Η βρετανική κυβέρνηση αναζητεί τον ή τους υπεύθυνους της διαρροής στον Τύπο των διπλωματικών τηλεγραφημάτων που ενημέρωναν για την κατάσταση της υπό τον Ντόναλντ Τραμπ αμερικανικής κυβέρνησης, σε μία αποκάλυψη που φέρνει σε δύσκολη θέση το Λονδίνο απέναντι στον ιστορικό σύμμαχο του Ηνωμένου Βασιλείου, τις ΗΠΑ, την ώρα που η υπογραφή μίας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου αποτελεί βασική επιδίωξη της βρετανικής ηγεσίας εν όψει του Brexit.
Η Mail on Sunday δημοσίευσε το βράδυ του Σαββάτου το περιεχόμενο των εμπιστευτικών σημειωμάτων μέσω των οποίων οι πρεσβευτές συνήθως ενημερώνουν τις κυβερνήσεις τους δίνοντάς τους εκ των έσω πληροφορίες ή εκτιμήσεις για τους αρχηγούς και τις κυβερνήσεις των χωρών στις οποίες είναι διαπιστευμένοι. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, τα σημειώματα ανήκαν στον βρετανό πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον Κιμ Νταρόκ, ο οποίος έκανε μία σειρά αξιολογικών κρίσεων για τον Ντόναλντ Τραμπ -«ανισόρροπος» και «ανίκανος» – και την κυβέρνησή του -«ανίκανη στο διπλωματικό πεδίο» και «μοναδικά δυσλειτουργική».
Ορισμένα από αυτά τα διπλωματικά τηλεγραφήματα χρονολογούνται από το 2017. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες την έναρξη έρευνας. Στόχος: ο εντοπισμός της προέλευσης αυτών των διαρροών, αλλά επίσης η κατανόηση του κινήτρου της ενέργειας, δύο εβδομάδες πριν την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Θα ανακαλύψουμε πώς μπόρεσε να γίνει αυτό, τουλάχιστον για να ξαναδώσουμε τη εμπιστοσύνη στις διπλωματικές μας ομάδες ανά τον κόσμο, ώστε να συνεχίσουν να μας δίνουν ειλικρινείς αξιολογήσεις», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ. «Θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες εάν και όταν βρούμε τους υπεύθυνους», προειδοποίησε.
«Μη πατριωτικές ενέργειες»
Ο υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ ζήτησε επέμβαση της δικαιοσύνης και δήλωσε ότι οι διαρροές είναι «μη επαγγελματικές, μη ηθικές και μη πατριωτικές» ενέργειες, που μπορεί να βλάψουν τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Δεν υπάρχει πρόβλημα με τον πρεσβευτή, αλλά ηθικό πρόβλημα με το άτομο που ευθύνεται για τη διαρροή», είπε ο Λίαμ Φοξ, την ώρα που ο ευρωφοβικός, λαϊκιστής Νάιτζελ Φάρατζ έγραψε το Twitter ότι «όσο το συντομότερο» φύγει ο Κιμ Νταρόκ «τόσο το καλύτερο».
Ο Κιμ Νταρόκ, 65 ετών και ένας από τους εμπειρότερους βρετανούς διπλωμάτες, έφθασε στην Ουάσινγκτον τον Ιανουάριο 2016, πριν από τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Χθες, ο Τζέρεμι Χαντ εξέφρασε την υποστήριξή του προς τον βρετανό διπλωμάτη λέγοντας ότι έκανε την δουλειά του ως πρεσβευτή, δίνοντας ειλικρινείς εκθέσεις και διατυπώνοντας τις προσωπικές του απόψεις γι’ αυτό που συμβαίνει στην χώρα όπου εργάζεται «και όχι τις απόψεις της βρετανικής κυβέρνησης, ούτε τις δικές μου».
Εν μέσω της κούρσας για την ηγεσία των Τόρις, οι δύο υποψήφιοι Μπόρις Τζόνσον και Τζέρεμι Χαντ στρέφονται προς τις ΗΠΑ ελπίζοντας σε νέες, ενισχυμένες και προνομιακές σχέσεις εν όψει του Brexit. Οι διαρροές αυτές είναι ικανές να πλήξουν τις αμερικανο-βρετανικές σχέσεις, αλλάζοντας τα σχέδια του απρόβλεπτου Τραμπ; Ο ίδιος περιορίσθηκε χθες να απομονώσει στις αντιδράσεις του το πρόσωπο του Κιμ Νταρόκ, αποφεύγοντας να σχολιάσει τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Λονδίνο.