Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

«Η Τουρκία είναι ένας απαραίτητος σύμμαχος»

Επιβεβαιώνοντας το ότι η Τουρκία είναι μεγάλο «οικόπεδο» για να το εγκαταλείψουν οι ΗΠΑ, ο Πρέσβης τους στην τουρκική πρωτεύουσα, Τζεφ Φλέικ, είπε ότι η Τουρκία είναι ένας απαραίτητος σύμμαχος και ότι αυτά που συμβαίνουν επιβεβαιώνουν τη σημασία της Άγκυρας...

Η ιστοσελίδα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης της Τουρκίας TRT μετέδωσε σχετικά πως: «Ο Φλέικ στο άρθρο του με τίτλο «Μια ισχυρή σχέση με την Τουρκία είναι προς το συμφέρον της Αμερικής» που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο Deseret News προέβη σε κρίσιμης σημασίας αξιολογήσεις για τις σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία.

Ο Αμερικανός Πρέσβης ανέφερε ότι «η Τουρκία και η Ιστάνμπουλ γεφυρώνουν με φυσικό τρόπο το φιλοσοφικό χάσμα Ανατολής-Δύσης», και πρόσθεσε τα εξής:

«Ομοίως, ενώ ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία, στα βόρεια, και καταστρέφει τη Γάζα, στα νότια, η Τουρκία για άλλη μια φορά βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο.»

Η έγκριση του Κογκρέσου στην πώληση αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία είναι πολύ σημαντικό και αξιόλογο και για τις δυο πλευρές, σημείωσε.

Ο στόλος F-16 της Τουρκίας, η οποία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ, είναι κρίσιμος για τη δύναμη της Συμμαχίας, διασφαλίζοντας τη μελλοντική διαλειτουργικότητα μεταξύ των συμμάχων, ανέφερε ο Φλέικ και πρόσθεσε «αλλά οι σχέσεις μας βασίζονται σε κάτι περισσότερο από αυτό».

Ο Αμερικανός Πρέσβης έγραψε ότι όταν ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έθεσε σε κίνδυνο την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, Τούρκοι διπλωμάτες διαπραγματεύτηκαν την Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, η οποία κατέστησε δυνατή την ασφαλή μεταφορά περίπου 33 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών σε περισσότερες από 40 χώρες, και ότι η Τουρκία, ως μία από τις δυνάμεις της Μαύρης Θάλασσας, βοήθησε να παραμείνουν ανοιχτοί και ασφαλείς οι θαλάσσιοι διάδρομοι, ελαχιστοποιώντας τον αντίκτυπο των ναρκών στη μεταφορά σιτηρών και άλλων βασικών αγαθών που συνεχίζεται.

Ο Φλέικ είπε ότι προσβλέπουν στην Τουρκία να χρησιμοποιήσει την επιρροή, τους ιστορικούς δεσμούς και την οικονομική της δύναμη σε πολλές γωνιές του κόσμου, και ανέφερε ότι η Τουρκία έχει τη μοναδική ικανότητα «να διεξάγει συνομιλίες με τους αντιπάλους τους με τρόπους και σε μέρη που απλά δεν μπορούν».

Η Τουρκία είναι σε θέση να διαδραματίσει ρόλο στην επίλυση της σύγκρουσης στη Γάζα, ανέφερε ο Φλέικ και πρόσθεσε ότι η Άνκαρα, όπως και η Ουάσιγκτον, πιστεύουν ότι η ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους είναι ο καλύτερος τρόπος για μόνιμη ειρήνη.

Στην Υποσαχάρια Αφρική και την Κεντρική Ασία, η Τουρκία αποδείχθηκε εναλλακτική λύση στην Κίνα, σημείωσε ο Αμερικανός Πρέσβης.

Ο Φλέικ υπενθύμισε ότι τον Σεπτέμβριο του 2021 είχε πει «ότι η Τουρκία είναι ένας απαραίτητος σύμμαχος» και πρόσθεσε ότι αυτά που συμβαίνουν έκτοτε επιβεβαίωσαν εκ νέου τη σημασία της Άνκαρα».

Tags
Back to top button