Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Άμυνα & Ασφάλεια

Η Τουρκία τώρα θέλει να συμμετάσχει στην χάραξη της πολιτικής ασφαλείας στην ΕΕ!

Αίτημα για συμμετοχή της στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO), που έχει στόχο την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας στην ΕΕ, υπέβαλε η Τουρκία, καθώς μετά την απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ της 5ης Νοεμβρίου 2020 που άνοιξε την πόρτα για συμμετοχή τρίτων χωρών, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ο Καναδάς και η Νορβηγία, η γειτονική χώρα θέλει να επωφεληθεί από προγράμματα δισεκατομμυρίων ευρώ για τη βελτίωση της στρατιωτικής συνεργασίας των κρατών-μελών της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Welt am Sonntag», το αίτημα της Άγκυρας υποβλήθηκε στο υπουργείο Άμυνας της Ολλανδίας, της χώρας που συντονίζει το πρόγραμμα, ωστόσο διπλωματικές πηγές εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσον κάτι τέτοιο θα γίνει αποδεκτό από την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες είναι ήδη μέλη της PESCO.

Η PESCO δρομολογήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου 2017 και συνιστά σημαντική αλλαγή στην αμυντική συνεργασία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέχρι σήμερα, 25 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν αναλάβει δεσμευτικές υποχρεώσεις που αποτελούν τη βάση της PESCO.

Επί του παρόντος υπάρχουν 46 συνεργατικά έργα σε διαφόρους τομείς: εγκαταστάσεις εκπαίδευσης, συστήματα διαμόρφωσης εδάφους, θαλάσσια και εναέρια συστήματα, κυβερνοχώρος και δημιουργία των προϋποθέσεων για κοινές πολλαπλές υπηρεσίες ή χώρο κοινής χρήσης.

Η Δανία δεν συμμετέχει στο εν λόγω πρόγραμμα καθώς η χώρα έχει ρήτρα εξαίρεσης από την κοινή αμυντική πολιτική της EE, ενώ η Μάλτα αναμένει να δει την εξέλιξη του προγράμματος, καθώς η Βαλέτα εκφράζει φόβους ότι η συμμετοχή της ενδέχεται να παραβιάζει το Σύνταγμα της χώρας (ρήτρα ουδετερότητας).

Έπειτα από χρόνια πιέσεων από τις ΗΠΑ, που έβλεπαν το πρόγραμμα ως ενδεχόμενη απειλή υποβάθμισης του ΝΑΤΟ, το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε στις 5 Νοεμβρίου του 2020 να δεχθεί υπό όρους και τρίτες χώρες και συγκεκριμένα τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Νορβηγία, απόφαση που επισημοποιήθηκε τον Μάιο του 2021.

Tags
Back to top button