Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η ωμή προσβολή Ερντογάν στο Βερολίνο φέρνει θύελλες στο ταξίδι του στην Αθήνα-Το ψήφισμα του Κογκρέσου που στέλνει στην Χάγη Ελλάδα και Τουρκία

Ως «παραλήρημα» του Τούρκου προέδρου χαρακτηρίζει ο γερμανικός τύπος την προσβολή της Γερμανίας, την οποία ο Σόλτς κατάπιε αμάσητη.

Η ψυχολογία της ενοχής δεν είναι η σωστή προσέγγιση. Δεν είμαστε ένοχοι απέναντι στο Ισραήλ. Εάν ήμασταν, ίσως δεν θα μπορούσαμε ούτε εμείς να μιλήσουμε τόσο ξεκάθαρα. Δεν έχουμε περάσει την εμπειρία του Ολοκαυτώματος. Εμείς δεν έχουμε ενοχές έναντι οποιουδήποτε», είπε ο Ερντογάν μπροστά σε εκατομμύρια Γερμανούς ενώ ο Σολτς έκανε πως δεν άκουσε καλά.    

Η ουσία αυτής της στάσης του Τούρκου προέδρου, προδιαθέτει την στάση και τις δηλώσεις που θα κάνει σε λίγες ημέρες στην Αθήνα μπροστά στις κάμερες, ενώ οι προκλήσεις του θα συνεχιστούν και στην επικείμενη επίσκεψη στην Δυτική Θράκη, ανεβάζοντας πιθανόν τόνους κατά της ελληνικής πολιτικής διαχρονικά στους “αδελφούς” στην περιοχή αυτή.


Προοίμιο για όλα αυτά ήταν και οι δηλώσεις του Τούρκου Α.ΓΕΝ ν Ναύαρχου Ercüment Tatlıoğlu ο οποίος μας δήλωσε εν έτει 2023 ότι “η περίοδος που η Οθωμανική Αυτοκρατορία βρισκόταν στο απόγειο της ήταν όταν η ναυτιλία ήταν στο ίδιο επίπεδο. Καθώς η Οθωμανική Αυτοκρατορία μείωσε τη σημασία που έδινε στη θάλασσα και τους ναυτικούς, άρχισαν οι εδαφικές απώλειες”.

Ο παγιωμένος νεο-Οθωμανισμός και τα επεκτατικά σχέδια των Τούρκων περιλαμβάνουν κυρίως Ελλάδα και Κύπρο, και αυτό η Άγκυρα το έχει σχεδιάσει εδώ και πολλά χρόνια, αναζητώντας συνεχώς τις κατάλληλες συνθήκες για να το υλοποιήσει.  

Τι επιδιώκουν οι Τούρκοι για το Αιγαίο που σύμφωνα με ψήφισμα του Κογκρέσου πάει μόνο Χάγη

Σύμφωνα με “τα θαλάσσια σύνορα που ορίστηκαν από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, από τη Συνθήκη και το Πρωτόκολλο του 1932 μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας, και από τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947,  τα νησιά των Δωδεκανήσων και οι παρακείμενες νησίδες παραχωρήθηκαν από την Ιταλία στην Ελλάδα, είναι τα σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος.

Ενώ στο άρθρο 15 της Συνθήκης Ειρήνης με την Τουρκία και άλλα όργανα, που έγιναν στη Λωζάνη της Ελβετίας, στις 24 Ιουλίου 1923, η Τουρκία αποκήρυξε, υπέρ της Ιταλίας, τα 12 νησιά που απαριθμούνται στην περιοχή των Δωδεκανήσων που είχαν καταληφθεί από την Ιταλία στο την εποχή της Συνθήκης, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Καλύμνου και οι βραχονησίδες, εξαρτώνται από τα νησιά αυτά.

Στροφή 180 μοιρών από Ερντογάν: Θέλουμε μια νέα διαδικασία με την Ελλάδα

Ενώ με ψήφισμα της 15ης Φεβρουαρίου 1996, το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε ότι τα υδάτινα όρια είναι αυτά που θεσπίστηκε στην Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης του 1923 και στην Σύμβαση και το πρωτόκολλο του 1932 μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας είναι τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος.

Ενώ λαμβάνοντας υπόψη ότι οι αξιώσεις της τουρκικής κυβέρνησης σε νησιά του Αιγαίου σε ελληνικό κυρίαρχο έδαφος παραβαίνουν αυτές τις συνθήκες, όπως την σύμβαση και πρωτόκολλο με Ιταλία, ενώ θεμελιώδης αρχή του διεθνούς δικαίου είναι ότι μόλις συμφωνηθεί, ένα όριο παραμένει σταθερό και προβλέψιμο-

Ενώ η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στην οποία το Αιγαίο βρίσκεται, είναι μια περιοχή ζωτικής στρατηγικής σημασίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες· Ενώ τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ και σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών · και Ενώ είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων εθνών η ειρηνική επίλυση των διαφορών κανένα μέρος, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, δεν μπορεί να εναντιώνεται σε αυτά τα καθορισμένα όρια και θα πρέπει να επιδιώξουν επανόρθωση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης”, αναφέρει το ίδιο.


Τι έκαναν και τι επιδιώκουν οι Νεο-οθωμανοί Τούρκοι;

α. Η Τουρκία, δηλαδή το καθεστώς Ερντογάν, επανέφερε το καθεστώς της Οθωμανικής κυριαρχίας σε ολόκληρη την ΝΑ Μεσόγειο, αν και αυτό έχει καταργηθεί με την συνθήκη του Α’ Παγκοσμίου πολέμου και της Λωζάννης, που μιλά για εθνικά κράτη.

β. Άλλαξε το όνομα του Αιγαίο σε θάλασσα των νήσων, ονομασία επί Οθωμανών Σουλτάνων.

γ. Ανακάλυψε ότι 123, 150, 23, και γενικά όσα ελληνικά νησιά, μικρονήσους και βραχονησίδες λείπουν από τα τουρκικά σχέδια, ότι έχουν αμφισβητούμενο καθεστώς για να υφαρπάξει  σε οποιαδήποτε ευκαιρία μερικά από αυτά.

δ. Έχει καθιερώσει σε παραγωγικές Σχολές, πανεπιστήμια, υδρογραφική υπηρεσία το δόγμα της ανύπαρκτης “ Γαλάζιας Πατρίδας”, στο οποίο ορκίζονται οι νέοι Αξιωματικοί τους.

ε. Διεκδικεί επίμονα περιοχές έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο, σε περιοχές που ανήκουν σε ελληνικά και διεθνή χωρικά ύδατα.

Όλα αυτά τα πράττουν οι Τούρκοι, διότι σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να πάνε στην Χάγη, αλλά επιζητούν ( άγνωστο πως), παραχώρηση από ελληνικής πλευράς, κάτι που όμως δεν θα γίνει ποτέ και από κανέναν.

Παρά τις συζητήσεις και την επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν, το μέλλον στο Αιγαίο δείχνει πολεμική αναμέτρηση ανάμεσα στις δύο πλευρές, σύμφωνα με ειδικούς, κάτι για το οποίο οι Τούρκοι φουλάρουν εδώ και δύο χρόνια.          

 

Tags
Back to top button