Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης: Η Αγία Μεγαλομάρτυς Αικατερίνη (βίντεο)

Η Αγία Μεγαλομάρτυς Αικατερίνη. Η Αγία Αικατερίνη ή αλλιώς γνωστή ως Μεγαλομάρτυς Αγία Αικατερίνη, που η εκκλησία μας την τιμά στις 25 Νοεμβρίου, γεννήθηκε τον 4ο αιώνα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, κόρη του Κώνστα που ήταν ισχυρός άρχοντας της εποχής εκείνης. Η Αγία Αικατερίνη ήταν πανέμορφη, τέτοια ομορφιά δεν είχε ξαναϋπάρξει. Ήταν πλούσια διότι καταγόταν από πλούσια οικογένεια και ήταν και πανεπιστήμων. Σε ηλικία 18 ετών έμαθε να παρακολουθεί και τους πιο περίπλοκους συλλογισμούς, κατείχε όλα τα φιλοσοφικά συστήματα της ελληνικής, ρωμαϊκής και λατινικής γλώσσας. Γνώριζε έργα του Ομήρου, του Ασκληπιού, του Ιπποκράτη, του Γαληνού, του λατίνου Βιργίλιου, του Αριστοτέλη, του Πλάτωνα, του Φιλιστίωνα, του Ευσέβιου, του Ιαννή, του Ιαμβρή, του Διονυσίου, της Σιβύλλης κ.α. Γνώριζε πολύ καλά και την επιστήμη της ιατρικής.

Η Αγία Αικατερίνη ήταν γνωστή σε όλη την οικουμένη για τη σοφία της, τη γνώση της καθώς και για την ομορφιά της. Λόγω της ιδιαιτερότητας που είχε η Αγία Αικατερίνη και ξεχώριζε τόσο πολύ, κάποιοι ιστορικοί ακόμα και σήμερα την ταυτίζουν με την Υπατία την φιλόσοφο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Αγία Αικατερίνη έζησε σε μια περίοδο διαφθοράς και σε περίοδο ειδωλολατρείας. Η Αγία Αικατερίνη παρόλο που ήταν ειδωλολάτρισσα, τηρούσε την αγνότητα, την παρθενία και άλλες αρετές, διότι γνώριζε και ήταν καταρτισμένη στα δόγματα της χριστιανικής πίστης. Οι συγγενείς και η μητέρα της την συμβούλευαν να παντρευθεί για να μην περιέλθει η βασιλεία του πατέρα της σε ξένο άνδρα, αλλά η Αικατερίνη αγαπούσε την παρθενία και απέφευγε τις προτάσεις. Βρείτε ένα νέο να μου μοιάζει στα τέσσερα χαρίσματα που ομολογείτε, ότι ξεπερνώ τις άλλες νέες και τότε να τον κάνω σύζυγό μου, γιατί δεν καταδέχομαι να πάρω κατώτερό μου.

Η μητέρα της είχε πνευματικό ένα άγιο άνθρωπο έξω από την πόλι. Πήρε, λοιπόν, την Αικατερίνη και πήγαν να τον συμβουλευθούν. Ο ασκητής άκουσε τα φρόνημα λόγια της και σκέφθηκε να την ελκύσει στην πίστη του Χριστού. Της είπε λοιπόν: Γνωρίζω έναν θαυμάσιο άνθρωπο, που σε υπερβαίνει σ' όλα τα χαρίσματα και σ' άλλα αναρίθμητα.

Μετά την κατήχηση που έλαβε η Αγία Αικατερίνη από τον ασκητή αποθέτοντας τον παλαιό άνθρωπο και φορώντας στολή θεοΰφαντη, γύρισε στα ανάκτορα. Όλη τη νύκτα πέρασε προσευχόμενη μέχρι την ώρα που κοιμήθηκε και είδε σε οπτασία την Παρθένο με το βρέφος, που κοίταζε την Αικατερίνη, με πολύ ιλαρότητα.

Η Αγία Αικατερίνη υπέστη φρικτά μαρτύρια με σκοπό να αλλάξει την πίστη της. Όμως τίποτα δεν ήταν ικανό να την αποκόψει από τον Ιησού Χριστό. Ο βασιλιάς απελπίστηκε βλέποντας πως με κανένα μαρτύριο δεν άλλαζε η Αγία Αικατερίνη, έδωσε εντολή να την αποκεφαλίσουν. Πηγαίνοντας για το μαρτύριο, η Αγία Αικατερίνη έκανε την τελευταία της προσευχή λέγοντας:

 «Κύριε Ιησού Χριστέ, σ' ευχαριστώ, γιατί μου έδωσες υπομονή και οδήγησες τα βήματά μου. Συγχώρησε , Κύριε, τα σφάλματά μου και κράτησε αθέατο το σώμα μου από εκείνους, που θα το ζητούν. Φύλαξέ το σώο και ακέραιο, όπου ορίσεις συ ο Βασιλεύς μου. Δώσε τα προς το συμφέρον αιτήματα σ' όσους Σε επικαλούνται. Αμήν».

 

Tags
Back to top button