Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Γλυπτά του Παρθενώνα – Μενδώνη: Ανιστόρητοι οι ισχυρισμοί του Βρετανικού Μουσείου ότι βρίσκονταν πεσμένα στα ερείπια

ια τις πρόσφατους ισχυρισμούς του Βρετανικού Μουσείου ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα βρίσκονταν πεσμένα στα ερείπια τουΠαρθενώνα μίλησε στα Παραπολιτικά FM η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

«Αυτά είναι ανιστόρητα πράγματα. […] Αλλά θα σας πω ότι υπάρχουν και αδιάψευστα αρχαιολογικά τεκμήρια. Οι μετόπες ήταν πριονισμένες. Δηλαδή είχε κοπεί η ανάγλυφη επιφάνεια και έχει μείνει πίσω το υπόλοιπο σώμα και πετάχτηκε, την εποχή που έγιναν όλοι αυτοί οι βανδαλισμοί στο μνημείο. Οι πριονισμένες πλάκες είναι στην Ακρόπολη. Αυτά είναι αστεία πράγματα. Είναι αστείοι ισχυρισμοί και δεν μπορούν να σταθούν. Εδώ και πολλά χρόνια το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού, η Ελληνική Κυβέρνηση και η επιστημονική κοινότητα έχουν δώσει σαφείς απαντήσεις» είπε.

Λονδίνο: Αποστολή πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα για συνοδεία ουκρανικών

 

«Πάντα υπέρ του διαλόγου η Ελλάδα»

Η υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα δεν διεκδικεί κάτι άλλο. «Τις μόνες αρχαιότητες, τις οποίες διεκδικεί η Ελλάδα -εδώ είμαστε σαφείς, είμαστε κατηγορηματικοί- είναι τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Γιατί είναι αυτά τα οποία εκλάπησαν με τον τρόπο που εκλάπησαν αφενός και αφετέρου διότι αποτελούν μία οργανική και αναπόσπαστη ενότητα με τον ίδιο τον Παρθενώνα, ο οποίος είναι το σύμβολο του Δυτικού Πολιτισμού. Η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα άλλο. Είναι σαφής. Διεκδικεί μόνο την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα» τόνισε.

«Αυτό το οποίο είπαμε και την Παρασκευή, όταν τελείωσε η Σύνοδος της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσής τους, είναι ότι η Ελλάδα είναι -και ήταν- έτοιμη να προσέλθει σε έναν καλόπιστο διάλογο. Επίσης, αυτό που πρέπει να επισημάνω, είναι ότι τον Σεπτέμβριο του 2021, η ίδια Διακυβερνητική Επιτροπή εξέδωσε μία πάρα πολύ σημαντική Απόφαση. Ενώ μέχρι τότε είχαμε μόνο Συστάσεις, η Επιτροπή έβγαλε μία Απόφαση, η οποία λέει δύο πάρα πολύ σημαντικά πράγματα. Το ένα είναι ότι αναγνωρίζει το αίτημα της Ελλάδας ως δίκαιο και νόμιμο. Το δεύτερο, ότι θεωρεί αυτή τη διαφορά διακυβερνητική και όχι θέμα μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου ή του Μουσείου της Ακρόπολης».

[…] Η Ελλάδα, σας επαναλαμβάνω, ήταν πάντα υπέρ του διαλόγου. Το Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησε και εκείνο πλέον να ξεκινήσει ο διάλογος. Δηλαδή, την Παρασκευή οι εκπρόσωποι του Ηνωμένου Βασιλείου που μετέχουν στην Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO συμφωνούν στο να καθίσει η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν και δυο μέρες αργότερα βγαίνει το Βρετανικό Μουσείο και λέει ότι τα Γλυπτά τα βρήκαμε πεταμένα; Αυτά είναι αστειότητες».

Σύμφωνα με την υπουργό ο διάλογος επί της ουσίας δεν έχει ξεκινήσει. «Εγώ δέχτηκα στις 29 Απριλίου μία πρόσκληση για να συνομιλήσω με τον Λόρδο Πάρκινσον, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα στο συγκεκριμένο θέμα. Το αποδέχθηκα αμέσως. Προσπαθήσαμε να βρούμε κοινές ημερομηνίες, δεν κατέστη δυνατό. Είπαμε μετά τις 20 Μαΐου. Αυτό άλλωστε αποτυπώθηκε και στη Σύσταση της UNESCO, να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία συζήτησης και συνεννόησης. Θα το δούμε» είπε.

Υπάρχουν σύμμαχοι;

Η Λίνα Μενδώνη ρωτήθηκε αν έχουμε συμμάχους σε όλη αυτή την διαδικασία.

«Θα σας πω για την κοινή γνώμη καταρχήν. Η διεθνής κοινή γνώμη είναι υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στην Αθήνα. Η βρετανική κοινή γνώμη με βάση μια δημοσκόπηση που έγινε τον Νοέμβριο του 2021, τάσσεται κατά 59,8% υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στην Αθήνα» είπε.

Και κατέληξε: «Επίσης θα έχετε παρακολουθήσει, είμαι σίγουρη, τη μεταστροφή πολύ σημαντικών μέσων μαζικής ενημέρωσης. Αναφέρομαι στους Times του Λονδίνου, υπάρχουν και άλλα, που μέχρι πρότινος, υποστήριζαν ότι τα Γλυπτά πρέπει να παραμείνουν στη Duveen Gallery, στο Βρετανικό Μουσείο. Αλλά τον Νοέμβριο σε κύριο άρθρο τους επέδειξαν πλήρη μεταστροφή. Το λέει ευθέως ο συντάκτης, ότι μετά από 50 χρόνια στήριξης του Βρετανικού Μουσείου, θεωρούμε πλέον ότι αυτή τη στιγμή τα Γλυπτά πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Άλλωστε και το διεθνές κλίμα, το οποίο σχετίζεται με τις επιστροφές των πολιτιστικών αγαθών στις χώρες που τα δημιούργησαν, ευνοεί απολύτως τους χειρισμούς της Ελλάδας».

Tags
Back to top button