Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γκάφα με την επιγραφή της UNESCO στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλιππίνων (βίντεο)

Ο δαίμων του… επιγραφοποιείου είναι, μάλλον, ο ένοχος της απίθανης γκάφας που συνέβη κατά την τελετή αποκαλυπτηρίων ενημερωτικής πινακίδας στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, στον νομό Καβάλας. Όπως φαίνεται, το ήδη διαβόητο «word» αντί του ορθού «world» στη φράση «world heritage site» («Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς»), είναι ένα λάθος που δεν διέλαθε μία, αλλά δύο φορές της διόρθωσης.

Διότι, πριν από τα επίσημα αποκαλυπτήρια, η τοπική εφορεία αρχαιοτήτων, η οποία και παρέλαβε την επιγραφή, διαπίστωσε αμέσως το ορθογραφικό λάθος. Παράγγειλε αμέσως νέα στήλη, η οποία και παραδόθηκε εγκαίρως. Ω του θαύματος όμως, η πινακίδα που τοποθετήθηκε στην είσοδο του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων ήταν αυτή με το ελλίπον «l». Έτσι, ο «κόσμος», εξαιτίας ενός μόνο χαμένου γράμματος, έγινε «λέξη».

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που έχουν ήδη πλημμυρίσει το διαδίκτυο (είτε οι αυθεντικές, είτε με το κατάλληλο «πείραγμα» στο πλαίσιο του ακατάσχετου τρολαρίσματος που επακολούθησε), η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου αποκαλύπτει περιχαρής τη στήλη τραβώντας το καθιερωμένο λευκό ύφασμα. Και, προφανώς, δεν αντιλαμβάνεται, πιθανώς και λόγω της εκτυφλωτικής ηλιοφάνειας, του contre-lumière κ.λπ, ότι το «μπαστουνάκι» έχει ξεγλιστρήσει από τη λέξη «world».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπεύθυνοι έμειναν εμβρόντητοι βλέποντας την λανθασμένη επιγραφή να έχει καταφέρει να στηθεί εμπρός από το φακό των φωτογράφων. Η ανορθόγραφη στήλη διέφυγε της σύλληψης και όλων των ελέγχων που, με πάσα ευσυνειδησία και τη μέγιστη προσοχή, διενεργήθηκαν πριν από την έλευση της υπουργού. Οι λόγοι γι’ αυτό ίσως είναι μεταφυσικοί και να άπτονται του αποκρυφισμού. Ή, ίσως, η Ελλάδα να διανύει φάση γενικότερης επαναπροσέγγισης των γλωσσικών κανόνων, μια διαδικασία κατά την οποίαν ο λαός θρέφει καρπούς κ.ο.κ.

Tags
Back to top button