Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Η ιστορία του Ακάθιστου Ύμνου και πότε ψάλλεται

Η σημερινή ημέρα στιγματίστηκε με πένθος στις ορθόδοξες εκκλησίες, καθώς πριν από λίγες ώρες έλαβε χώρα η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας.

Πρόκειται για μία κίνηση, η οποία πραγματοποιείται έπειτα από 86 ολόκληρα χρόνια, καθώς ο Κεμάλ Ατατούρκ το 1934 είχε κηρύξει την Αγία Σοφία σε μνημείο και μουσείου.

Πριν λίγες ημέρες, ωστόσο, ο νυν Πρόεδρος της γειτονικής χώρας αποφάσισε να άρει αυτή την απόφαση και να μετατρέψει εκ νέου το ιστορικό μνημείο σε μουσουλμανικό τέμενος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από την πρώτη στιγμή, η αντίδραση της Ελλάδας και του Ορθόδοξου κόσμου ήταν έντονη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, αποφάσισε να τελέσει την Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου, σε μία κίνηση αντίδρασης προς την Άγκυρα. Η Ακολουθία, μάλιστα, θα τελεστεί σήμερα στις 8:00 το βράδυ στη Μητρόπολη Αθηνών.

Γιατί επιλέχθηκε ο Ακάθιστος Ύμνος

Ο Ακάθιστος Ύμνος διαβάστηκε για πρώτη φορά στον ναό της Αγίας Σοφίας, όταν ο αυτοκράτορας Ηράκλειος έλειπε από το Βυζάντιο σε μάχες στην Περσία και η Κωνσταντινούπολη δέχτηκε επίθεση από τους Αβάρους.

Με τη βοήθεια της Παναγίας (σ.σ οι κάτοικοι έκαναν τάμα ζητώντας να σωθούν λέγοντας ότι θα παραμείνουν σε όρθια στάση για όση ώρα χρειαστεί) σηκώθηκε τρικυμία και τα καράβια συγκρούστηκαν μεταξύ τους και οι «εχθροί» αποδεκατίστηκαν, μην καταφέρνοντας να εισβάλλουν στην Πόλη.

Έτσι, μαζεύτηκε όλος ο κόσμος μέσα στην Αγία Σοφία και έψαλε αυτόν τον ύμνο για χάρη της Παναγίας.

Άλλες ιστορικές ερμηνείες, πάντως, υποστηρίζουν ότι ο Ακάθιστος Ύμνος συνδέεται με τις πολιορκίες και τη σωτηρία της Πόλης επί των αυτοκρατόρων Κωνσταντίνου του Πωγωνάτου (673) ή Λέοντος του Ισαύρου (717) ή Μιχαήλ Γ’ (860).

Ποιος είναι ο Ακάθιστος Ύμνος

Ως Ακάθιστος Ύμνος έχει επικρατήσει να ονομάζεται το «Κοντάκιο» της Ορθόδοξης Εκκλησίας προς τιμήν της Θεοτόκου. Είναι γνωστός και ως «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ», ο οποίος ψάλλεται τις πρώτες πέντε Παρασκευής της Μεγάλης Σαρακοστής.

Κύρια θέμα των στίχων του, είναι η εξύμνηση της ενανθρώπισης του Θεού μέσω της Θεοτόκου, πράγμα που γίνεται με πολλές εκφράσεις χαράς και αγαλλίασης, οι οποίες προσδίδουν θριαμβευτικό τόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί ονομάστηκε «Ακάθιστος»

Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, ο συγκεκριμένος ύμνος ονομάστηκε «Ακάθιστος» χάρη στην όρθια στάση που τηρούσαν οι πιστοί κατά τη διάρκεια της ψαλμωδίας.

Ο Ακάθιστος Ύμνος δε αποτελείται από 24 «στροφές», οι οποίες είναι δύο ειδών.

Οι περιττοί, οι οποίοι είναι εκτενέστεροι, αποτελούνται από 18 στίχους. Οι πέντε πρώτοι στίχοι περιλαμβάνουν τη διήγηση, οι 12 επόμενοι αποτελούν τους χαιρετισμούς, οι οποίοι απευθύνονται προς την Θεοτόκο, και ο 18ος είναι το εφύμνιο «Χαίρε νύμφη Ανύμφευτε».

Οι άρτιοι αποτελούνται μόνο από πέντε στίχους διήγησης και το εφύμνιο «Αλληλούια». Από τους άρτιους οίκους, οι περισσότεροι αναφέρονται στο Χριστό και μερικοί στη Θεοτόκο.

Tags
Back to top button