Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Από που προκύπτει ότι θα ενεργοποιηθεί το ρήγμα των Αλκυονίδων;»

Σαφέστατος ως προς όσα συζητούνται τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το ρήγμα των Αλκυονίδων και το κατά πόσο περιμένουμε από αυτό ισχυρό σεισμό άμεσα, ήταν ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Με ανάρτησή του στο facebook, ο κύριος Παπαδόπουλος ξεκαθαρίζει πως το συγκεκριμένο ρήγμα δεν έχει δώσει άλλον σεισμό, εκτός των 6,7 Ρίχτερ του 1981 και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να μιλάμε καν για «περιοδικότητα» στην συγκεκριμένη περίπτωση. 

Αναφέρει μάλιστα πως αυτό που ακούστηκε για το ρήγμα των Αλκυονίδων, ότι δηλαδή ενεργοποιείται κάθε 40 χρόνια, είναι μια «μεγάλη ανακρίβεια».

Ο κύριος Παπαδόπουλος αναφέρεται στον συνάδελφό του Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο, που μιλώντας χθες στο δελτίο ειδήσεων του Σκάι, ανέφερε: «Τα δύο σεισμικά κέντρα που ανησυχούν περισσότερο την Αττική είναι η περιοχή των Αλκυονίδων και η περιοχή του ρήγματος της Αταλάντης που το 1894 είχε κάνει τον μεγάλο σεισμό των 7,2 Ρίχτερ» και συνέχισε: ««Από τα δύο ρήγματα αυτά η Αταλάντη κριολεκτικά κοιμάται και η περίοδος επανάληψης της σεισμικής δραστηριότητας έχει υπολογιστεί στα 750 χρόνια, ενώ οι αντίστοιχες μελέτες στην περιοχή των Αλκυονίδων έχει ένα μέσο όρο περίπου 40-45 χρόνια περίοδο επανάληψης. Άρα από τον μεγάλο σεισμό του 1981 θα συμπληρωθούν 40 χρόνια το 2021».

«Αν κυττάξουμε πίσω στο χρόνο (σσ από το 1981) δεν θα βρούμε κανέναν άλλο σεισμό από αυτό το ρήγμα. Κανένα τέτοιο στοιχείο δεν υπάρχει. Από παλαιοσεισμολογική έρευνα Ιταλών βρέθηκε ότι ΙΣΩΣ είχαμε ένα σεισμό τον 16ο αιώνα», επισημαίνει ο κύριος Παπαδόπουλος εξηγώντας πως «αν αυτό είναι σωστό, τότε μεσολαβούν περίπου 500 χρόνια μέχρι το 1981». 

Και σε αυτή την περίπτωση όμως, τα αμφιλεγόμενα αυτά στοιχεία δεν αποδεικνύουν ότι ο μεγάλος σεισμός επαναλαμβάνεται κάθε 500 χρόνια, καθώς «για να το πούμε θα έπρεπε να έχουμε στοιχεία και για άλλους 2-3 ακόμη σεισμούς που έγιναν στο παρελθόν». 

Ολόκληρη η ανάρτησή του:

ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ: ΠΟΣΟ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ?

Χθες ακούστηκε μια μεγάλη ανακρίβεια για το ρήγμα των Αλκυονίδων. Οτι δλδ ενεργοποιείται κάθε ~40 χρόνια. Για να το ισχυριστεί αυτό κάποιος πρέπει να πάρει τα ιστορικά στοιχεία και να υπολογίσει. 

Λοιπόν, είχαμε τη γνωστή ενεργοποίηση το 1981 με μέγεθος 6,7 (και μετασεισμούς 6,4 και 6,3). Αν κυττάξουμε πίσω στο χρόνο δεν θα βρούμε κανέναν άλλο σεισμό από αυτό το ρήγμα. 

Κανένα τέτοιο στοιχείο δεν υπάρχει. Από παλαιοσεισμολογική έρευνα Ιταλών βρέθηκε ότι ΙΣΩΣ είχαμε ένα σεισμό τον 16ο αιώνα. Αν αυτό είναι σωστό τότε μεσολαβούν περίπου 500 χρόνια μέχρι το 1981. Αυτό σημαίνει ότι ο μεγάλος σεισμός επαναλαμβάνεται κάθε 500 χρόνια? Δεν το ξέρω, ίσως. Για να το πούμε θα έπρεπε να έχουμε στοιχεία και για άλλους 2-3 ακόμη σεισμούς που έγιναν στο παρελθόν.

Αλλά δεν έχουμε. Η σωστή διατύπωση λέει "το ρήγμα των Αλκυονίδων πιθανώς ενεργοποιείται σε αραιά χρονικά διαστήματα, ίσως εκατοντάδων ετών". Κάποιος είπε και για το σεισμό της Κορίνθου του 1928. Μα αυτός προήλθε από εντελώς διαφορετικό ρήγμα και είχε μέγεθος 6,2 που δεν συγκρίνεται με το 6,7. Αυτά.

Tags
Back to top button