Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας

Οι πιθανότητες διάγνωσης νόσου Αλτσχάιμερ ήταν 50% υψηλότερες για τα άτομα που ζούσαν στις περιοχές με τα υψηλότερα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο BMJ, ομάδα ειδικών με επικεφαλής τον Δρ Ιαϊαν Κάρεϊ από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου μελέτησε στοιχεία για σχεδόν 131.000 ενηλίκους. Στην αρχή της μελέτης οι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 50 και 79 ετών και κανείς δεν είχε διαγνωστεί με άνοια.

Οι ερευνητές εκτίμησαν την ατομική ετήσια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως τα μικροσωματίδια, το όζον και το διοξείδιο του αζώτου. Επίσης υπολόγισαν την ατομική απόσταση από δρόμους με μεγάλη κίνηση οχημάτων.

Όσοι ζούσαν σε περιοχές με τα υψηλότερα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου συγκριτικά με εκείνους που είχαν την χαμηλότερη έκθεση στον συγκεκριμένο ρυπογόνο παράγοντα είχαν 40% αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας.

Οι πιθανότητες διάγνωσης νόσου Αλτσχάιμερ ήταν 50% υψηλότερες για τα άτομα που ζούσαν στις περιοχές με τα υψηλότερα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου.

Σύμφωνα με τον Δρ Κάρεϊ, ο κίνδυνος παρέμενε ακόμα και όταν συνεκτίμησαν άλλους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας, όπως ο διαβήτης και το κάπνισμα.

Βέβαια, σημειώνει ότι δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα γιατί η ατμοσφαιρική ρύπανση φαίνεται να σχετίζεται με την άνοια. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου επηρεάζεται από τη ρύπανση.

Tags
Back to top button