Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Η ΔΕΗ προειδοποιεί για απoλιγνιτοποίηση: «Θέλει προσοχή για τη ενεργειακή ασφάλεια»

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γεώργιος Στάσσης, τόνισε ότι προχωρά την επίσπευση του εγχειρήματος της απολιγνιτοποίησης της επιχείρησης.

«Η μετάβαση σε ένα ενεργειακό σύστημα χωρίς άνθρακα είναι μονόδρομος, αλλά θέλει προσοχή για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας» τόνισε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια του ενεργειακού συνεδρίου Power & Gs Supply Forum.

Η ΔΕΗ θα προχωρήσει ως το 2023 στο κλείσιμο των λιγνιτικών, οι οποίες είναι ζημιογόνες, όμως δεν γίνεται να κλείσουν με πιο γρήγορο ρυθμό γιατί θα υπάρξει ζήτημα ασφάλειας, όπως είπε, αποκαλύπτοντας ότι ο ΑΔΜΗΕ με επιστολή του προς τη ΔΕΗ, ενημέρωσε ότι δεν επιτρέπει την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί. Ως εκ τούτου σύμφωνα με τον κ. Στάσση είναι ξεκάθαρο ότι η ΔΕΗ πρέπει να αποζημιωθεί για τις στρατηγικές αυτές εφεδρείες και να γίνει αποδεκτό το σχετικό αίτημα που έχει υποβληθεί στις Βρυξέλλες.

Κατά τον επικεφαλής της ΔΕΗ, όσο αυξάνονται οι ΑΠΕ, τόσο αυξάνονται οι ανάγκες για ευελιξία, η οποία προς το παρόν παρέχεται από μονάδες αερίου και υδροηλεκτρικά, Η τεχνολογία, όμως, που μπορεί να στηρίξει τη μετάβαση είναι το φυσικό αέριο, καθώς η ευελιξία των μονάδων καλύπτει εύκολα τη μεταβλητότητα, με την προϋπόθεση της ύπαρξης ενός ξεκάθαρου μηχανισμού αποζημίωσης ισχύος «για να φτάσει το σύστημα ομαλά στο τέλος αυτής της δεκαετίας».

Όσον αφορά τα σχέδια της ΔΕΗ στο πεδίο της ηλεκτροπαραγωγής με αέριο, ο Γ. Στάσσης δήλωσε πως σίγουρα χρειάζονται και άλλες μονάδες ευελιξίας και υπάρχουν διάφορα σχετικά επενδυτικά σχήματα, προαναγγέλλοντας την επίσπευση μετατροπής της «Πτολεμαΐδα V».

“Εμείς σαν ΔΕΗ είμαστε σε διαδικασία να καταλήξουμε στο πώς θα μετασχηματίσουμε την Πτολεμαΐδα V και πιθανότατα θα προχωρήσουμε σε μια λύση με το φυσικό αέριο, ενώ βρίσκεται σε τελικό στάδιο η σχετική μελέτη και σε 2-3 μήνες θα έχουμε πιο συγκεκριμένα δεδομένα. Η Πτολεμαΐδα V σχεδιάζεται να λειτουργήσει ως λιγνιτική μονάδα και θα μετασχηματιστεί το αργότερο ως το 2028. Παρόλα αυτά, όπως κινείται η τιμή του CO2, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η τελική λύση θα είναι το αέριο και θα υλοποιηθεί το αργότερο ως τα μέσα της δεκαετίας, δηλαδή νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό. Άρα οδεύουμε σε μια περίοδο όπου ο άνθρακας θα λήξει στα μέσα αυτής της δεκαετίας. Επομένως σε αυτό το σενάριο θα υπάρχει και η Πτολεμαΐδα V με πάνω από 1000 MW για να καλύψει την ευελιξία. Νομίζω ότι πέραν αυτής, το πολύ 1-1,5 μονάδα θα χρειαστεί στα επόμενα χρόνια, άρα θα δούμε ποιοι θαρραλέοι θα πάρουν την απόφαση. Εμείς έχουμε κάποιες σκέψεις, αλλά είναι νωρίς να πούμε κάτι άλλο”.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ έχει ήδη εξασφαλίσει άδεια από τη ΡΑΕ για νέα μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 660MW στην Κομοτηνή.

Tags
Back to top button