Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

Η απλή ερώτηση του Steve Jobs που «γλίτωσε» την Apple από την χρεοκοπία (βίντεο)

Το 1997 ο Steve Jobs μόλις είχε επιστρέψει στην Apple, η οποία ήταν σε κακά χάλια. Είχε απολυθεί το 1985, αλλά η εταιρία του τον χρειαζόταν.

Το 1/3 του προσωπικού είχε απολυθεί και όπως είπε αργότερα ο Steve Jobs, είχε μόλις 90 μέρες περιθώριο ώστε να γλιτώσει την χρεωκοπία. 21 χρόνια μετά η Apple έγινε η πρώτη αμερικανική εταιρία που αξίζει 1 τρισ. δολάρια, με την μετοχή της να καλπάζει την περασμένη Πέμπτη και να φτάνει στα 207,39 δολάρια.

Ωστόσο το 1997, η Microsoft την είχε σχεδόν βγάλει από την αγορά. Κι εκεί ήρθε η λογική και η ιδιοφυία του Steve Jobs. Μέσα από μια σειρά καινοτόμων ιδεών και προϊόντων, η Apple κατάφερε να γίνει κολοσσός ξανά. Η κριτική για τον τρόπο που έγινε αυτό και η τραγωδία με τον πρόωρο θάνατο του Jobs το 2011, δεν σταμάτησαν την ανάπτυξή της, που έφτασε στο ζενίθ της το 2018.

Από το 1980 μέχρι το 1985, όταν και ο Jobs εκδιώχθηκε από την εταιρία, η Apple ήταν ένα από τα πιο γνωστά brands παγκοσμίως. Μια σειρά κακών χειρισμών την έφτασε κοντά στην χρεωκοπία, όταν στο τέλος του 1996, το σύνολο των μετοχών της δεν ξεπερνούσε σε αξία τα 3 δισ. δολάρια. Η Apple αγόρασε τότε την εταιρία του Jobs, την Next, και ο Jobs επέστρεψε στο «σπίτι» του. «Ήταν χειρότερα απ’ ότι είχα φανταστεί», είχε δηλώσει αργότερα.

Στις 23 Σεπτεμβρίου του 1997, ο Jobs μίλησε στο προσωπικό, με το βίντεο να κυκλοφορεί αρκετά χρόνια μετά στο διαδίκτυο. Εμφανίστηκε με ένα κοντό σορτσάκι και σανδάλια, αλλά η εμφάνιση δεν είχε τόση σημασία. Γιατί η συγκεκριμένη ομιλία θεωρείται εκείνη που άλλαξε το μέλλον της εταιρίας. Ανακοίνωσε ότι σταματάει το 70% των προϊόντων και εστίασε στο σλόγκαν «Think Different», έχοντας στο μυαλό του τους ανθρώπους που άλλαξαν τον κόσμο (οι οποίοι αν ζούσαν, όπως είπε, θα χρησιμοποιούσαν σίγουρα mac).

Στο τέλος της ομιλίας του, είπε πως είναι σίγουρος πως η Apple θα σταθεί στα πόδια της. «Η ερώτηση δεν είναι αν μπορούμε να πετύχουμε την μεταστροφή της Apple. Η ερώτηση είναι: Μπορούμε να κάνουμε την Apple ξανά μεγάλη;». Με τον τρόπο αυτό έθεσε ψηλά τον πήχη, χωρίς να συζητάει καθόλου το ενδεχόμενο αποτυχίας. Και λίγα χρόνια μετά, με έναν συνδυασμό προϊόντων και μιας πρωτότυπης διαφημιστικής καμπάνιας, τα κατάφερε.

Το iMac G3 είχε τεράστια επιτυχία το 1998 ενώ 3 χρόνια αργότερα, με το iPod ήταν πλέον ήδη μεγάλη. Και η συνεισφορά του Steve Jobs δεν μπορεί να αγνοηθεί. Το 2007 όταν το iPhone κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, η Apple είχε αξία 73,4 δισ. δολάρια. Και σήμερα έφτασε το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Tags
Back to top button