Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Άμυνα & Ασφάλεια

Η κυβέρνηση περιμένει «προστασία» από τις ΗΠΑ που αποχώρησαν από το Αφγανιστάν: Το πάθημα των Ιμίων δεν έγινε μάθημα;

Η Ελλάδα υπογράφει αύριο, Πέμπτη, αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ και υπάρχει ιδιαίτερη ικανοποίηση γιατί στη συμφωνία θα υπάρχει και η αναγραφή της υπεράσπισης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Με αλλά λόγια, οι ΗΠΑ φέρονται να ετοιμάζονται να εγγυηθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία.

Πόσο ρεαλιστικό είναι όμως αυτό; 

Προσφάτως οι ΗΠΑ αποχώρησαν άτακτα από το Αφγανιστάν, αφήνοντας τους Αφγανούς στο έλεος των Ταλιμπάν. Το τι έγινε στο Αφγανιστάν το είδαμε. 

Φυσικά οι ΗΠΑ έχουμε μια μεγάλη ιστορία και στον ελληνικό χώρο, με τον καθηγητή Θεωρίας Κράτους και Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρη Καλτσώνη, να κάνει λόγο για επανάληψη μιας ιστορίας αμερικανικών υποχωρήσεων.

«Υπήρχαν αναφορές στις προηγούμενες συμφωνίες και ειδικά σε αυτή του 1990 που υποτίθεται ότι με αυτές κατοχυρώνεται η εδαφική μας ακεραιότητα. Αυτό το κατοχυρώνει και το άρθρο 5 της συμφωνίας ένταξης στο ΝΑΤΟ» εξηγεί ο καθηγητής στο Sputnik. 

«Όμως στην πράξη δεν εφαρμόζεται τίποτα από όλα αυτά. Άρα και σήμερα δεν αναμένεται να γίνει κάτι διαφορετικό στη σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ» τονίζει.

Συνεχίζοντας, ο καθηγητής υπενθυμίζει κάποια ιστορικά προηγούμενα:

«Ποιος θα ξεχάσει την επιστολή του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Χένρι Κίσινγκερ, στους Υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στη δεκαετία του '70 που τελικά λάμβανε ίσες αποστάσεις και από τις δύο χώρες. Ακόμα πιο πρόσφατα το 1996 στα Ίμια που οι ΗΠΑ διακύρητταν ότι δεν γνωρίζουν ποια είναι η κατάσταση των νησιών του Αιγαίου».

Τότε είχε διατυπωθεί και το περίφημο «δόγμα Χόλμπρουκ»: «Όχι πλοία, όχι σημαίες, όχι στρατεύματα», που «γκρίζαρε» σημεία του Αιγαίου.

«Και φυσικά ούτε και σήμερα οι ΗΠΑ παίρνουν σαφείς θέσεις απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, ενώ ο αμερικανικός παράγοντας δεν διανοείται να τραβήξει το αφτί της Τουρκίας από το 1974 για την παράνομη κατοχή της μισής Κύπρου» καταλήγει ο κ. Καλτσώνης.

Tags
Back to top button