Το ρωσικό υποβρύχιο όπου εκδηλώθηκε πυρκαγιά πριν τρεις ημέρες, με συνέπεια να χάσουν την ζωή τους 14 ένστολοι, ήταν πυρηνοκίνητο, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σε συνομιλία που δημοσιεύτηκε από το Κρεμλίνο ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοΐγου ενημέρωσε τον κ. Πούτιν πως ο χώρος όπου βρίσκεται η «μονάδα πυρηνικής ενέργειας» έχει «σφραγιστεί». Προσέθεσε πως η μονάδα λειτουργεί και συνεπώς το σκάφος μπορεί να επισκευαστεί εξολοκλήρου.
Η φωτιά εκδηλώθηκε στον χώρο όπου στεγάζεται η μπαταρία και στην συνέχεια εξαπλώθηκε ανέφερε ο κ. Σοΐγου, δίχως να δώσει πληροφορίες για τα αίτια της τραγωδίας.
Πρόκειται για τα πρώτα στοιχεία που δημοσίευσε η Μόσχα όσον αφορά το δυστύχημα. Έως σήμερα ρώσοι αξιωματούχοι απέφευγαν να μιλήσουν για την φωτιά, επικαλούμενοι την απόρρητη «ερευνητική» αποστολή του υποβρυχίου στην Θάλασσα του Μπάρεντς.
Το υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε επίσης τις ταυτότητες των θυμάτων, που περιλαμβάνουν επτά πλοιάρχους πρώτου βαθμού. Δύο εξ αυτών είχαν παρασημοφορηθεί με τον τίτλο του Ήρωα της Ρωσίας, την ανώτατη στρατιωτική διάκριση της χώρας. Αδιευκρίνιστος αριθμός επιβαινόντων διασώθηκε.
Η ποιότητα του πληρώματος και η μυστικότητα της Μόσχας έχει προκαλέσει υποψίες πως το υποβρύχιο όπου έλαβε χώρα η φωτιά είναι το αποκαλούμενο «Losharik», ένα μοναδικό μοντέλο που συγκαταλέγεται στα πλέον απόρρητα θαλάσσια όπλα της Μόσχας.
Το «Losharik» – που έχει φωτογραφηθεί μόνον μία φορά κατά λάθος σε τηλεοπτικά γυρίσματα – φέρεται να μπορεί να καταδυθεί σε πολύ μεγάλα βάθη, συνήθως πλέοντας ακριβώς κάτω από άλλα υποβρύχια ώστε να αποφεύγει τον εντοπισμό. Δυτικοί αναλυτές έχουν εικοτολογήσει πως αποστολή του σε περίπτωση πολέμου θα είναι να καταστρέψει υποβρύχια καλώδια ή αγωγούς.
Το δυστύχημα της Δευτέρας είναι το δεύτερο χειρότερο για το ρωσικό Ναυτικό τον 21ο αιώνα. Είκοσι ναυτικοί σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν τον Νοέμβριο του 2008 σε δυστύχημα που έλαβε χώρα κατά την διάρκεια δοκιμής υποβρυχίου στην Θάλασσα της Ιαπωνίας.
Το πλέον πολύνεκρο ναυτικό δυστύχημα έλαβε χώρα το 2000, όταν 118 άνδρες έχασαν την ζωή τους μετά από έκρηξη στο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Κουρσκ.