Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

«Η στροφή στη χορτοφαγία θα μειώσει τις παγκόσμιες εκπομπές και θα σώσει εκατομμύρια ζωές»

Η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών και η μείωση της κατανάλωσης κρέατος, οδηγεί σε μείωση της ενέργειας που απαιτεί η κτηνοτροφία, μειώνοντας εντέλει δραστικά το συνολικό αποτύπωμα άνθρακα.


Η στροφή στην χορτοφαγία μπορεί να μειώσει τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την βιομηχανία τροφίμων κατά δύο τρίτα και να σώσει εκατομμύρια ζωές, υποστηρίζει νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών και η μείωση της κατανάλωσης κρέατος, οδηγεί σε μείωση της ενέργειας που απαιτεί η κτηνοτροφία, μειώνοντας εντέλει δραστικά το συνολικό αποτύπωμα άνθρακα.

Στην πρόσφατη έρευνα με επικεφαλής τον καθηγητή Μάρκο Σπρίνγκμαν, οι ερευνητές εκτιμούν πως η αλλαγή προς χορτοφαγικές διατροφές, σύμφωνα με τις διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), μπορούν να αποτρέψουν 5-8 εκατομμύρια θανάτους ετησίως ως το 2050. Αυτό αντιπροσωπεύει μια μείωση 6-10% της παγκόσμιας θνησιμότητας, αναφέρει σε άρθρο του ο Σπρίνγκμαν.

Παράλληλα, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που συνδέονται με τη βιομηχανία τροφίμων μπορούν να μειωθούν κατά περισσότερο από δύο τρίτα. Συνολικά, αυτές οι διατροφικές αλλαγές θα έχουν αξία για την κοινωνία ύψους ενός έως και 30 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αντιπροσωπεύοντας μέχρι και το 10% του πιθανού παγκόσμιου ΑΕΠ το 2050, υποστηρίζει η έρευνα.


Ωστόσο, από τις 105 περιοχές του κόσμου που περιλαμβάνονται στη μελέτη, λιγότερες από μία στις τρεις είναι σε καλό δρόμο για την κάλυψη των διατροφικών συστάσεων του ΠΟΥ.

Ένας αυξημένος πληθυσμός, που ακολουθεί μία χειρότερη διατροφή, σημαίνει ότι το 2050 οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που συνδέονται με τη διατροφή θα αντιστοιχούν στο 50% του «προϋπολογισμού των εκπομπών» για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε λιγότερο από δύο βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Οι ερευνητές εξέτασαν τέσσερα σενάρια διατροφών και ανέλυσαν τις επιπτώσεις σε περιβάλλον και υγεία. Το πρώτο σενάριο αναφοράς έχει βάση τις τρέχουσες προβλέψεις διατροφής για το 2050, και το δεύτερο σενάριο ακολουθεί τις διατροφικές οδηγίες για ελάχιστες ποσότητες φρούτων και λαχανικών, και όρια στην ποσότητα κόκκινου κρέατος, ζάχαρης, και συνολικών θερμίδων. Τα δύο τελευταία σενάρια είναι χορτοφαγικά, ένα που συμπεριλαμβάνει αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα, και ένα αποκλειστικά με προϊόντα φυτικής προέλευσης (βίγκαν).

Τα ευρήματα δείχνουν ότι με το δεύτερο σενάριο μπορούν να αποφευχθούν 5,1 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως ως το 2050, με το τρίτο 7,3 και με το τέταρτο 8,1 εκατομμύρια θάνατοι αντίστοιχα. Περίπου οι μισοί θάνατοι αποφεύγονται χάρις στη λιγότερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, και οι υπόλοιποι χάρις στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, μαζί με τη μείωση της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης.

Από τις διατροφικές αλλαγές επωφελούνται περισσότερο οι αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως στην ανατολική και τη νότια Ασία. Ωστόσο, οι χώρες υψηλού εισοδήματος επίσης επωφελούνται σημαντικά, ιδιαίτερα ανά άτομο, καταλήγει η έρευνα.

Πηγή:naftemporiki.gr

Tags
Back to top button