Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Ισραηλινός πρεσβευτής στην Κύπρο: «Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει βελτίωση σχέσεων με την Τουρκία»

Συνέντευξη παραχώρησε ο Ισραηλινός Πρέβευτής στην Κύπρο, Sammy Revel,για τις σχέσεις με την Κύπρο, την προκλητικότητα της Τουρκίας, τα σενάρια επαναπροσέγγισης με την Άγκυρα, τα ενεργειακά  αλλά και τις δυνατότητρς συνεργασίας με την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή .

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα γράφονται στον διεθνή Τύπο το τελευταίο διάσημα για βελτίωση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας ο κ. Revel είπε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην παρούσα φάση.

«Δεν το πιστεύω. Εκείνο που διαπιστώνουμε σήμερα στην περιοχή, είναι ότι υπάρχει μία ξεκάθαρη κατάσταση. Εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα καθεστώτα με φανατική πολιτική, προκλητική πολιτική, και θα είναι πολύ δύσκολο αυτό να ξεπεραστεί.

Πιστεύω ότι το συμφέρον μας σήμερα, είναι να ενδυναμώσουμε την συνεργασία μας, όχι εναντίον του οποιουδήποτε, αλλά να προσκαλέσουμε όλους εκείνους οι οποίοι θέλουν να αποδεχθούν τις βασικές αρχές κυρίως της σταθερότητας και της ασφάλειας ειδικά στην περιοχή, και να προσφέρουμε ευημερία στους πολίτες μας. Αν η Τουρκία και άλλες χώρες αποδεχθούν αυτές τις αρχές και αξίες, δεν υπάρχει λόγος γιατί να μην επιταχύνουμε την συνεργασία μας. Αλλά, αυτό στο οποίο αναφέρεστε, σε αυτή την φάση, δεν ισχύει.», είπε.

Σε διευκρινιστική ερώτηση  κατά πόσο αναφέρεται σε μια κατάσταση στην οποία όλοι θα βγουν κερδισμένοι από μία τέτοια πρωτοβουλία, είπε «Σήμερα, πιστεύω μαζί με την Κύπρο και την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, έχουμε οικοδομήσει μία ισχυρή συνεργασία και συμμαχία. Μία συμμαχία που δεν είναι εναντίον οποιουδήποτε, αλλά μία συνεργασία που είναι ξεκάθαρη ως προς τους στόχους της. Αποσκοπεί στην ενίσχυση της ασφάλειας και σταθερότητας για τους λαούς μας, και στην οικονομική οικοδόμηση. Τα επιτεύγματα είναι πάρα πολλά. Για παράδειγμα το τελευταίο μεγάλο επίτευγμα είναι το Φόρουμ για το Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο. Οικοδομούμε στην ενέργεια, όχι μόνο με την συμμετοχή του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδος, αλλά επίσης της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, ως επίσης και με άλλους στην περιοχή, ώστε να επιτευχθεί μία συνεργασία με επίκεντρο την  ενέργεια. Να προωθήσουμε θετικά έργα που θα είναι επωφελή για όλους τους λαούς της περιοχής. Επαναλαμβάνω. Αν κάποια χώρα αποδεχθεί όλες τις αρχές και τις αξίες που μοιραζόμαστε, φυσικά και μπορούμε να συνεργαστούμε μαζί τους, και είναι όλοι ευπρόσδεκτοι.

Ερωτηθείς για το πως βλέπει το Ισραήλ τις πειρατικές της ενέργειες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Revel είπε πως τους τελευταίους μήνες έχουν εκφράσει ε πολλές φορές τις απόψεις μας επί του θέματος και ο ίδιος δήλωσε συγκεκριμένα και με σαφήνεια ότι παρακολουθούμε τις ενέργειες της Τουρκίας με μεγάλη ανησυχία.

«Εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας, εγώ εξέφρασα την αλληλεγγύη του Ισραήλ προς την Κυπριακή δημοκρατία, και αναγνωρίζουμε πλήρως το δικαίωμα της Κύπρου στην ΑΟΖ της,  στην μεσόγειο.

Πέραν αυτού, θα ήθελα να σας θυμίσω ότι το 2010 υπογράψαμε με την Κύπρο συμφωνία καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών, και αυτή η συμφωνία ξεκάθαρα ορίζει το σύνορο μεταξύ των ΑΟΖ του Ισραήλ και της Κύπρου.

Αναμένουμε από όλους να αναγνωρίσουν αυτή την συμφωνία. Αυτή η συμφωνία δεν είναι μόνο στα χαρτιά, είναι η βάση για την διευρυμένη συνεργασία που έχουμε σήμερα με την Κύπρο σε πολλά ενεργειακά έργα στο φυσικό αέριο, αλλά και σε άλλα ενεργειακά έργα, και αναμένουμε αυτό να αποτελέσει την βάση για διευρυμένη περιφερειακή συνεργασία».

 Ισραήλ, Κύπρος και Ελλάδα, πρόσθεσε, έχουν μία ισχυρή τριμερή συνεργασία. «Στην αρχή κάθε συνόδου κορυφής, οι τρεις ηγέτες ξεκαθάρισαν ότι αυτή η συνεργασία δεν είναι εναντίον οιουδήποτε. Είναι για τους λαούς μας. ‘Έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για ποιο θα πρέπει να είναι το μέλλον στην Ανατολική Μεσόγειο. Ξέρουμε ποια θα είναι η κατάληξη.

Πιστεύουμε ότι αυτό το μέλλον είναι καλύτερο για τους λαούς μας, και θέλουμε αυτό το μέλλον, να τύχει αναγνώρισης και από άλλους λαούς. Δυστυχώς, υπάρχουν ακραία καθεστώτα τα οποία δεν το αναγνωρίζουν, για παράδειγμα υπάρχει ένα ακραίο καθεστώς στο Ιράν. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Αγιατολλάχ Χαμενέι κάλεσε για την καταστροφή του Ισραήλ, αποδίδοντας στο κράτος μας διάφορους χαρακτηρισμούς, και αυτό δεν είναι ομαλό, δεν είναι φυσιολογικό. Αναμένουμε από όλες τις χώρες, την Κύπρο, και ειδικά τις ευρωπαικές χώρες να σταθούν στο πλευρό του Ισραήλ εναντίον αυτής της κατάστασης».

Κληθείς να διευκρινίσει αν εννοεί  ότι η Κύπρος αναμένει κάτι από το Ισραήλ σε σχέση με την Τουρκία, όπως αναμένει το Ισραήλ από την Κύπρο σε σχέση με το Ιράν είπε « Νομίζω ότι βάζετε λόγια στο στόμα μου. Αυτό που λέω είναι ότι πρώτιστα, θα πρέπει να ασχοληθούμε με εμάς τους ίδιους, ποια θέλουμε να είναι η πορεία και ο στόχος μας. Όταν ξυπνάμε το πρωί δεν σκεφτόμαστε τι θέλουν οι άλλοι να κάνουν σε εμάς. Για 72 τώρα χρόνια, στο κράτος του Ισραήλ, κάθε πρωί, πηγαίνουμε στις εργασίες μας με μοναδικό σκοπό πώς να οικοδομήσουμε την χώρα μας. Έχουμε οικοδομήσει ένα εξαιρετικό έθνος στην βάση μίας πετυχημένης οικονομίας, αναβαθμισμένο τεχνολογικά, μία πολύ-πολιτισμική κοινωνία, με διαφορετικές απόψεις ανάμεσα στους πολίτες. Μία δυναμική δημοκρατία. Κάθε μέρα το βλέπουμε αυτό στις ειδήσεις».

Μεταξύ άλλων, ο Ισραηλινός Πρέσβης μίλησε για την νέα Κυβέρνηση της χώρας του, το ζήτημα του μεταναστευτικού και τις προοπτικές συνεργασίας Κύπρου Ισραήλ σε διάφορους τομείς συμπεριλαμβανομένου και του τουρισμού

Ακολουθεί απομαγνητοφώνηση του υπολοίπου της συνέντευξης

ΕΡ. Ειδικά με την νέα κυβερνητική συμμαχία.

ΑΠ. «Είναι κάτι πολύ δυναμικό, είναι πολύ ενδιαφέρον να παρακολουθείς την δημοκρατία. Αλλά είναι αυτό ακριβώς που καθιστά το Ισραήλ τόσο ισχυρό, την κοινωνία μας τόσο ισχυρή. Και πιστεύουμε ότι με την Κύπρο,  που είναι επίσης δημοκρατία, με την Ελλάδα, που είναι μία παλιά δημοκρατία, και επίσης με άλλες χώρες στην περιοχή που επιθυμούν να ατενίσουν το μέλλον με τα δικά μας μάτια, μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα στέρεο μέλλον για τους λαούς μας. Και αναμένουμε ότι τα καθεστώτα που βλέπουν τα πράγματα με διαφορετικό φακό, τα ακραία καθεστώτα, τελικά θα αντιληφθούν, θα συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι προς το συμφέρον των ιδίων και των λαών τους να συνεχίσουν να ακολουθούν μία ακραία ιδεολογία.»

ΕΡ. Την ίδια στιγμή η Τουρκία χρησιμοποιεί και εκμεταλλεύεται τους Σύρους και τώρα τους Λίβυους μετανάστες, ώστε να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα. Πως μπορεί να γίνεται ανεκτή αυτή η συμπεριφορά;

ΑΠ. «Πιστεύω ότι εμείς έχουμε πει ξεκάθαρα τι ζητούμε και τι πιστεύουμε. Έχουμε προβεί σε ξεκάθαρες δηλώσεις τους περασμένους μήνες, όπως σας ανέφερα ήδη. Πιστεύω ότι σήμερα, ειδικά μετά την εκδήλωση της πανδημίας, θα πρέπει να αντιληφθούμε τους κινδύνους, και υπάρχουν κίνδυνοι στην περιοχή μας. Ζούμε ίσως σε μία από τις πλέον ασταθείς περιοχές στον κόσμο. Είναι μία επικίνδυνη και δύσκολη κατάσταση αυτή την οποία βιώνουμε. Και δεν επιθυμώ να υποβαθμίσω αυτούς τους κινδύνους.

Αλλά νομίζω και πιστεύω ότι αποτελεί προτεραιότητα μας, σήμερα, να οικοδομήσουμε το μέλλον. Και αυτό μπορεί να γίνει όπως εμείς πράξαμε στο Ισραήλ όλα αυτά τα χρόνια. Διαβλέποντας τους κινδύνους, και εργαζόμενοι για να τους αντιμετωπίσουμε, αλλά την ίδια στιγμή προσανατολιζόμενοι προς  ένα καλύτερο μέλλον.

Θα πρέπει να οικοδομήσουμε την συνεργασία μας, αυτό σημαίνει καλύτερη προετοιμασία έναντι έκτακτων καταστάσεων, μεγαλύτερη συνεργασία σε οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο, εμπλέκοντας την νέα γενιά. Και το κάνουμε αυτό κάθε μέρα. Μόλις χθες είχαμε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδικτυακή συνεργασία με πολλούς συμμετέχοντες από το Ισραήλ και την Κύπρο, και πολλές άλλες χώρες για την καινοτομία.

Η καινοτομία μπορεί να παράσχει λύσεις για την ασφάλεια, την υγεία, το περιβάλλον, την αλλαγή του κλίματος, για την προστασία στον κυβερνοχώρο, για πολλά σημαντικά ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε. Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε. Να αναγνωρίσουμε τους κινδύνους, να τους αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά, αλλά εργαζόμενοι με θετικό πνεύμα προσβλέποντας στο μέλλον.»

ΕΡ. Υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η Τουρκία και άλλα παρόμοια καθεστώτα, μπορούν μόνο να αντιληφθούν μόνο μία γλώσσα, και μία σειρά από ενέργειες.

ΑΠ. «Και πάλι, δεν πιστεύω ότι θα πρέπει να πέφτουμε στην παγίδα στην οποία θα αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τι σκέφτονται οι άλλοι. Δεν είναι αυτός ο δρόμος στον οποίον θέλουμε να βαδίσουμε. Είμαστε πολύ σίγουροι για τις ενέργειες μας. Είμαστε πεπεισμένοι για το τι πράττουμε. Και σε αυτό συνίσταται η επιτυχία του Ισραήλ τα τελευταία 72 χρόνια. Και επαναλαμβάνω. Αναφέρθηκα στην απειλή εκ μέρους του Ιράν, υπάρχουν και άλλες απειλές στην περιοχή. Το Ισραήλ επιβίωσε από αρκετούς πολέμους που απειλούσαν την ύπαρξη του.»

ΕΡ. Υπήρξαν όμως και περιπτώσεις στις οποίες αναγκαστήκατε να χρησιμοποιήσετε βία.

ΑΠ. «Όταν πρέπει να αμυνθείς, τότε αμύνεσαι. Αλλά την ίδια στιγμή θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις την κατάσταση που έχεις ενώπιον σου, ώστε να δημιουργήσεις προοπτικές. Και αυτό κάνουμε.»

ΕΡ.  Να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας, ή και τους συμμάχους σας;

ΑΠ. «Ευθύνη των ενόπλων δυνάμεων είναι να υπερασπιστούν το κράτος του Ισραήλ. Αυτό ανέκαθεν ίσχυε. Αλλά σήμερα, συνάπτουμε συνεργασίες και συμμαχίες με άλλα κράτη, με την Κύπρο, την Ελλάδα, και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Φυσικά κύριος σύμμαχος μας είναι οι ΗΠΑ με την οποία διατηρούμε μία ισχυρή συνεργασία και συμμαχία. Και συνεργαζόμαστε με πολλές χώρες. Αλλά, επαναλαμβάνω ότι δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε σε αυτό επειδή ορισμένες φορές νιώθω ότι παρασυρόμαστε σε μέρη στα οποία δεν πρέπει να οδηγηθούμε.  Θα πρέπει να κοιτάξουμε στο μέλλον.»

ΕΡ. Άρα νιώθετε ότι κάποιος σας σπρώχνει προς μία μάχη που δεν είναι δική σας;

ΑΠ. « Ορισμένοι έχουν την επιθυμία να μας οδηγήσουν σε πισωγύρισμα. Θα πρέπει να αντισταθούμε σε αυτό τον πειρασμό.»

ΕΡ. Δεν αναφέρεστε στην Κύπρο φυσικά;

ΑΠ. «Όχι, καθόλου. Με την Κύπρο μας συνδέει μία μεγάλη φιλία. Αυτή η φιλία είναι σε επίπεδο ηγετών, μία στενή φιλία, στενή συνεργασία σε επίπεδο υπουργών, σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων. Είδαμε αυτή την στενή σχέση την περίοδο της πανδημίας. Η συνεργασία μας σε καιρό Κορωνοϊού, ήταν πολύ δυναμική. Πολύ, πολύ δυναμική.  Και θέλω να το ολοκληρώσω. Έτσι, είναι, έτσι πρέπει να είναι μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου. Είναι μία φυσική κατάσταση. Διότι είμαστε γειτονικά κράτη. Είναι απολύτως φυσικό για την Κύπρο και το Ισραήλ να εργαστούν μαζί, διότι είμαστε δύο φίλια κράτη, είδαμε τις ιατρικές μας ομάδες να συνεργάζονται στενά κατά της πανδημίας. Και σήμερα τα κράτη μας αποδείχθηκε ότι πέτυχαν στην αντιμετώπιση του Κορωνοϊού.»

ΕΡ. Επανέρχομαι στο θέμα της Τουρκίας. Στην διάρκεια της συνέντευξης σας στο ΡΙΚ, είχατε δηλώσει ότι η Κύπρος είναι σημαντική για το Ισραήλ. Σε ποιο σημείο είναι διατεθειμένο να φθάσει το Ισραήλ ώστε να υπερασπιστεί και να διασφαλίσει την απειλούμενη κυριαρχία και ανεξαρτησία του «πολύτιμου» γείτονα του;

ΑΠ. «Θα πρέπει να οικοδομήσουμε την σχέση μας στην βάση της τριμερούς συνεργασίας. Πιστεύω ότι αυτή είναι η θεμελιώδης αρχή για το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα. Οι ενέργειες μας είναι ξεκάθαρες. Υπενθυμίζω, ότι κατά την συμφωνία για την τριμερή συνεργασία, οι ηγέτες ξεκαθάρισαν ότι αυτή δεν είναι εναντίον κανενός. Η τριμερής συνεργασία είναι μία θετική διαδικασία, η οποία οικοδομεί κάτι καινούργιο. Θα πρέπει επίσης να επισημάνω ότι κάτι τέτοιο,

Δεν υπήρχε μέχρι σήμερα στην περιοχή. Πρόκειται για μία ιστορική εξέλιξη. Είναι μία πρωτοβουλία με δυναμική. Αυτό το διάστημα εργαζόμαστε σε πρωτοβουλίες για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αυτό είναι ένα τεράστιο έργο για το μέλλον. Πιστεύω ότι με την λήξη της πανδημίας, ο ιατρικός τομέας θα είναι στις προτεραιότητες μας, στο πλαίσιο της συνεργασίας και με άλλες χώρες.

Θα πρέπει να οικοδομήσουμε αυτή την θετική συνεργασία. Την ίδια στιγμή στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι μοιραζόμαστε τις αξίες της δημοκρατίας, επιθυμούμε την σταθερότητα, την ασφάλεια στην περιοχή μας, και προσβλέπουμε όπως το Ισραήλ, η Κύπρος και η Ελλάδα, να κάνουν ότι δύνανται ώστε αυτό το εγχείρημα να επιτύχει.»

ΕΡ. Θα δεχθεί το Ισραήλ να έχει κοινά θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία;

ΑΠ. «Μεταδόθηκαν τέτοιες πληροφορίες και αμέσως διαψεύστηκαν. Ήταν ψευδής η είδηση. Δεν υπάρχει βάση σε κάτι τέτοιο. Όπως ανέφερα, έχουμε υπογράψει συμφωνία για καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών με την Κύπρο. Αυτή είναι μία ξεκάθαρη συμφωνία την οποία υποστηρίζουμε. Αναγνωρίζουμε την Κυπριακή ΑΟΖ, έχουμε υπογράψει συμφωνία που καθορίζει τα όρια της. Και αυτή είναι μία ξεκάθαρη βάση για την ενεργειακή συνεργασία τόσο με την Κύπρο όσο και με άλλες χώρες.»

ΕΡ. Το Ισραήλ, όπως και η Κύπρος, διακρίνεται ως μία από τις χώρες που έχει διαχειριστεί με επιτυχία την πανδημία. Η πρόκληση τώρα είναι η ανοικοδόμηση της οικονομίας, και για τα δύο κράτη. Ποιες πρωτοβουλίες πιστεύετε ότι θα πρέπει να αναληφθούν και να εφαρμοστούν;

ΑΠ. «Η πρώτη πρωτοβουλία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Συζητούμε με τους υπουργούς μεταφορών, καινοτομίας, υγείας, και εξωτερικών, και την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, ώστε να επαναρχίσουμε τις μεταξύ μας πτήσεις. Το 2019, 300.000 Ισραηλινοί επισκέφθηκαν την Κύπρο, και δεκάδες χιλιάδες Κύπριοι το Ισραήλ. Αυτός είναι ένας σημαντικός τομέας της μεταξύ μας συνεργασίας. Θέλουμε να το επαναλάβουμε. Φυσικά δεν θα είναι εφικτό σε μία ημέρα, αλλά θέλουμε να το πράξουμε σε μία στέρεη βάση.»

ΕΡ. Με βάση αυτό το σκεπτικό, θα μπορούσαμε να πούμε ότι προωθείται η δημιουργία ενός τουριστικού κόμβου με την συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ;

AΠ. «Την περασμένη εβδομάδα η κυπριακή κυβέρνηση έλαβε αποφάσεις για το πώς θέλει να προχωρήσει με την επανέναρξη των πτήσεων σε δύο φάσεις τον Ιούνιο. Το Ισραήλ είναι ανάμεσα στις χώρες με καλή επιδημιολογική εικόνα. Και επειδή και η Κύπρος είναι σε καλή κατάσταση, αυτό πιστεύω ότι αποτελεί μία καλή βάση.

Επίσης οι σχέσεις στενής εμπιστοσύνης και φιλίας μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών είναι ουσιαστική, θεμελιώδης, και όπως ανέφερα, τώρα θα πρέπει να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση. Η απόφαση της Κύπρου έγινε δεκτή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο Ισραήλ. Πολλοί Ισραηλινοί ενημερώνονται για τις προοπτικές να επισκεφθούν την Κύπρο.

Για να γίνει αυτό εφικτό, θα πρέπει να οικοδομήσουμε έναν σύνδεσμο μεταξύ μας. Αυτό θα επιτευχθεί με εντατικές συνομιλίες που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Και είμαι βέβαιος ότι θα είναι επιτυχής.

Υπάρχει το αίσθημα της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κρατών, έχουμε στενή συνεργασία σε ιατρικά θέματα, πολύ στενή συνεργασία σε θέματα αεροπλοΐας, πολιτικής αεροπορίας. Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε μία συμφωνία η οποία θα ανοίξει τον «διάδρομο» που θα ενώσει τα δύο κράτη, σε αυτή τουλάχιστον την φάση της πανδημίας. Διότι εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της πανδημίας. Δεν έχει λήξει. Αλλά θα μπορέσουμε να επαναγκαθιδρύσουμε την αεροπορική μας σύνδεση,»

ΕΡ. Ο τουρισμός είναι μία πρωτοβουλία. Η υγεία είναι η επόμενη;

ΑΠ. «Ο τομέας της υγείας είναι πολύ σημαντικός.

Οι Ισραηλινοί γιατροί συνεργάζονται με τους Κύπριους συναδέλφους τους από την έναρξη της πανδημίας, Σήμερα επίσης συνεργαζόμαστε σε θέματα καινοτομίας, έχουμε μία στενή συνεργασία με τον Κύπριο Υφυπουργό. Συνεργαζόμαστε πολύ στενά ώστε να αναπτύξουμε τις κατάλληλες τεχνολογίες που θα διασφαλίζουν την ασφαλή αεροπλοΐα, τον τουρισμό, την υγεία. Στο Ισραήλ, και αυτό είναι κάτι το εκπληκτικό, κάτι που χαρακτηρίζει το κράτος και την οικονομία μας, με την έναρξη της πανδημίας, μερικές ημέρες μετά, δεκάδες πρωτοπόροι στον τομέα τους και επιχειρηματίες, καταπιάστηκαν με την αναζήτηση λύσεων.

Και σήμερα έχουμε δεκάδες εταιρείες που αναπτύσσουν τεχνολογικές λύσεις, κάτι που έχει προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον εδώ στην Κύπρο. Και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα ακούσουμε για επιτεύγματα από πρωτοεμφανιζόμενες Ισραηλινές και Κυπριακές εταιρείες, οι οποίες θα αναπτύξουν τεχνολογικές λύσεις για αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιούργησε η πανδημία.»

Tags
Back to top button