Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Ελληνική Πολιτική

Η καταστροφή της εστίασης στην Ελλάδα εν όψει της σταδιακής εξόδου από την καραντίνα

Για όποιον πιστεύει ότι η οικονομική καταστροφή στα καταστήματα εστίασης, τελειώνει με την σταδιακκή άρση των μέτρων, καλό είναι να αναθεωρήσει τις απόψεις τους. 

Aν σήμερα οι εργαζόμενοι είναι «στον πάγο» με τα 800άρια των επιδοτήσεων από το κράτος (και μέχρι τους 20 εργαζόμενους θα εισπράξουν και οι εταιρείες το 800άρι και δεν πληρώνουν το 40% του ενοικίο τους, όσοι πληρώνουν ενοίκιο), μόλις αρθούν τα μέτρα, τέρμα ακόμα και σε αυτά τα «ψίχουλα».

Θα πληρώνουν κανονικά (έστω σε απασχόληση 15νθήμερης βάσης, αν θέλουν) τους εργαζόμενους, θα πληρώνουν το 100% του ενοικίου, φυσικά τις προμήθειές τους, την ΔΕΗ, το νερό κλπ. 

Και όλα αυτά τα πλήρωναν και πριν, αλλά πλέον:

- Θα προσδιοριστούν όρια στους πελάτες ανά τ.μ. κάθε καταστήματος,

- Τα τραπεζοκαθίσματα, τα οποία μάλιστα θα πρέπει να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας και θα λειτουργήσουν περίπου με το 1/3 των τραπεζοκαθισμάτων που είχαν.

- Θα σερβίρουν με μάσκες τους πελάτες! Αναγκαστικό, αλλά «τρελό», ειδικά για τον χώρο της εστίασης που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην διαπροσωπική επικοινωνία

Ο κλάδος της εστίασης, με περίπου 90.000 επιχειρήσεις και 270.000 απασχολούμενους (370.000 αν συνυπολογιστούν και τα συμβοηθούντα μέλη οικογενειών με α’ βαθμό συγγένειας που δεν ασφαλίζονται), τζιράρει ετησίως γύρω στα 4 δισ. ευρώ.

Παράλληλα όμως αποτελεί και τον τελικό κρίκο μιας μεγαλύτερης αλυσίδας τομέων της οικονομικής δραστηριότητας (αρτοποιεία, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, κάβες, βιομηχανία έως και την πρωτογενή παραγωγή) που τζιράρουν άλλο τόσο.

Και δεν αναφερόμαστε στα μεγάλα club, τα μπουζούκια κλπ. Αυτά τελείωσαν για το 2020. Από το 2021 και βλέπουμε.

Ο μεγάλος χαμένος, πλην των ιδιοκτητών που θα καταστραφούν οικονομικά, των εργαζομένων που θα παραμείνουν άνεργοι κι ένας Θεός ξέρει πότε θα ξαναβρούν δουλειά, είναι οι Δήμοι που εισέπρατταν τεράστια ποσά ως δημοτικά τέλη. Οι Δήμοι που ακόμα δεν έχουν συνέλθει από την οικονομική «ροπαλιά» των Μνημονίων.

Γενικά, αναμένεται να κλείσουν το 1 στα 3 καταστήματα εστίασης το επόμενο τρίμηνο. Καλό κουράγιο...

Tags
Back to top button