Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας στην δήλωση του Αλέξη Τσίπρα κατά την οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνέκρινε τα ποσά των μέτρων για το έκτακτο βοήθημα που ανακοίνωσε χτες στη βουλή ο πρωθυπουργός με τα ποσά για το μέρισμα που έδινε κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε πως η κυβερνητική πολιτική παίρνει από τις πλάτες της μεσαίας τάξης και του ελληνικού λαού τα βάρη που φόρτωσε η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
29 νέοι φόροι επί ΣΥΡΙΖΑ και 20 κινήσεις λεηλασίας των συντάξεων
«Δυσκολεύομαι να κατανοήσω την επιμονή του κ. Τσίπρα να επιδιώκει τη σύγκριση εκείνης της καταστροφικής διακυβέρνησης με τα όσα έχουμε πετύχει και εξακολουθούμε να πετυχαίνουμε μέσα στο περιβάλλον των πολλαπλών κρίσεων τα τελευταία δυόμιση χρόνια» είπε ο Γιάννης Οικονόμου κληθείς να σχολιάσει την δήλωση του κ. Τσίπρα.
«Όπως θυμούνται όλοι, αυτό που έκανε ο κ.Τσίπρας είναι να δίνει σε συγκεκριμένες στιγμές και για λόγους προφανώς πολιτικούς με το ένα χέρι στην τσέπη πράγματα στον κόσμο και όλο το υπόλοιπο διάστημα, αμέσως μετά με το άλλο χέρι να τα παίρνει από την άλλη τσέπη πολύ περισσότερο. Όλα αυτά ήταν προϊόν μιας ακραίας υπερφορολόγησης που τσάκισε όχι απλώς τη μεσαία τάξη αλλά όλο τον ελληνικό λαό» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπλήρωσε:
«Έχω εδώ έναν πρόχειρο κατάλογο 29 φόρων που αφορούσαν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και επέβαλε ο κ. Τσίπρας και η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο εκείνη. Έχω ένα δεύτερο κατάλογο με 20 κινήσεις που πραγματικά λεηλάτησαν τις συντάξεις των ανθρώπων στη χώρα. Αυτά δεν τα ξεχνάει κανείς. Σίγουρα δεν τα ξεχνούν όσοι τα είχαν υποστεί.
Σίγουρα τα θυμούνται όλοι οι Έλληνες πολίτες σήμερα με δεδομένο ότι η κυβερνητική πολιτική όλο το προηγούμενο διάστημα έχει πάρει από τις πλάτες τους τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των βαρών που φόρτωσε η διακυβέρνηση του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Και μέσα από αυτό προκύπτει η αύξηση του εισοδήματος που έχουν δει οι πολίτες τα νοικοκυριά οι επιχειρήσεις. Αφού επιδιώκουν τη σύγκριση ας αναλογιστούν ότι η κοινωνία και θυμάται και γνωρίζει και καταλαβαίνει».
Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας έγραψε:
«Κοινωνικό μέρισμα ΣΥΡΙΖΑ (με μνημόνια):
Δεκ. 2016 – 629 εκ.
Δεκ. 2017 – 750 εκ.
Δεκ. 2018 – 780 εκ.
Κοινωνικό μέρισμα ΝΔ (χωρίς μνημόνια):
Δεκ. 2019 – 175 εκ.
Δεκ. 2020 – 54 εκ.
Δεκ. 2021 – 330 εκ.
*Η μόνιμη 13η (830 εκ.) καταργήθηκε».
«Τότε ήταν «ψίχουλα». Σήμερα είναι θρίαμβος…», σχολίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στηρίζει έμπρακτα και αποτελεσματικά
Κατά τα λοιπά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις χτεσινές ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση, μέσα σε ένα πανευρωπαϊκά δυσχερές περιβάλλον, στηρίζει έμπρακτα και αποτελεσματικά την κοινωνία».
Για τις τρείς νέες παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν χτες ο κ. Οικονόμου είπε ότι «συγκεκριμένα θα ωφεληθούν πάνω από 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας και το συνολικό ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στα 338,5 εκατ. ευρώ».
«Συγκεκριμένα:
1.Έκτακτη καταβολή μισού μηνιαίου βασικού μισθού σε 100.000 υγειονομικούς των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και του ΕΚΑΒ. Το επίδομα θα δοθεί με τη μισθοδοσία Δεκεμβρίου και θα έχει κόστος περί τα 90 εκατ. ευρώ. Ήταν μια δέσμευση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησής μας είναι ένα ηθικό χρέος της Κυβέρνησης και της κοινωνίας απέναντι στους υγειονομικούς μας.
2.Πρόσθετη ενίσχυση 250 ευρώ που θα προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος σε 800.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Η ενίσχυση θα καταβληθεί στα τέλη Δεκεμβρίου και θα έχει κόστος 205 εκατ. ευρώ. Οι συνταξιούχοι, οι άνθρωποι που εργάστηκαν σκληρά για να φέρουν την Ελλάδα στο επίπεδο που βρίσκεται και δικαιούνται τη στήριξή μας σε μια περίοδο όπως η σημερινή.
3. Πρόσθετο βοήθημα 250 ευρώ σε 173.000 άτομα με αναπηρία. Δικαιούχοι είναι όσοι λαμβάνουν επίδομα ΑμεΑ του ΟΠΕΚΑ. Η ενίσχυση θα καταβληθεί τέλη Δεκεμβρίου και το κόστος ανέρχεται σε 43,5 εκατ. ευρώ. Η Κυβέρνηση έχει επιδείξει όλο αυτό το διάστημα έντονο ενδιαφέρον για τα ΑμεΑ, με πολλαπλές ρυθμίσεις θεσμικού και οικονομικού περιεχομένου, όπως είναι και αυτή η ρύθμιση που ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός».
Τροχιά δυναμικής ανάπτυξης
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στον προϋπολογισμό του 2022 λέγοντας ότι παρά τις αβεβαιότητες που δημιουργούν τόσο η συνεχιζόμενη παγκόσμια υγειονομική κρίση, όσο και η εκρηκτική άνοδος στις τιμές της ενέργειας και οι συνακόλουθες ανατιμήσεις, η οικονομία της χώρας έχει εισέλθει σε «τροχιά δυναμικής ανάπτυξης».
Μάλιστα εκτίμησε ότι αυτή η τροχιά θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια, όπως βεβαιώνουν όλοι οι έγκυροι διεθνείς οργανισμοί. «Αυτή την προοπτική υπηρετεί και ο Προϋπολογισμός του 2022 που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε ότι ανταποκρίνεται στην κυβερνητική πολιτική για στροφή:
-Σε ένα οικονομικό μοντέλο περισσότερο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό και πράσινο. Με φορολογικό σύστημα φιλικό προς την ανάπτυξη
-Σε ένα Κράτος πιο αποτελεσματικό, με λιγότερη γραφειοκρατία, ψηφιακά αναβαθμισμένο, πιο κοντά στον πολίτη.
-Σε ένα ανθεκτικότερο και πιο αποτελεσματικότερο «δίχτυ» κοινωνικής προστασίας.
Οικονομικό πλεονέκτημα και κοινωνικό κεκτημένο
«Βασική πολιτική αρχή μας είναι η μετατροπή του οικονομικού πλεονεκτήματος σε κοινωνικό κεκτημένο. Σε όφελος για όλους τους Έλληνες. Ο νέος Προϋπολογισμός, όπως και ο προηγούμενος, δεν περιλαμβάνει νέους φόρους, αλλά προβλέπει, θεσπίζει πρόσθετες μειώσεις φόρων. Περιλαμβάνει ταυτόχρονα πρωτοποριακές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης και της νέας γενιάς, για την οποία έχουμε αναπτύξει και θα ξεδιπλώσουμε ακόμα περισσότερες πολιτικές έμπρακτης και ουσιαστικής υποστήριξης» συμπλήρωσε και αναφέρθηκε στα μέτρα που προβλέπονται:
«Ειδικά για την στήριξη των νοικοκυριών, της νέας γενιάς, της επιχειρηματικότητας και του πρωτογενούς τομέα, προωθούνται παρεμβάσεις συνολικού κόστους 697 εκατ. ευρώ για το 2021 και 433 εκατ. ευρώ για το 2022.
Ανάμεσα στα άλλα προβλέπονται:
-Η μείωση του φόρου νομικών προσώπων από το 24% στο 22%.
-Η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης σε νέους αγρότες και αγρότες-μέλη συνεργατικών και συνεταιριστικών σχημάτων για το 2022. Γιατί η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι κομβική για την περιφερειακή ανάπτυξη και την ευημερία της Ελλάδας.
-Η έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων του 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους.
-Το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο» που αφορά νέους από 18 έως 29 ετών χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν εντός του 2022.
-Η επέκταση από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 του στεγαστικού επιδόματος και στους σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ.
Διαψεύδονται οι Κασσάνδρες
«Να σημειώσω επίσης ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2021 εκτιμάται στο 6,9% του Α.Ε.Π. και για το 2022 στο 4,5%. Έτσι η σωρευτική ανάπτυξη των ετών 2021-2022 όχι μόνο θα φέρει το εγχώριο προϊόν στα προ της πανδημίας επίπεδα, αλλά θα το αναβαθμίσει περαιτέρω.
Οι Κασσάνδρες διαψεύδονται και θα διαψευστούν για άλλη μια φορά. Υπογραμμίζεται ότι μέσα στο νέο χρόνο αναμένεται περαιτέρω μείωση της ανεργίας, ενώ υπάρχει η δέσμευση του Πρωθυπουργού για δεύτερη αύξηση -μέσα στο 2022- του κατώτατου μισθού».