Ο στρατιώτης του μέλλοντος θα είναι cyborg Oι επιτελείς του αμερικανικού Πενταγώνου έχουν αποφασίσει ότι η στρατιωτική υπεροχή σε λίγα χρόνια δεν θα αφορά πυρηνικά όπλα, ούτε διαστημικές τεχνολογίες, αλλά το ποιος θα διαθέτει πολεμιστές που θα είναι κάτι ανάμεσα σε ρομπότ και ανθρώπους Δεν είναι μυστικό ότι από τις απαρχές του ανθρώπινου πολιτισμού οι συγκρούσεις και ο πόλεμος ήταν η «βιομηχανία» παραγωγής ή γρήγορης ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών. Οι τεχνολογίες αυτές περνούσαν στη συνέχεια στην κοινωνία και έφερναν πρόοδο. Το πιο χαρακτηριστικό σύγχρονο παράδειγμα είναι το Internet που γεννήθηκε για τις ανάγκες της ενδοεπικοινωνίας του αμερικανικού στρατού και όταν «ξέφυγε» από τα γραφεία του Πενταγώνου έφερε επανάσταση σε κάθε τομέα της ζωής του ανθρώπου του 21ου αιώνα.
Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι ο στρατός είναι εκείνος που θέλει να κάνει πραγματικότητα όσα βλέπουμε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Οπως αναφέρουν οι Times, επιστήμονες του αμερικανικού στρατού μελετούν μια σειρά από τροποποιήσεις που μπορούν να γίνουν στο σώμα και τον οργανισμό των στρατιωτών ώστε αυτοί να μοιάζουν με τους υπερήρωες των κόμικ και των υπερπαραγωγών δράσης του Χόλιγουντ.
Εμφυτεύματα στον εγκέφαλο και στα μάτια, διαφόρων ειδών συστήματα αύξησης της μυϊκής δύναμης και αισθητήρες στο δέρμα είναι ορισμένες από τις ιδέες που μελετούν οι επιστήμονες στις ΗΠΑ. Κατά τους Times, στόχος του αμερικανικού στρατού είναι το 2050 να έχουν δημιουργηθεί οι πρώτοι cyborg στρατιώτες όχι μόνο για τον στρατό των ΗΠΑ, αλλά και για τους στρατούς ορισμένων εκ των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ, όπως είναι ο στρατός της Βρετανίας.
Παρακολουθήστε το βίντεο:
Οι επιτελείς του Πενταγώνου γνωρίζουν ότι η είδηση για τη δημιουργία cyborg στρατιωτών θα προκαλέσει αντιδράσεις στην κοινή γνώμη αφού η ύπαρξη τέτοιων στρατιωτών είναι συνδεδεμένη με δυστοπικά περιβάλλοντα και γενικά με δυσοίωνες για την ανθρωπότητα εξελίξεις. Ομως θεωρούν ότι η ύπαρξη των cyborg στρατιωτών είναι απαραίτητη για να μπορέσουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να είναι ανταγωνιστικοί απέναντι στους ολοένα και πιο βελτιωμένους, τόσο ποσοτικά όσο και τεχνολογικά, στρατούς της Κίνας κατά πρώτο λόγο αλλά και της Ρωσίας. Οι προκλήσεις Σε μια από τις αναλύσεις του αμερικανικού στρατού που βρέθηκε στα χέρια των Times αναφέρεται ότι τα πεδία των μαχών στο κοντινό μέλλον θα είναι τα πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα και γενικότερα οι μεγαλουπόλεις.
Αυτό σημαίνει ότι οι προκλήσεις για τη γρήγορη αναγνώριση και τον εντοπισμό στόχων θα είναι πολύ μεγάλες και, σύμφωνα με τους συγγραφείς αυτής της ανάλυσης, για να μπορέσουν οι στρατιώτες να ανταποκριθούν σε αυτές τις απαιτήσεις θα είναι απαραίτητα τα εμφυτεύματα προηγμένης τεχνολογίας στον οργανισμό τους. Στο τραπέζι έχουν πέσει πολλές ιδέες που ξεκινούν από την ύπαρξη εξωσκελετών που θα κάνουν πιο ισχυρούς αλλά και όσο το δυνατόν πιο άτρωτους τους στρατιώτες και καταλήγουν σε διαφόρων ειδών εμφυτεύματα στον οργανισμό τους.
Το πιο ενδιαφέρον αλλά και δύσκολο στην επίτευξη του εγχειρήματος είναι, σύμφωνα με τους συγγραφείς της ανάλυσης, η εμφύτευση συστημάτων στον εγκέφαλο των στρατιωτών που θα τους επιτρέπουν να επικοινωνούν με την σκέψη τόσο με τους διοικητές και τους συναδέλφους τους όσο και με drones. Η εμφύτευση ματιών που θα λειτουργούν ως προηγμένες κάμερες είναι μια δεύτερη φουτουριστική ιδέα που επεξεργάζονται οι επιστήμονες του αμερικανικού στρατού. Με τα ρομποτικά μάτια οι στρατιώτες θα αποκτήσουν άψογη όραση στο ορατό φάσμα αλλά θα βλέπουν τόσο στο υπέρυθρο όσο και στο υπεριώδες τμήμα του φάσματος.
Επιπλέον, ό,τι βλέπουν θα μεταδίδεται στο κέντρο ελέγχου μιας αποστολής καθώς και στους στρατιώτες που συμμετέχουν στην αποστολή. Οι αναλυτές αναφέρουν ότι οι στρατιώτες θα είναι δύσκολο να πειστούν να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους επεμβάσεις και θεωρούν ότι θα είναι πιο πιθανό να δεχτούν να το κάνουν στρατιώτες που θα έχουν ήδη κάνει ή πρόκειται να κάνουν χειρουργικές επεμβάσεις για την αποκατάσταση τραυματισμών που έχουν υποστεί.
Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι στις ΗΠΑ, εκτός από τον αμερικανικό στρατό, υπάρχουν και ιδιωτικές εταιρείες όπως το Facebook και η Neuralink του ΕλονΜασκ, που αναπτύσσουν τεχνολογίες εγκεφαλικών εμφυτευμάτων αλλά οι έρευνες αυτές δεν είναι καλά οργανωμένες και κυρίως συντονισμένες μεταξύ τους με αποτέλεσμα η Κίνα, που προχωρά και εκείνη σε ανάλογες έρευνες, να βρίσκεται πιθανότατα πιο μπροστά αυτή τη στιγμή στον συγκεκριμένο τομέα. Πηγή: Protagon.gr