήματος. Επειδή τα υλικά του 29P βρίσκονται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες διατηρούν πληροφορίες για πτητικές ουσίες που υπήρχαν στα πρώτα στάδια ΄παρξης του ηλιακού μας συστήματος. Το James Webb άνοιξε πραγματικά την πόρτα για να παρατηρήσουμε ένα κένταυρο σε μια ανάλυση και ευαισθησία που ήταν εντυπωσιακή για εμάς. Όταν είδαμε τα δεδομένα για πρώτη φορά, ήμασταν ενθουσιασμένοι. Δεν είχαμε ξαναδεί κάτι τέτοιο» αναφέρει η Δρ. Σάρα Φάγκι, ερευνήτρια στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Γκόνταρντ της NASA, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Το γεγονός ότι το 29P έχει τόσο δραματικές διαφορές στην αφθονία του μονοξειδίου του άνθρακα και του διοξειδίου του άνθρακα σε όλη την επιφάνειά του υποδηλώνει ότι το 29P μπορεί να αποτελείται από πολλά κομμάτια. Ίσως δύο διαφορετικά σώματα να ενώθηκαν και να φτιάξουν αυτόν τον κένταυρο ο οποίος είναι ένα μείγμα μεταξύ πολύ διαφορετικών σωμάτων που πέρασαν ξεχωριστά μονοπάτια σχηματισμού» δήλωσε ο Δρ. Τζερόνιμο Βιλανόβα, ερευνητής στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Γκόνταρντ της NASA.

 

Tags
Back to top button