Οι Financial Times δημοσίευσαν άρθρο που επικαλείται εσωτερική έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία φέρεται να κατηγορεί τα ρωσικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι έθεσαν σε εφαρμογή μια «σοβαρή καμπάνια παραπληροφόρησης» για την πανδημία του κορωνοϊού.
Το συγκεκριμένο δημοσίευμα βασίζεται σε εσωτερικό έγγραφο το οποίο δεν εγκρίθηκε για δημοσίευση, δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πίτερ Στάνο.
«Αυτό που δημοσιεύουν οι FT είναι ένα εσωτερικό έγγραφο σε επεξεργασία το οποίο δεν σχεδιάστηκε και δεν έχει εγκριθεί για δημοσίευση. Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να σχολιάσουμε το περιεχόμενό του«, ανέφερε ο εκπρόσωπος σε σύντομη δήλωση.
Ο Στάνο σημείωσε ότι η ΕΕ καταγράφει «δραστηριότητες παραπληροφόρησης» από διάφορα πρακτορεία, συμπεριλαμβανομένου του Sputnik, και όχι μόνο σε σχέση με τον COVID-19. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε σε τι είδους «δραστηριότητες παραπληροφόρησης» αναφερόταν, ούτε έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα.
Την Τρίτη, οι Financial Times έκαναν λόγο για μια «σημαντική καμπάνια παραπληροφόρησης» από τα «ρωσικά μέσα ενημέρωσης υπέρ του Κρεμλίνου» που υποτίθεται ότι σχεδιάστηκαν «για να επιδεινώσουν την κρίση πανδημίας του κορωνοϊού στις δυτικές χώρες, καταστρέφοντας την εμπιστοσύνη στα αντανακλαστικα έκτακτης ανάγκης».
Ως απόδειξη, οι FT επικαλέστηκαν ένα έγγραφο εννέα σελίδων της ΕΕ που φέρεται να κατηγορεί τα ρωσικά μέσα μαζικής ενημέρωσης για μια συνεχιζόμενη προσπάθεια να σπείρουν «σύγχυση, πανικό και φόβο» για τον νέο κορωνοϊό και την απάντηση της Δύσης σε αυτό.
Σύμφωνα με τους FT, η ΕΕ έχει καταγράψει «σχεδόν 80 περιπτώσεις» ρωσικών «προσπαθειών παραπληροφόρησης».
Η εφημερίδα δεν έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα των φερόμενων ρωσικών μέσων ενημέρωσης που προκαλούν πανικό.
Σχολιάζοντας την έκθεση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι όλα αυτά μοιάζουν με ακόμη μια περίπτωση «ορισμένων αβάσιμων ισχυρισμών οι οποίοι στην παρούσα κατάσταση είναι πιθανώς το αποτέλεσμα μιας αντιρωσικής εμμονής».