Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Γλαύκωμα: Aυτή είναι η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο

Το γλαύκωμα θεωρείται οφθαλμική πάθηση των ηλικιωμένων. Σύμφωνα με νέα έρευνα, μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, μπορεί να σας προστατεύσει από αυτή.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για 185.000 νοσηλεύτριες και επαγγελματίες υγείας ηλικίας 40 έως 75 ετών, οι οποίοι συμμετείχαν σε τρεις μεγάλες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ μεταξύ 1976 και 2017.

Κατά τη διάρκεια των μελετών, οι συμμετέχοντες έδιναν πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή και την υγεία τους.

Όσοι ακολουθούσαν διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και πλούσια σε λιπαρά και πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, είχαν 20% μικρότερο κίνδυνο πρωτοπαθούς γλαυκώματος ανοιχτής γωνίας και πρώιμης απώλειας όρασης.

Το γλαύκωμα είναι η κύρια αιτία τύφλωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες και το πρωτοπαθές γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας είναι ο πιο κοινός τύπος γλαυκώματος.

Οι ασθενείς έχουν συνήθως λίγα ή καθόλου συμπτώματα, η ασθένεια όμως εξελίσσεται μέχρι που χάνουν την περιφερειακή τους όραση.

«Μια δίαιτα με λίγους υδατάνθρακες και περισσότερα λιπαρά και πρωτεΐνες, έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή μεταβολιτών ωφέλιμων για την πλούσια σε μιτοχόνδρια κεφαλή του οπτικού νεύρου, την οποία προσβάλλει το γλαύκωμα», εξήγησε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Louis Pasquale, ερευνητής οφθαλμολογίας στο Mount Sinai Health System, στη Νέα Υόρκη.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων δεν σταματά την εξέλιξη του γλαυκώματος σε κάποιον που ήδη έχει την πάθηση, μπορεί όμως να μειώσει τις πιθανότητες για όσους ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου, όπως είναι όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος.

Tags
Back to top button