Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η ελιά που «χαιρέτησε» τον Θεμιστοκλή και στέκεται όρθια εδώ και 2.500 έτη!

Από την εποχή των Μηδικών μέχρι και σήμερα, ένα υπεραιωνόβιο δέντρο δεσπόζει ακόμα στο νησί της Σαλαμίνας, ένα ζωντανό μνημείο που υπολογίζεται πως είχε δει ακόμα και τη διάσημη ναυμαχία που τσάκισε τον περσικό στόλο.

Σύμφωνα με το essalaminas.gr, στην περιοχή του Αιαντείου Σαλαμίνας και επί της Λεωφόρου Κακηβίγλας βρίσκεται ως σήμερα η ελιά της Όρσας. Πήρε το όνομά της από την ομώνυμη κοπέλα, που έζησε κατά τον 17ο αιώνα και είχε ως μοναδική προίκα το δέντρο αυτό, κατά την παράδοση.

Η ελιά που «χαιρέτησε» τον Θεμιστοκλή

Πρόσφατα το δέντρο χρονολογήθηκε από τους ειδικούς του Ινστιτούτου Klorane, στα πλαίσια της αναζήτησης των αρχαιότερων ελαιοδένδρων στην Ελλάδα, οι οποίοι υπολόγισαν πως η ηλικία του είναι 2.500 χρόνια.

Η παράδοση αναφέρει επίσης πως το δέντρο είχε φυτέψει στην περιοχή ένας βασιλιάς που αναφέρεται ως «Στράτος», ο οποίος πιστεύεται πως ήταν ο τύραννος Πεισίστρατος, γνωστός για τη διάδοση της καλλιέργειας της ελιάς στην ελληνική επικράτεια.

Η «Ελιά της Όρσας» έχει υπολογιστεί ως δεύτερη σε παλαιότητα σε όλη την Ελλάδα με 2.500 έτη, με πρώτη αυτή της Αίγινας με 2.700 έτη και τρίτη αυτή του Κουτρουφά Κυνουρίας στα 2.300 έτη.

 

Tags
Back to top button