Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η Τουρκία προχωρά σε...«αντίποινα» για την άσκηση «Μέδουσα» βγάζοντας τον στόλο της για «Θαλασσόλυκο» ενώ ο Φιντάν μιλάει για «ομαλοποίηση»

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας κατηγόρησε την Ελλάδα για push back στην περιοχή της Ρόδου και εξήγγειλε την πραγματοποίηση της άσκησης «Θαλασσόλυκος» 21 με 25 Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο αυτό η Τουρκία θα βγάλει σε Αιγαίο και Μεσόγειο συνολικά 92 πλοία επιφανείας, 7 υποβρύχια, 15 αεροσκάφη, 14 ελικόπτερα και 22 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα από τη Διοίκηση της Χερσαίας και Αεροπορίας και του Λιμενικού Σώματος.

Είναι μια κίνηση που ερμηνεύεται ως απάντηση στην άσκηση «Μέδουσα» που πραγματοποίησε η Ελλάδα μαζί με τη Αίγυπτο, Κύπρο, Γαλλία και Σαουδική Αραβία.

Εν τω μεταξύ η Άγκυρα συνεχίζει να παίζει το παιχνίδι «κρύο ζέστη» με τον Χακάν Φιντάν που αναμένεται στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου να δίνει συνέντευξη στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δηλώνοντας ότι υπάρχει μια αναζήτηση ομαλοποίησης που ξεκίνησε σε επίπεδο ηγετών με την Ελλάδα μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2023 και ανατέθηκε στους δύο υπουργούς Εξωτερικών να αναζητήσουν τρόπους για να λύσουν αυτό το πρόβλημα ειρηνικά: «Είμαστε πραγματικά σε αναζήτηση αυτού με τον Έλληνα συνάδελφό μου».

Πρόσθεσε δε χαρακτηριστικά πως: «Βρισκόμαστε σε μια τέτοια κατάσταση που και οι δύο πλευρές δείχνουν τη μέγιστη ευαισθησία όσον αφορά τη μείωση της έντασης. Κατά καιρούς προκύπτουν κάποια επεισόδια και προκλήσεις, τα βλέπουμε και εμείς ως Τουρκία, αλλά βλέπουμε ότι η ελληνική πολιτική στην παρούσα φάση, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, ακολουθεί μια στάση προς την κατεύθυνση να μην αυξηθεί η ένταση και να συνεχιστούν οι συνομιλίες με θετικό τρόπο. Πώς μπορούμε να εξελίξουμε αυτή τη διαδικασία σε πρακτικές λύσεις; Διότι υπάρχει ένα σύμπλεγμα προβλημάτων μεταξύ μας, δηλαδή οι θαλάσσιες περιοχές, οι εναέριες περιοχές, η υφαλοκρηπίδα, το πρόβλημα των μειονοτήτων, δηλαδή το πρόβλημα της τουρκικής μειονότητας, το πρόβλημα της μουσουλμανικής μειονότητας, υπάρχουν προβλήματα που αφορούν τη λατρεία εκεί, υπάρχουν προβλήματα που αφορούν το διορισμό του μουφτή, υπάρχουν προβλήματα που αφορούν την εκπαίδευση, υπάρχουν θέσεις που έχουν πάρει και οι δύο χώρες στην Κύπρο, υπάρχουν θέματα που αφορούν τη Μεσόγειο, θέματα που αφορούν το Αιγαίο».

Πάντως η Ελλάδα έστειλε ενα ακόμα μήνυμα αποτροπής καθώς από 14 έως 16 Οκτωβρίου 2024, πραγματοποιήθηκαν στο Πεδίο Βολής Κρήτης, Βολές Αντιαεροπορικού Πυροβολικού,  με τη συμμετοχή προσωπικού, οπλικών συστημάτων και μέσων Μονάδων Πυροβολικού της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ».

Ειδικότερα, εκτελέστηκαν βολές από οπλικά συστήματα  ASRAD HELLAS,

TOR-M1 και από φορητά STINGER MANPAD.

Σκοπός των βολών ήταν η αξιολόγηση του προσωπικού και η δοκιμή των

Αντιαεροπορικών Οπλικών Συστημάτων και μέσων, υπό τις πλέον ρεαλιστικές

συνθήκες.

Κατά τη διάρκεια των βολών υλοποιήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες

διαδικασίες συντονισμού παροχής πυρών υποστηρίξεως, επιτυγχάνοντας τη

μέγιστη δυνατή συνέργεια των οπλικών συστημάτων με τα Κέντρα Διεύθυνσης

Πυρός και τα συστήματα ραντάρ των Μονάδων Πυροβολικού.

 

Tags
Back to top button