Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η άφιξη των M2A2 Bradley στέλνει τα M1117АSV GUARDIAN στα νησιά μας με τους Τούρκους να παρακολουθούν από κοντά (Βίντεο)

Είναι γεγονός ότι οι Τούρκοι με πρώτο και καλύτερο τον Ερντογάν  "στάζουν μέλι"-αξιοπερίεργο- υπέρ της Ελλάδας και του διαλόγου της 7ης Δεκεμβρίου, λέγοντας ότι "δεν υπάρχει πρόβλημα που να μην μπορεί να επιλυθεί μεταξύ μας"το θέμα είναι βέβαια το πώς θα επιλυθούν- ενώ την ίδια ώρα το  τουρκικό μένος κατά Ισραήλ-ΗΠΑ συμμάχων της Ελλάδας, ξεχειλίζει.

Ωστόσο δεν παραλείπουν αφενός να εξοπλίζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις τους διαρκώς με εγχώριας παραγωγής οπλικά συστήματα -μέσα και πυρομαχικά και αφετέρου να παρακολουθούν από πολύ κοντά την πορεία των Ελληνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων

Έρχεται η πρώτη παρτίδα ΤΟΜΑ M2A2 Bradley από τις ΗΠΑ

αναφερόμενο στους εξοπλισμούς της χώρας μας, σε άρθρο του με τίτλο "Οι ΗΠΑ στέλνουν, η Ελλάδα εγκαθιστά στα σύνορα στον Έβρο και τα νησιά", επισημαίνει:

"H πρώτη παρτίδα, 60 TOMA M2A2 Bradley έρχονται στην Ελλάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με την είδηση έγκυρης ξένης ιστοσελίδας που ασχολείται με θέματα άμυνας, αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ ενέκριναν την προμήθεια 300 τεθωρακισμένων IFV Bradley M2A2 στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές στην Ελλάδα, πολύ σύντομα αναμένεται να βρεθούν στην Ελλάδα τα πρώτα 60 M2A2 ODS-SA TOMA.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό τoυ Ελληνικού στρατού , τα TOMA θα παραδοθούν κυρίως στις στρατιωτικές μονάδες στην περιοχή Meriç (Έβρου) του Δ Σώματος στη Δυτική Θράκη και τα τεθωρακισμένα M1117АSV GUARDIAN θα σταλούν στα νησιά του Αιγαίου."

Που αναμένεται να ενταχθούν τα πρώτα 60 TOMA M2A2 Bradley

Μια καλή αρχική προσέγγιση στην κατανομή, θα ήταν τα πρώτα  60 ΤΟΜΑ M2A2 Bradley λόγω  γενικά τεχνικών χαρακτηριστικών να διατεθούν σε Μονάδες του Έβρου, θωρακίζοντας την άμυνά μας ακόμη περισσότερο.

Ιδιαίτερα σε αυτό κατατείνει επιπλέον ο μικρός αριθμός τους και  η συγκυρία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης και των συνομιλιών της 7ης Δεκεμβρίου Μητσοτάκη-Ερντογάν.

Ωστόσο οφείλουμε να κάνουμε μια σημαντική επισήμανση.

Ενώ λόγω τεχνικών χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων του ΤΟΜΑ Bradley Μ2Α2, αυτό ενδείκνυται να στελεχώσει μηχανοκίνητους και τεθωρακισμένους Σχηματισμούς του Δ' ΣΣ στην Θράκη, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι οι Τούρκοι από το 2020 και μέχρι σήμερα έχουν εστιάσει την επιθετικότητά τους στα νησιά του Αιγαίου, απειλώντας με κατάληψή τους, γεγονός που θα πρέπει να τύχει της δέουσας προσοχής, αναφορικά με τυχόν κατανομή  μέρους  των  εν λόγω ΤΟΜΑ σε αυτά.

Ενισχύονται Έβρος-νησιά

, εκτίμησή μας είναι πως με τα 300 ΤΟΜΑ Bradley Μ2Α2 η Ελλάδα θα αποκτήσει την δυνατότητα δημιουργίας 6 Μηχανοκινήτων Ταγμάτων (ΜΤΠ) αμιγώς με αυτά.

Κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με αντικατάσταση Μ113 σε ισάριθμα ΜΤΠ και επιπλέον την δυνατότητα 3 Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες (Μ/ΚΤΑΞ) ή 2 Μ/ΚΤΑΞ και 2 Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες (ΤΘΤ) του Δ' Σώματος Στρατού να εξοπλιστούν πλήρως με τα ΤΟΜΑ Bradley Μ2Α2.

Με τον τρόπο αυτό θα ισχυροποιείτο σε μεγάλο βαθμό η άμυνά μας στον Έβρο.

Έτσι μια  καλή προσέγγιση στην κατανομή, θα ήταν τα ΤΟΜΑ να διατεθούν σε Μονάδες του Έβρου, τα δε Μ1117ΑSV GUARDIAN θωρακισμένα οχήματα  πρωτίστως σε Μονάδες νησιών του Αιγαίου και σε Ανεξάρτητες Υπομονάδες μικρονήσων του Αιγαίου και δευτερευόντως στον Έβρο, σε αναλογία 60% στα νησιά μας και 40% στον Έβρο.

Η ύπαρξη περιορισμένων δρομολογίων και θέσεων αποκρύψεως στα νησιά και ιδιαίτερα στις μικρονήσους μας στο Αιγαίο, σε συγκερασμό με το ανομοιόμορφο έδαφος, είναι παράγοντες που συνηγορούν υπέρ της ένταξης των ΤΟΜΑ Bradley Μ2Α2 στον Έβρο και την Ταξιαρχία Πεζοναυτών μας και των περισσότερο ευέλικτων Μ1117ΑSV GUARDIAN, σε νησιά-μικρονησίδες μας.

Η ένταξη μέρους των 300  ΤΟΜΑ Bradley Μ2Α2 στην Ταξιαρχία Πεζοναυτών κατά την άποψή μας είναι επιτακτική, αφού είναι γνωστό ότι ο εν λόγω Σχηματισμός θα αποσταλλεί προς ενίσχυση νήσου μας στο Αιγαίο που δέχεται τουρκική επίθεση, οπότε και απαιτείται να διαθέτει αυξημένη ισχύ πυρός .

Σε περίπτωση τέλος που κάποια από τα παραπάνω ή ακόμη και στην χειρότερη περίπτωση που τα παραπάνω οπλικά συστήματα δεν αφιχθούν συνολικά  στην χώρα μας, θα πρέπει  οι Σχηματισμοί    Ηπείρου-Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας να  διαθέσουν το 50% των ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ-αρμάτων τους σε Σχηματισμούς των νήσων του Αιγαίου-Δωδεκάνησα αλλά και του Δ Σώματος Στρατού (Θράκη).

Εισήγηση είναι σε τέτοια περίπτωση αυτά να διατεθούν σε αναλογία 60% σε Σχηματισμούς στα νησιά μας και 40% σε Σχηματισμούς μας στη Θράκη.

 

 

 

Tags
Back to top button