Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Ιστορική συμφωνία Ινδίας-Κίνας: Έδωσαν τέλος στην αντιπαράθεση μία ημέρα πριν την Σύνοδο Κορυφής των BRICS

Μία ημέρα πριν την σημαντικότατη σύνοδο κορυφής του οργανισμού BRICS στο Καζάν της Ρωσίας, η Ινδία και η Κίνα κατέληξαν σε μία ιστορική συμφωνία με την οποία ουσιαστικά τερματίζεται η χρόνια αντιπαράθεσή τους για τα αμφισβητούμενα διμερή σύνορά τους.

Πιο συγκεκριμένα, οι δύο πολυπληθείς χώρες της Ασίας συμφώνησαν να περιπολούν τα αμφισβητούμενα αυτά εδάφη, τερματίζοντας έτσι μία πολύπλοκη κατάσταση που ξεκίνησε πριν 4 χρόνια και κατά την οποία οι δύο πλευρές συγκρούονταν ακόμη και με στρατιωτικά μέσα. 

Την είδηση αποκάλυψε ο Ινδός υπουργός εξωτερικών πριν λίγες ώρες, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο τον δρόμο για μελλοντικές συνεργασίες μεταξύ των δύο ασιατικών γιγάντων. 

Και όπως προαναφέραμε, αυτή η ιστορική συμφωνία οριστικοποιήθηκε μία μόλις ημέρα πριν ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι επισκεφθεί την Ρωσία για να συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής του οργανισμού BRICS. Η εν λόγω σύνοδος θα λάβει χώρα στην πόλη Καζάν μεταξύ 22 και 24 Οκτωβρίου φέτος. Κατά την διάρκεια αυτής ο Μόντι πιθανών να συνομιλήσει με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ανέφεραν Ινδοί αξιωματούχοι.

Εμείς να σας υπενθυμίσουμε πως τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Νέου Δελχί είχαν επιδεινωθεί σημαντικά, κυρίως εξαιτίας συγκρούσεων μεταξύ των στρατευμάτων τους στα αμφισβητούμενα εδάφη των δυτικών Ιμαλαΐων. Η σημαντικότερη τέτοια σύγκρουση είχε λάβει χώρα το έτος 2020 και ως αποτέλεσμα αυτής σκοτώθηκαν 20 Ινδοί και 4 Κινέζοι στρατιώτες.

Έκτοτε οι δύο πλευρές σταμάτησαν να περιπολούν αρκετές περιοχές κατά μήκος των συνόρων στην περιοχή Λαντάχ με σκοπό να αποφύγουν παρόμοιες συγκρούσεις. Παράλληλα όμως, τόσο ο ινδικός όσο και ο κινεζικός στρατός, μετακίνησαν δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και στρατιωτικό εξοπλισμό στο συγκεκριμένο οροπέδιο.

Αν και η κινεζική πλευρά δεν προέβη σε επίσημο σχολιασμό της συμφωνίας, φαίνεται πως οι σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Νέου Δελχί βρίσκονται πλέον σε ικανοποιητικό επίπεδο, βελτιώνοντας έτσι και το κλίμα στην επικείμενη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν.

 

Tags
Back to top button