Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

H «Παναγία των Παρισίων» της Συρίας: Η εκκλησία «πρόδρομος» του διάσημου καθεδρικού ναού (βίντεο)

Πολύ πριν από την Παναγία των Παρισίων, στη Συρία υπήρχε μια εκκλησία του 5ου αιώνα, η αρχιτεκτονική της οποίας  ήταν τόσο επιβλητική που επηρέασε την κατασκευή του διάσημου καθεδρικού ναού.


Μάλιστα, η εκκλησία θεωρείται ο αρχιτεκτονικός «πρόδρομος» της Notre-Dame στο Παρίσι, που ξεκίνησε να χτίζεται αρκετούς αιώνες μετά (τον 13ο αιώνα), αλλά και άλλων γοτθικών καθεδρικών ναών στην Ευρώπη.

Η βασιλική του Qalb Lozeh («Καρδιά του Αμυγδάλου») στο ομώνυμο χωριό θεωρείται ευρέως ως το καλύτερο παράδειγμα αρχιτεκτονικής της βυζαντινής εποχής στη χώρα και τα ερείπια του καθεδρικού ναού στέκουν έως σήμερα όρθια ανάμεσα στα χαμηλά σπίτια του χωριού.

@wikipedia.org

«Οι βασικές ομοιότητες μεταξύ της Notre-Dame και του Qalb Lozeh είναι κατά πρώτο και κύριο λόγο, ο σχεδιασμός των δίδυμων πύργων που πλαισιώνουν την περίτεχνη τοξωτή πύλη,» δήλωσε στο AFP η ειδικός στα θέματα πολιτισμού της Μέσης Ανατολής Diana Darke.


Στο εσωτερικό του Qalb Lozeh, «οι ομοιότητες με την Παναγία των Παρισίων βρίσκονται στους πυλώνες που χωρίζουν την εκκλησία σε τρεις πλατύς διάδρομους (κλίτη), μια σκόπιμη επανάληψη της Αγίας Τριάδας, με τρεις τεράστιες αψίδες που στηρίζονται σε μεγάλες βάσεις  για να εξαπλωθεί και να διανεμηθεί το βάρος που είχαν τα παράθυρα με κουπαστή και η αρχική ξύλινη οροφή πάνω από το ναό», προσθέτει.

Η εγκαταλελειμμένη εκκλησία συμπεριλαμβάνεται σε ένα σύμπλεγμα 40 λεγόμενων «Αρχαίων Χωριών της Βόρειας Συρίας», τα οποία η UNESCO έχει συμπεριλάβει στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς από το 2011.

Δύο χρόνια αργότερα, καθώς ο πόλεμος κατέστρεψε τη Συρία και την πολιτιστική της κληρονομιά, τα χωριά μπήκαν στον κατάλογο των περιοχών της UNESCO που απειλούνται με εξαφάνιση.

kathimerini.gr

Tags
Back to top button