Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Η Τουρκία “επιτίθεται” στα Βαλκάνια: Το Κόσοβο αγοράζει τουρκικά στρατιωτικά οχήματα

Ο όρος "Τουρκικό τόξο στα Βαλκάνια" ούτε νέος είναι, ούτε άγνωστος, αλλά φανερώνει την συνεχή προσπάθεια στρατηγικής περικύκλωσης της Ελλάδας από την Τουρκία με κάθε τρόπο ή σχέδιο.

Το θέμα από στρατιωτικής και στρατηγικής άποψης είναι εξόχως σημαντικό για την Ελλάδα, η οποία δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση, αν διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο, έχοντας να αντιμετωπίσει απειλές τόσο στο Ιόνιο όσο και στον Βορρά των ελληνικών συνόρων.

Αφορμή για αυτό θέμα έδωσε ο αλβανικός τύπος, ο οποίος επισημαίνει ότι η προμήθεια τεθωρακισμένων οχημάτων (ΤΟΜΑ) από την Τουρκία για τις ανάγκες των κοσοβάρικων δυνάμεων αντιπροσωπεύει έναν ολοκληρωμένο στρατιωτικό εκσυγχρονισμό και μια μεταμόρφωση τους σε επίσημο πλέον στρατό του Κοσσυφοπεδίου.

Η Άγκυρα με τους δεκάδες στρατιωτικούς συμβούλους της, αλλά και την αποστολή βαρέως στρατιωτικού υλικού, επιδιώκει την δημιουργία του στρατού του Κοσσόβου, κυρίως για τα δικά της υποχθόνια σχέδια στα Βαλκάνια.

Ο Κοσοβάρος υπουργός Άμυνας, Αρμέντ Μεχάτζ παρουσίασε τα τακτικά τεθωρακισμένα οχήματα, τα οποία σύντομα θα τεθούν στην υπηρεσία των δυνάμεων ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Mehaj μέσω ανάρτησης στο Facebook, ανακοίνωσε ότι, "σύντομα αυτά τα τακτικά τεθωρακισμένα οχήματα, με ολοκληρωμένη πλατφόρμα όπλων και εξοπλισμό που απαιτούνται για την εκπλήρωση της αποστολής, θα είναι ένα πολύ σημαντικό σύστημα των στρατιωτικών μας δυνατοτήτων.

Ένας από τους βραχυπρόθεσμους επιχειρησιακούς στόχους μου είναι να ενισχύσω τις στρατιωτικές ικανότητες για την εφαρμογή αμυντικών και διεθνών επιχειρήσεων διατήρησης της ειρήνης και σταθερότητας», έγραψε ο Mehaj.

Ο υπουργός Mehaj, εκτός από την παρουσίαση των τακτικών τεθωρακισμένων οχημάτων, τα οποία σύντομα θα τεθούν στην υπηρεσία των δυνάμεων ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου, δεν ανέφερε αν πρόκειται για τεθωρακισμένα οχήματα που παραγγέλθηκαν στην Τουρκία, τύπου Vuran 4 × 4.

Το Κοσσυφοπέδιο όμως σύμφωνα με πληροφορίες του τοπικού τύπου αγοράζει θωρακισμένα οχήματα «Vuran» από την Τουρκία, προφανέστατα με τουρκικά δάνεια.

“Το Κοσσυφοπέδιο αγοράζει θωρακισμένα οχήματα «Vuran» από την Τουρκία. Το εν λόγω όχημα κατασκευάζεται από την τουρκική εταιρεία BMC και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλούς σκοπούς, ενώ βρίσκεται στην δύναμη των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας εδώ και αρκετό καιρό”, αναφέρει η αλβανική

Σύμφωνα με , η Αλβανία σκοπεύει να αγοράσει Bayraktar αξίας 8 εκατ. ευρώ από την Τουρκία, τα οποία όμως δεν θα φέρουν οπλισμό αλλά κάμερες παρακολούθησης. Πρόκειται για τα ΜΕΑ Bayraktar VTOL, μέγιστου βάρους απογείωσης 30kg (Class 1 κατά ΝΑΤΟ) και θα προορίζονται για χρήση από τις αστυνομικές αρχές.

Μόλις πριν μερικές ημέρες είχαμε την υπογραφή πενταετούς συμφωνίας στρατιωτικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Σκοπίων-Τουρκίας. Η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη της υπουργού άμυνας των Σκοπιανών, Ραντμίλα Σεκερίνσκα, στην Κωνσταντινούπολη.

Η συμφωνία προβλέπει ετήσια κατανομή κονδυλίων από την Άγκυρα στα Σκόπια, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων, την προμήθεια εξοπλισμού πυροβολικού και τον εκσυγχρονισμό του στρατού της χώρας.

Μιλάμε δηλαδή για τουρκικό ‘ζεστό” χρήμα σε Αλβανία, Σκόπια, και Κόσσοβο, με ανταλλάγματα την παρουσία Τούρκων συμβούλων, πιθανόν, τουρκικών στρατιωτικών βάσεων, αλλά πρωτίστως μιλάμε για ευθυγράμμιση των Τριών αυτών χωρών υπέρ των τουρκικών συμφερόντων που στοχεύουν ευθέως κατά των αντίστοιχων ελληνικών.

Πρόκειται για συμφωνίες, οι οποίες έχουν σαν κύριο στόχο , να περικυκλώσουν τον ελληνισμό, ενώ  αποτελούν ''προάγγελο'' άσχημων εξελίξεων σε συνδυασμό με την τουρκική βάση  Bayraktar στη Κύπρο, και την Λιβύη.

Οι Τούρκοι διεξάγουν ένα "άγριο" “υβριδικό πόλεμο” κατά της Ελλάδος με στόχο της υποταγή της θελήσεως της ελληνικής πλευράς σε Αιγαίο/Α.Μεσόγειο, “χωρίς να πέσει ντουφεκιά”, αλλά θα μείνουν με την όρεξη όπως πάντα στην ιστορία.    

Tags
Back to top button