Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Γιατί μια ανταλλαγή 24 ελληνικών Mirage 2000-5 με 12 Rafale F-4 από την Γαλλία είναι το πλέον προσοδοφόρο σενάριο για την ΠΑ

Η γαλλική πρόταση για αποστολή ελληνικών μαχητικών Mirage 2000-5 στην Ουκρανία είναι μια τεράστια ευκαιρία για την χώρα μας, είναι μια τεράστια ευκαιρία εάν και εφόσον μπορέσουμε και την εκμεταλευθούμε στο έπακρο. 

Το πλέον προσοδοφόρο σενάριο θα ήταν μια ανταλλαγή του συνόλου των ελληνικών Mirage 2000-5 (24) με 12 μαχητικά Rafale F-4 από την Γαλλία σε τιμή πάρα πολύ χαμηλή, προσδίδοντας τρομερή ισχύ πυρός και κυρίως ομοιογένεια στην Πολεμική μας Αεροπορία.

Επίθεση στο ελληνόκτητο πλοίο Epaminondas στα στενά του Ορμούζ

Η λύση αυτή προωθείται ως ένας τρόπος για την Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) να εκσυγχρονίσει πλήρως τον «γαλλικό» της στόλο, αποφεύγοντας ταυτόχρονα το αυξανόμενο κόστος συντήρησης παλαιότερων αεροσκαφών. 

Η μεταβίβαση του συνόλου των 24 Mirage 2000-5 στην Ουκρανία (μέσω Γαλλίας) και η αντικατάστασή τους με 12 Rafale θεωρείται επιχειρησιακά επωφελής για τους εξής λόγους:

Ομοιογένεια Στόλου: Η 114 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ) στην Τανάγρα θα μετατραπεί σε μια αμιγώς «μονάδα Rafale» με 36 αεροσκάφη (δύο πλήρεις μοίρες των 18 αεροσκαφών).

 Ποιοτική Υπεροχή: Το Rafale υπερέχει σημαντικά σε ραντάρ (AESA), συστήματα αυτοπροστασίας (SPECTRA) και ικανότητα μεταφοράς οπλισμού σε σχέση με το Mirage.

 Λήξη Υποστήριξης: Η σύμβαση τεχνικής υποστήριξης (FOS) των Mirage 2000-5 λήγει το 2027. Χωρίς νέα σύμβαση, η διαθεσιμότητα των αεροσκαφών θα μειωθεί δραματικά, καθιστώντας τα «stranded assets» (απαξιωμένα περιουσιακά στοιχεία).

Άρση ασυλίας για 13 βουλευτές της ΝΔ για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ

 Αναλογία 2 προς 1: Η ανταλλαγή αυτή (24 Mirage για 12 Rafale) επιτρέπει στην Ελλάδα να αποκτήσει υπερσύγχρονα μαχητικά με μειωμένο τίμημα, εκμεταλλευόμενη τις γαλλικές πιέσεις για παροχή βοήθειας στην Ουκρανία. 

Παρά τα πλεονεκτήματα, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται επιφυλακτική για συγκεκριμένους λόγους, οι οποίοι αφορούν  την αριθμητική επάρκεια σε αεροσακάφη σε κάθε σενάριο ελληνοτουρκικής σύγκρουσης στον αέρα.

Μια απόσυρση 24 μαχητικών Mirage 2000-5 και η αντικατάστασή τους από μόνο 12 δημιουργεί ένα κενό 12 αεροσκαφών στο Αιγαίο, σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, η οποία όμως στην πράξη ακυρώνεται από τις διαθεσιμότητες των 12 νέων Rafale, εφόσον αποκτηθούν βέβαια.

Η ελληνική πλευρά ζητά από την Γαλλία εγγυημένη χρηματοδότηση ή σημαντικές εκπτώσεις για τα νέα Rafale, καθώς και για τα οπλικά τους συστήματα (π.χ. βλήματα Meteor).

Αναλυτές προειδοποιούν ότι η παραχώρηση μόνο ενός «αριθμού» (π.χ. 4-6) Mirage θα ήταν επιζήμια για την Αθήνα, καθώς θα καθιστούσε τη συντήρηση των υπόλοιπων 18-20 αεροσκαφών οικονομικά ασύμφορη για την Πολεμική μας Αεροπορία. 

Την ίδια στιγμή το  Παρίσι εντείνει τις πιέσεις, προσφέροντας ευνοϊκούς όρους για την αγορά Rafale F3R ή F4, προς την ελληνική πλευρά.  Προς το παρόν, η κυβέρνηση παραμένει επισήμως αρνητική, θέτοντας ως προτεραιότητα την εθνική άμυνα και τις επιχειρησιακές ανάγκες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αλλά είναι σίγουρο ότι οι επιτελείς στο ΓΕΑ και το υπουργείο εξετάζουν το όλο ζήτημα, αναζητώντας τις βέλτιστες λύσεις για την εθνική μας άμυνα.

Ποιος είναι ο πραγματικός ηγέτης του Ιράν σήμερα;- Οι τρείς (3) πόλοι ισχύος της χώρας και η "Λερναία ύδρα" των Φρουρών της Επανάστασης

Υπενθυμίζουμε ότι έχουν εξεταστεί στο παρελθόν προτάσεις πώλησης των ελληνικών Mirage σε τρίτες χώρες (π.χ. Ινδία), οι οποίες όμως δεν έχουν τελεσφορήσει.  

Η εκτίμηση είναι ότι μια μεταβίβαση του συνόλου του ελληνικού στόλου (και όχι μέρους αυτού) των Mirage 2000-5, θα ήταν  η μόνη ορθή λύση που θα εξασφάλιζε ότι η Πολεμική μας Αεροπορία δεν θα μείνει με έναν μικρό αριθμό αεροσκαφών που είναι αδύνατον να συντηρηθούν οικονομικά. 

Για το θέμα αυτό φέρνουμε ως παράδειγμα τους ελληνικούς S-300, TOR M1, οι οποίοι αφού κόπηκε μαχαίρι η τεχνική αναβάθμιση τους από την Ρωσία, θα μας μείνουν αμανάτι σε μερικά χρόνια, και θα γίνουν επιχειρησιακά άχρηστοι για τις ελληνικ´ς Ένοπλες Δυνάμεις.      

  

 

Tags
Back to top button