Η Τουρκία ζήτησε εξηγήσεις από τους διοργανωτές της συνόδου κορυφής για την Ουκρανία στην Ελβετία, σε σχέση με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κκ., Βαρθολομαίου μεταξύ των υπογραφόντων της κοινής δήλωσης, ανέφερε ο επίσημος εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας Oncü Keceli.
Την είδηση μετέφερε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων που συμφωνεί με την τουρκική αντίδραση για τον Οικουμενικό Πατριάρχη, το οποίο έχει στοχοποιήσει το Κρεμλίνο λόγω της ανακήρυξης του αυτοκέφαλου της Ουκρανίας πριν μερικά χρόνια.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κκ. Βαρθολομαίος συμμετείχε στη διάσκεψη για την Ουκρανία, που πραγματοποιήθηκε στις 15-16 Ιουνίου στην πόλη Bürgenstock της Ελβετίας.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει το κοινό ανακοινωθέν που εγκρίθηκε μετά τις διασκέψεις.
Το Πατριαρχείο βρίσκεται στη λίστα των υπογραφόντων του εγγράφου.
«Αναφέρεται ότι το Ελληνικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη συμμετείχε στην ειρηνευτική σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία, που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία στις 15-16 Ιουνίου 2024, με πολιτειακό καθεστώς, και ότι ο Υπουργός μας είχε επίσημη διμερή συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο περιθώριο της συνόδου δεν είναι αλήθεια”, είπε ο Keceli σε δήλωση του.
«Σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι το όνομα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης προστέθηκε ως υπογράφοντα στην κοινή διακήρυξη που εγκρίθηκε στο τέλος της συνόδου και παρουσιάστηκε στο κοινό, ζητήθηκαν εξηγήσεις από τους διοργανωτές της Συνόδου Κορυφής, Ελβετία και Ουκρανία.
Από την άλλη πλευρά, είναι προφανές ότι για την Τουρκία δεν υπήρξαν αλλαγές στη δημόσια τάξη ως προς τη θέση του Ελληνικού Πατριαρχείου», σημείωσε ο Τούρκος εκπρόσωπος.
Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το οικουμενικό καθεστώς της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης
Στην Τουρκία, ο Βαρθολομαίος αποκαλείται επικεφαλής της ελληνορθόδοξης κοινότητας της περιοχής Φενέρ (Φανάρι) ενώ στο Πατριαρχείο απαγορεύεται να εμπλέκεται σε πολιτικές δραστηριότητες.
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Ρωσία δεν προσκλήθηκε στη σύνοδο κορυφής. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η αναζήτηση επιλογών για την επίλυση της κατάστασης στην ουκρανική σύγκρουση χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας είναι απολύτως παράλογη και μάταιη.
Τι φοβούνται οι Τούρκοι-«Σχέδιο μετατροπής της Κων/πολης σε αυτόνομο κρατίδιο»!
Πυρ και μανία είναι πολλοί Τούρκοι αξιωματούχοι, ειδικοί αλλά και στρατιωτικοί, αφού θεωρούν ότι το Ελληνορθόδοξο Οικουμενικό Πατριαρχείο, φέρεται να έχει εδώ και πολλά χρόνια, “σχέδιο για να καταστήσει την Κωνσταντινούπολη ένα θρησκευτικό κράτος, παρόμοιο με το Βατικανό (Οικουμενικό)”, κάτι που φυσικά αποτελεί αποκύημα της φαντασίας των Τούρκων.
Η Κωνσταντινούπολη και ο έλεγχος των Στενών του Βοσπόρου είναι ένα θέμα που απασχολεί τις ΗΠΑ και την δύση, λόγω των πολεμικών σχεδίων για την Μόσχα.
Η Τουρκία εφαρμόζοντας την συνθήκη του Μοντρέ, μπλοκάρει όλα τα στρατιωτικά σχέδια του ΝΑΤΟ, που αναζητά πρόσβαση στην Μαύρη Θάλασσα για να απειλήσει την Κριμαία και την Νότια Ρωσία.