Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Η νέα διατροφική τάση που πρέπει να δοκιμάσουν όσοι θέλουν να χάσουν λίπος

Ενδιάμεση ή διαλείπουσα νηστεία: μια από τις τελευταίες διατροφικές τάσεις για όσους θέλουν να μειώσουν το ποσοστό λίπους. Είναι η διατροφή που προβλέπει αποχή από την κατανάλωση τροφών για διάστημα ωρών ή λίγων ημερών.


Ο στόχος της διαλείπουσα δίαιτας είναι μέσω της τακτικής στέρησης τροφής να προσαρμοστεί η μεταβολική λειτουργία προκειμένου το σώμα να μάθει να αντλεί ενέργεια από τα αποθέματα που διαθέτει.

Εκτιμάται ότι βελτιώνει τη λειτουργία του μεταβολισμού και να μειώνει μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου ή διαβήτη.

Σε αντίθεση με άλλα είδη νηστείας, η συγκεκριμένη μέθοδος έχει μακροπρόθεσμο χαρακτήρα.

Πως λειτουργεί


Ορισμένοι εφαρμόζουν το dinner cancelling, απέχουν δηλαδή από βραδινό φαγητό δύο με τρεις ημέρες την εβδομάδα, με αποτέλεσμα να μεσολαβούν τουλάχιστον 14 ώρες από το τελευταίο γεύμα μέχρι το πρωινό της επόμενης ημέρας.

Οι παραλλαγές της είναι πολλές.

Μία είναι ο τύπος 8:16, δηλαδή επιτρέπεται να τρώει κανείς μόνον μέσα στο φάσμα οκτώ ωρών μιας ημέρας και τις υπόλοιπες 16 ώρες θα πρέπει να απέχει πλήρως από τροφές. Ακόμη υπάρχει η μέθοδος 5:2, που προβλέπει πέντε ημέρες κανονικής διατροφής και δύο ημέρες δραστικής μείωσης στην κατανάλωση θερμίδων, για παράδειγμα στο επίπεδο των 500 θερμίδων ημερησίως.

Τι λένε οι μελέτες

Μια γερμανική ερευνητική ομάδα με υπεύθυνη την Ρουτ Σύμπελ από το Γερμανικό Αντικαρκινικό Κέντρο στη Χαϊδελβέργη πραγματοποίησε πειράματα με 150 υπέρβαρα άτομα που χώρισε σε τρεις ομάδες.

Παρά το γεγονός ότι οι μελέτες η ωφελιμότητα της διαλείπουσας δίαιτας για την υγεία έκγειται στο ότι όταν το σώμα έχει απορροφήσει τα αποθέματα γλυκογόνου, ξεκινά συστηματικά να μειώνει τα επίπεδα του λίπους . Πάλι όμως, «τα ίδια αποτελέσματα παρατηρούνται και σε πιο συμβατικές δίαιτες», επισημαίνει η γερμανίδα ερευνήτρια Ρουτ Σύμπελ.

Η γερμανίδα ερευνήτρια δεν πήρε συγκεκριμένη θέση για έρευνες που έχουν καταδείξει ότι η διαλείπουσα νηστεία μειώνει μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο προσβολής από διαβήτη ή καρκίνο όπως σημειώνει η DW. «Οι συμμετέχοντες στην έρευνά μας ήταν όλοι υγιείς, είδαμε όμως ότι η διαλείπουσα νηστεία επέδρασε θετικά στο μεταβολικό προφίλ τους, το οποίο απεικονίζει τον κίνδυνο εμφάνισης νόσων όπως ο διαβήτης ή ο καρκίνος», επισημαίνει η Ρουτ Σύμπελ.

Tags
Back to top button