Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ετοιμάζονται να επιβάλλουν εκ νέου δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο της Ε.Ε.

Η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να αναγγείλει την επιβολή δασμών στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Ευρώπη ήδη σήμερα Πέμπτη, παραμονή της ημέρας που εκπνέει η προσωρινή εξαίρεση που παραχώρησε η Ουάσινγκτον στην ΕΕ, έγραψε η εφημερίδα The Wall Street Journal την Τετάρτη.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές ενήμερες σχετικά, τόνισε ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να αφήσει την περίοδο εξαίρεσης να λήξει. Μια συμφωνία της ύστατης στιγμής είναι ακόμη εφικτή, αλλά ελάχιστα πιθανή, κατά τις πηγές της αμερικανικής εφημερίδας (1).

Ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε τον Μάρτιο την επιβολή επιπρόσθετων δασμών 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο, πριν παραχωρήσει μια προσωρινή εξαίρεση από το μέτρο σε ορισμένους συμμάχους των ΗΠΑ.

Η προσωρινή εξαίρεση από την οποία ωφελήθηκε η ΕΕ λήγει την Παρασκευή 1η Ιουνίου και οι Ευρωπαίοι δεν παύουν τις τελευταίες εβδομάδες να αξιώνουν τη μόνιμη εξαίρεσή τους.

Όμως την Τρίτη, η ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ έκρινε πως είναι απίθανο οι ΗΠΑ να παραχωρήσουν στην ΕΕ μόνιμη εξαίρεση από τους δασμούς τους στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγουν και πρόσθεσε ότι στην καλύτερη περίπτωση, περιμένει να συναφθεί συμφωνία για την επιβολή «ποσοστώσεων» στις ευρωπαϊκές εισαγωγές με τους Αμερικανούς.

Την Τετάρτη στο Παρίσι, οι ΗΠΑ συνέχισαν να κωφεύουν στις εκκλήσεις για την υπεράσπιση του πολυμερούς διεθνούς εμπορικού συστήματος, που απηύθυναν η Γαλλία και οι άλλες χώρες μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνόδου του.

Απόδειξη της έντασης, το ότι η αμερικανική κυβέρνηση μπλόκαρε τη δημοσιοποίηση του τελικού ανακοινωθέντος της συνόδου του ΟΟΣΑ, που καταδίκαζε ρητά τον προστατευτισμό.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εισηγήθηκε την επανίδρυση του διεθνούς πολυμερούς συστήματος εμπορίου και τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), που διευθετεί τα διεθνή εμπορικά ζητήματα αλλά βρίσκεται πολύ συχνά στο στόχαστρο της κυβέρνησης Τραμπ.

«Οι απειλές περί εμπορικού πολέμου δεν επιλύουν τίποτε», επισήμανε επιτιμητικά ο Μακρόν.

Νωρίτερα ο Ουίλμπουρ Ρος, ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου, είχε δώσει τον τόνο εξαπολύοντας επίθεση ενάντια στη βραδύτητα των πολυμερών διεθνών οργανισμών και στηλιτεύοντας «την ατελείωτη φλυαρία» στις πολυμερείς συνόδους.

Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS

Tags
Back to top button