Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Γιατί το σώμα μας δημιουργεί τον πυρετό; Διαβάστε την απάντηση

Ο πυρετός και τα δέκατα, είναι οι μηχανισμοί που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να αντιμετωπίσει λοιμώξεις και μικρόβια. Ο πυρετός δημιουργείται στον υποθάλαμο, την περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τη θερμοκρασία.


Επειδή η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος είναι κατάλληλη για να αναπτυχθούν ιοί, βακτήρια και άλλα μικροοργανισμοί, η θερμοκρασία ανεβαίνει για να τα εμποδίσει. Συνήθως δεν είναι ανησυχητικός και υποχωρεί μετά από μερικές μέρες.

Δέκατα ονομάζεται η θερμοκρασία από 37,0 έως 37,7. Όμως, η θερμοκρασία του σώματος δεν είναι ίδια όλες τις ώρες της ημέρας.

Για παράδειγμα, το απόγευμα και νωρίς το βράδυ έχει τάση να είναι ψηλότερη και συνήθως είναι χαμηλότερη στο μέσο της νύχτας. Γι’ αυτό και όταν το θερμόμετρο δείξει 37.0, δεν είναι απαραίτητο ότι κάποια ίωση είναι έτοιμη να προσβάλλει τον οργανισμό.

Όταν η θερμοκρασία φτάσει τους 38.0 βαθμούς, πρόκειται για πυρετό. Ο πυρετός συνοδεύεται και από μερικά ακόμη συμπτώματα όπως το ρίγος, η εφίδρωση, ο πονοκέφαλος, η μυική αδυναμία, η κόπωση, ο πόνος στα κόκαλα, η αφυδάτωση και η ανορεξία.


Οι ειδικοί εξηγούν ότι όποιος και να είναι ο λόγος που προκάλεσε τον πυρετό, χρειάζεται να καταναλωθεί μεγάλη ποσότητα νερού, ώστε να ενυδατωθεί ο οργανισμός και να ισχυροποιηθεί ενάντια στα μικρόβια. Το ρίγος προκαλείται γιατί τα αιμοφόρα αγγεία μειώνουν τη ροή του αίματος, με σκοπό να διατηρείται και να αυξάνεται η θερμότητα εντός του σώματος. Ως αποτέλεσμα, οι μυς συσπώνται και δημιουργούν το ρίγος.

Όταν ο πυρετός εκπληρώσει το σκοπό του, ακολουθεί η εφίδρωση που βοηθά τον οργανισμό να ψυχρανθεί και έτσι η θερμοκρασία επιστρέφει στο φυσιολογικό.

Τα συνηθέστερα αίτια για την εκδήλωση πυρετού είναι τα λοιμώδη νοσήματα από ιούς ή άλλους μικροοργανισμούς. Άλλοι λόγοι που συμβάλλουν είναι οι φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή η φλεγμονή από ένα δόντι που βγαίνει. Επίσης, μπορεί να είναι αποτέλεσμα παρενεργειών σε φάρμακα ή εμβόλια.
Σε ορισμένες περιπτώσεις ευθύνονται μορφές καρκίνου.

Όμως, μπορεί να προκληθεί και από λόγους που δεν φανταζόμαστε, όπως η έντονη άσκηση που δεν έχει συνηθίσει ο οργανισμός και αντιδρά, ακόμη και η υπερβολική ζέστη σε κάποιον εσωτερικό χώρο. Σε κάθε περίπτωση βοηθά το χλιαρό ντους, η κατανάλωση νερού και η ξεκούραση.

Αν παρουσιάζετε μόνο δέκατα, δεν είναι ανάγκη να σταματήσετε τις δραστηριότητές σας.
Αν όμως έχετε υψηλό πυρετό που δεν πέφτει, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Tags
Back to top button