Μεγαλώνουν οι πιέσεις των ΗΠΑ απέναντι στη χώρα μας, ώστε να μην αναπτύξει το δίκτυο πέμπτης γενιάς κινητής τηλεφωνίας, γνωστό και ως 5G.
Μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η παρέμβαση του γενικού προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ, μιλώντας στο 2ο Thessaloniki Regional Forum. Ο Aμερικανός αξιωματούχος ζήτησε πιο προσεκτικές κινήσεις στο ζήτημα της μετάβασης στην τεχνολογία 5G.
Η αμερικανική κυβέρνηση δίνει μάχη για να πείσει τους συμμάχους της στο εξωτερικό να αποκλείσουν την κινεζική εταιρεία Huawei από την κατασκευή δικτύων 5ης γενιάς, επικαλούμενη απειλή για την εθνική ασφάλεια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι νέες κατηγορίες που κατατέθηκαν επίσημα εναντίον της εταιρείας, σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν, κάνουν λόγο για προσπάθεια κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας, ενώ, μεταξύ άλλων, την κατηγορούν ότι έχει υφαρπάξει κώδικες και ρομποτική τεχνολογία και από έξι αμερικανικές εταιρείες.
Την ίδια στιγμή, οι Ευρωπαίοι, πιο συγκρατημένοι, κρατούν στάση αναμονής, αφήνοντας όλα τα πεδία δράσης τους ανοιχτά. Ελάχιστα κράτη, όπως η Εσθονία, έχουν προχωρήσει σε διμερείς συμφωνίες με τις ΗΠΑ για κοινή αντιμετώπιση των δικτύων 5G, χωρίς όμως να προχωρήσουν σε αποκλεισμό της Huawei.
Η Huawei, που ηγείται στην ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας παγκοσμίως, απορρίπτει κατηγορηματικά τις κατηγορίες, τις οποίες χαρακτηρίζει αβάσιμες και άδικες, λέγοντας, μάλιστα, ότι δεν κατασκοπεύει για λογαριασμό καμίας κυβέρνησης.
«Το 5G θα αναπτυχθεί σίγουρα στη χώρα, το θέμα είναι ποιος θα το αναπτύξει», διερωτάται στο Sputnik o τεχνολογικός και επιχειρησιακός αναλυτής, Νίκος Αναγνωστόπουλος.
«Εδώ, βλέπουμε ότι συνεχίζεται ο πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας για το ποια θα αναπτύξει την τεχνολογία 5G στη χώρα μας. Η Ελλάδα δεν πρέπει να ενδώσει σε οποιεσδήποτε πολιτικές πιέσεις, αλλά πρέπει να διαπραγματευτεί, με γνώμονα το συμφέρον της για την ανάπτυξη της νέας τεχνολογίας που είναι εξαιρετικά σημαντική».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παράλληλα, υπογραμμίζει, ότι βλέπουμε τα επόμενα στάδια της εξέλιξης ενός εμπορικού πολέμου που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα.
Τα πλεονεκτήματα αυτής της νέας τεχνολογίας συνοψίζονται στο κυριότερο:
«Ταχύτατο internet. Τόσο γρήγορο, όσο δεν έχετε φανταστεί. Εδώ και λίγους μήνες, έχουν βγει τα πρώτα κινητά τηλέφωνα 5G και η ποιότητα της πρόσβασης στο internet είναι πρωτόγνωρη».
Πόσο ασφαλές είναι για την υγεία μας;
«Στα μειονεκτήματα η μεγάλη συζήτηση που αφορά την υγεία μας, καθώς δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα, αν είναι ή όχι υγιές το αποτέλεσμα της ακτινοβολίας αυτής, που, όπως φαίνεται, εξ όσων γνωρίζουμε, είναι μικρότερη».
Οι κάτοικοι στην Καλαμάτα ξεσηκώθηκαν εναντίον της νέας τεχνολογίας.
«Στην Καλαμάτα βρέθηκε σε δοκιμαστική περίοδο, αλλά δεν τελεσφόρησε. Οι Καλαματιανοί ξεσηκώθηκαν και το έδιωξαν γιατί δεν δέχθηκαν όπως οι ίδιοι είπαν να είναι πειραματόζωα».
Την ερχόμενη Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση στην Καλαμάτα για το 5G με τίτλο «Η Καλαμάτα απέναντι στις τεχνολογικές προκλήσεις», με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων.
Την ίδια στιγμή, όμως, η Περιβαλλοντική - Πολιτιστική Ένωση Μεσσηνίας, χαρακτηρίζει μονόπλευρη την εκδήλωση.
Στην ανακοίνωσή της διαμαρτύρεται, μεταξύ άλλων, για τη μη ικανοποίηση του αιτήματός τους:
Σε κάθε περίπτωση, οι υποδομές αναμένεται να ξεκινήσουν να αναπτύσσονται σταθερά από την επόμενη χρονιά.