Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η Ελλάδα συζητά τον εκσυγχρονισμό των Patriot στην Σ. Αραβία εν μέσω επικείμενης επίθεσης των ΗΠΑ στο Ιράν

Η Ελλάδα και η Σαουδική Αραβία διεξάγουν προχωρημένες συνομιλίες για την αναβάθμιση των κινητών συστοιχιών αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς Patriot που λειτουργούν από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, πέντε χρόνια αφότου η Ελλάδα ανέπτυξε ένα από τα συστήματά της στη Σαουδική Αραβία.

Η Ελλάδα ξεκίνησε την ανάπτυξη τον Σεπτέμβριο του 2021 στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Αντίληψης Αεροπορικής Πυραυλικής Άμυνας για την ενίσχυση της αεράμυνας της Σαουδικής Αραβίας. Μία από τις έξι συστοιχίες Patriot της Ελλάδας, στελεχωμένη από επιχειρησιακό και υποστηρικτικό προσωπικό, παρέμεινε τοποθετημένη κοντά στο Ριάντ για την προστασία βασικών περιοχών και κρίσιμων υποδομών, υπογραμμίζοντας τη στενή διπλωματική σχέση μεταξύ των δύο χωρών.

Οι αξιωματούχοι είχαν συζητήσει την αναβάθμιση των συστημάτων Patriot νωρίτερα στην αποστολή, αλλά οι συνθήκες έχουν αλλάξει έκτοτε. Οι συστοιχίες παρέμειναν σε συνεχή επιχειρησιακή επιφυλακή λόγω των αυξημένων επιθέσεων των Χούθι τα προηγούμενα χρόνια και της συνεχιζόμενης περιφερειακής αστάθειας από το 2023.

Ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης ανάπτυξης και της συνεχούς ετοιμότητας, πολλά εξαρτήματα έχουν υποστεί αξιοσημείωτη φθορά, ιδίως τα συστήματα που σχετίζονται με τα ραντάρ. Αυτές οι συνθήκες έχουν προκαλέσει ανανεωμένες συζητήσεις για ολοκληρωμένες αναβαθμίσεις.

Ενώ το τελικό κόστος παραμένει υπό αξιολόγηση, οι εκτιμήσεις τοποθετούν το πρόγραμμα αναβάθμισης μεταξύ 300 εκατομμυρίων και 350 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα προβλεπόμενα έξοδα καλύπτουν κυρίως βελτιώσεις ραντάρ και αναβαθμίσεις εκτοξευτών πυραύλων.

Εάν η Αθήνα και το Ριάντ καταλήξουν σε τελική συμφωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να παράσχουν υποστήριξη, καθώς το σύστημα Patriot κατασκευάζεται στις ΗΠΑ.

Η Ελλάδα, στο πλαίσιο της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, έχει αναπτύξει πυροβολαρχία κατευθυνόμενων βλημάτων

Patriot της Πολεμικής Αεροπορίας στη Σαουδική Αραβία για την προστασία κρίσιμων ενεργειακών υποδομών. Η αποστολή αυτή, γνωστή ως ΕΛΔΥΣΑ, παρατάθηκε έως τον Νοέμβριο του 2025, ενώ τα συστήματα είναι αναβαθμισμένα στο επίπεδο PAC-3, εξασφαλίζοντας υψηλή επιχειρησιακή ικανότητα. 

Το θέμα είναι σημαντικό και άκρως σοβαρό για την χώρα μας, ειδικά αν σκεφτούμε ότι αυτό το διάστημα επίκειται αμερικανική επίθεση στο Ιράν, το οποίο θα επιδιώξει να πλήξει με πυραυλικά πλήγματα όλες τις βάσεις των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή.

Η ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας έχει πιθανότατα πολύ δουλειά όταν ξεσπάσει ο πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, ενώ ο εκσυγχρονισμός της πυροβολαρχίας μας θα δώσει άλλο αέρα μαζί με την έως τώρα εμπειρία των στελεχών μας στην καυτή αυτή περιοχή.

Tags
Back to top button